Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa paloi oma­ko­ti­ta­lon sau­nas­sa – yksi savua hen­git­tä­nyt jat­ko­hoi­toon

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Lo­hi­kuo­le­mat ovat vä­hen­ty­neet viime vuo­des­ta – "Syy on edel­leen mys­tee­ri"

Tornionjoelta on tänä kesänä löytynyt sairaita ja kuolleita lohia edellistä vuotta vähemmän. Oireilevia kaloja löytyy edelleen, mutta oireet ovat muuttaneet muotoaan.

Tornionjoen lohikuolemat ovat vähentyneet tänä kesänä. Viime vuonna sairaita tai kuolleita lohikaloja raportoitiin SVA:n (Statens veterinärmedicinska anstalt) verkkopalvelussa 148 kappaletta. Tänä vuonna ilmoituksia on tehty 26.

Lohikuolemia ja kalojen oireiluja on havaittu vuodesta 2013 lähtien.

– Oireilevien kalojen määrät vaihtelevat vuosittain. Vaihtelun syystä ei ole tietoa, Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Atso Romakkaniemi sanoo.

Vanhat kalat oireilevat

Oireita esiintyy tyypillisesti vanhemmilla kaloilla, jotka ovat viettäneet pidempiä aikoja merellä. Oireita on ollut myös alkukautena jokeen nousevilla kaloilla. Kosseilla, eli yhden merivuoden lohilla, ongelmia esiintyy harvoin.

– Olemme keränneet yhteistyössä Suomen ja Ruotsin kalatautiviranomaisten ja -tutkijoiden kanssa näytteitä ja seuranneet tilannetta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.