kolumni: Il­mas­to­pää­tök­sis­sä me­ga­luo­kan ai­ka­tau­lu­vir­he

Tähtijuttu: Kop­pi­mön­ki­jät ovat syr­jäyt­tä­neet mo­po­au­tot nuo­ri­son lii­ken­ne­vä­li­nee­nä

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

Löfven palasi Ruotsin pää­mi­nis­te­rik­si, val­tio­päi­vil­tä uudelle hal­li­tuk­sel­le niukka mutta riit­tä­vä tuki

"Tinkimättömästi rikollisuutta vastaan".

Tukholma
Stefan Löfvenin odotetaan kertovan perjantaina, ketä "uusvanhaan" hallitukseen kuuluu.
Stefan Löfvenin odotetaan kertovan perjantaina, ketä "uusvanhaan" hallitukseen kuuluu.
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

Ruotsi on saanut uuden hallituksen, ja pääministeriksi palasi sosiaalidemokraattien Stefan Löfven. Valtiopäivät päätti asiasta tiukassa äänestyksessä keskiviikkona.

Hallituksen puolesta äänesti 116 valtiopäiväedustajaa, sitä vastaan 173, ja tyhjää äänesti 60 parlamentaarikkoa. Koska ei-äänten osuus jäi alle puoleen, Löfvenin uusi hallitus sai riittävän tuen.

Sosiaalidemokraattien lisäksi vähemmistöhallitukseen lähti mukaan ympäristöpuolue. Hallituksen muodostaminen onnistui, koska keskustapuolue ja vasemmistopuolue äänestivät tyhjää, mikä laski vastustavien äänten osuuden alle 175:een. Tuo määrä ei-ääniä olisi kaatanut hallitushankkeen.

Löfvenin odotetaan kertovan perjantaina, ketä "uusvanhaan" hallitukseen kuuluu. Suuria muutoksia ministerinpesteihin ei odoteta, koska valtiopäivävaaleihin on aikaa alle vuosi.

Löfven: Puututtava myös rikollisuuden syihin

Löfven lupasi uuden pääministeripestinsä varmistuttua, että hallitus tuo Ruotsin ulos kriisistä. Maa on nyt keskellä pandemiaa.

Pääministeri kommentoi myös maan jengirikollisuutta.

– Meidän on oltava tinkimättömiä järjestäytynyttä ja vakavaa rikollisuutta vastaan. Ruotsissa on nyt enemmän poliiseja kuin koskaan, hän sanoi.

Löfven lisäsi, että Ruotsin on puututtava rikollisuuden syihin yhtä päättäväisesti kuin rikoksiin.

Ruotsi ajautui hallituskriisiin kesäkuussa, kun Löfvenin johtama edellinen hallitus sai epäluottamuksen valtiopäiviltä vuokrasääntelyä koskeneen kiistan vuoksi.

Kokoomus ennakoi uutta hallituskriisiä

Valtiopäivien äänestyksessä kuninkaantekijän roolin otti keskustapuolue, joka käytännössä tuki Löfveniä äänestämällä tyhjää.

Maltilliselle kokoomukselle ja laitaoikeiston ruotsidemokraateille Löfvenin paluu valtaan oli kitkerä takaisku.

– Viimeisten seitsemän vuoden aikana vakavat yhteiskunnalliset ongelmat ovat pahentuneet Ruotsissa. Hyvinvointi on uhattuna, kritisoi maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson.

Kristersson myös muistutti, että Löfven ei ole saanut tukea syksyn budjetille.

– Jos Löfvenin talousarvio äänestetään nurin, hän on sanonut eroavansa. Silloin edessä on uusi hallituskriisi, hän totesi.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi, että paras vaihtoehto olisi nyt ollut uudet vaalit.

Vuokrasääntelyn säilyminen ratkaisi

Keskustan tavoin hallitusta käytännössä tukeva vasemmistopuolue korosti, että vuokrasääntelyn säilyminen Ruotsissa oli sille ydinkysymys.

– Oli äärimmäisen tärkeää, että ehdotus markkinavuokrista ei mennyt läpi, sanoi puolueen puheenjohtaja Nooshi Dadgostar.

Juuri ehdotus vuokrasääntelyn purkamisesta johti siihen, että vasemmistopuolue äänesti kesäkuussa epäluottamusta hallitukselle. Tuo oli ratkaiseva punnus, joka kaatoi Löfvenin edellisen hallituksen.