Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lohen pa­luus­sa eletään vaaran vuosia

Kemijoki Oy:n vuosikokous pidettiin ennen eduskuntavaaleja. Vuoden 2019 eduskuntavaalien osalta kävi niin, että yhtiö piti jopa ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa se nimitti neuvoston puheenjohtajaksi silloisen vaalivoittajan sdp:n edustajan, lappilaisen Johanna Ojala-Niemelän. Nyt vaalivoittajaksi nousi kokoomus.

Mitä suurimmalla todennäköisyydellä opposition Ojala-Niemelä tullaan syrjäyttämään puheenjohtajan paikalta vielä tämän vuoden aikana. Manööveri tarkoittaa – jälleen kerran – ylimääräistä yhtiökokousta, joka tultaneen pitämään syksyllä.

Kemijoki Oy:n hallintoneuvoston puheenjohtajaksi tullaan – rakenteellinen korruptio huomioiden – nimeämään kokoomuksen lappilainen kansanedustaja. Tämä tarkoittaa 99 prosentin todennäköisyydellä Heikki Auttoa. Jos näin käy, asetelma ei Kemijoen lohen paluun osalta parane. Sekä Ojala-Niemelä että Autto liputtavat Sierilän rakentamisen puolesta, joka on Kemijoki Oy:n ykkösprinsiippi tällä hetkellä.

Autto totesi Lapin Kansan vaalikoneessa: ”Koska Kemijoen pääuoma on jo muuten täysin rakennettu, on sekä ympäristön kannalta viisasta että kokonaistaloudellisesti järkevää rakentaa puuttuvat Sierilän voimalaitos ja Kemihaaran monitoimiallas.” Kuten Autton kommentista nähdään, myös Vuotoksen allashanke uhkaa nousta muodossa tai toisessa tapetille KHO:n kielteisestä rakentamispäätöksestä huolimatta. Tämä tarkoittaa allassuunnitelman muuttamista, jotta prosessi on mahdollista käynnistää uudelleen.

Kemi-Ounasjoen lohi tulee jatkossakin takomaan koukkuleukaa voimayhtiöiden betoniseiniin. Hallintoneuvosto – nykyinen ja tuleva – ei tule lohen paluuta edistämään. Fortum Oyj:n harjoittama kolonialismi Kemijoki Oy:n kautta jatkuu. Jokivarret näivettyvät, maiden ja rakennusten arvo laskee, jokivarsi autioituu, kesä- ja ympärivuotisen matkailun kehittämisen eväät on syöty.

Jos ja kun vaelluskalojen paluussa eletään alkaneella vaalikaudella ”vaaran vuosia”, näin tapahtuu myös Lapin kokonaisvaltaisen elinvoiman, kehittämisen ja tulevaisuuden osalta. Fortum Oyj:n ja Kemijoki Oy:n päänsärky ei ole pohtia Lapin ja jokivarsien tulevaisuutta, vaan repiä Lapista ja jokivarsista kaikki se, mikä vähänkään revittävissä on. Viimeinen sammuttaa valot-kehitys jatkuu. Onko tämä se, mitä kunnat ja jokivartiset tulevaisuudeltaan toivovat?