Libyan tu­li­tau­ko­neu­vot­te­luis­sa ei saa­vu­tet­tu tulosta – Turkin Erdogan uhkasi antaa ope­tuk­sen, jos tais­te­lu jatkuu

Libya-asiantuntijan mukaan neuvottelujen välittäjillä Turkilla ja Venäjällä on omat intressinsä alueella. Seuraavaksi kokoonnutaan Berliiniin Saksan johdolla.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu (edessä) ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov toimivat välittäjinä Moskovan neuvotteluissa, joissa yritettiin saada tulitauko Libyaan.
Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu (edessä) ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov toimivat välittäjinä Moskovan neuvotteluissa, joissa yritettiin saada tulitauko Libyaan.
Kuva: PAVEL GOLOVKIN POOL

Libyan kapinallinen sotilaskomentaja Khalifa Haftar lähti tiistaina Moskovan tulitaukoneuvotteluista allekirjoittamatta sopimusta, joka olisi tuonut tulitauon sisällissodasta kärsivään maahan, kertoi Venäjän ulkoministeriö.

Haftarin johtama Libyan kansallinen armeija on jo yhdeksän kuukauden ajan yrittänyt vallata pääkaupunki Tripolia, jossa istuu kansainvälisesti tunnustettu maan hallitus. Hallitusta johtaa pääministeri Fayez al-Serraj.

Neuvottelut Moskovassa käytiin maanantaina päivä sen jälkeen kun Venäjä ja Turkki olivat neuvotelleet alustavan tulitaukosopimuksen maahan.

Libyan sodan osapuolet eivät neuvotelleet Moskovassa kasvokkain. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi kuitenkin maanantaina, että neuvotteluissa oli ollut "edistystä", ja että Haftar oli kommentoinut tulitaukosopimusta "positiivisesti".

Venäjän puolustusministeriön mukaan Haftar lähti pariksi päiväksi Libyaan neuvotellakseen tulitaukosopimuksesta liittolaistensa kanssa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi, että Turkki aikoi "antaa opetuksen" Khalifa Haftarille, mikäli tämä jatkaa hyökkäyksiä Tripolin hallitusta vastaan.

Erdogan sanoi puheessaan, että "vallankumouksellinen Haftar karkasi" Moskovasta sen jälkeen kun maanantain neuvottelut Tripolin hallituksen kanssa eivät tuottaneet tulosta.

Erdoganin mukaan Haftar olisi vallannut koko Libyan, ellei Turkki olisi lähettänyt Libyaan sotilaitaan ja aseapua laillisen hallituksen tueksi.

Tulitauko voimassa

Moskovan neuvottelut koskivat pidemmän tulitauon solmimista. Libyassa on jo tällä hetkellä voimassa jonkinlainen tulitauko, sanoo vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger Ulkopoliittisesta instituutista.

– Toisaalta siellä keskusteltiin maan poliittisesta tulevaisuudesta, mitä YK on yrittänyt saada aikaiseksi.

Se, että Haftar lähti Moskovasta ilman allekirjoitusta, oli voimannäyttö häneltä ja toisaalta myös Venäjältä, joka tukee häntä, uskoo Mühlberger.

Neuvottelujen järjestäminen oli sinällään jo voimannäyttö Venäjältä, hän sanoo.

Saksan liittokansleri Angela Merkel emännöi ensi sunnuntaina Berliinissä huippukokousta, jossa Saksan, Turkin, Britannian ja Venäjän johtajat keskustelevat Libyan tilanteesta.

Mühlberger sanoo, että Berliinissä Haftar voisi allekirjoittaa tulitaukosopimuksen, minkä pääministeri al-Serraj teki jo Moskovassa.

Turkki tukee sotilaallisesti Tripolin hallitusta, Venäjältä taas on lähtenyt palkkasotilaita Haftarin joukkoihin.

Libyan tilanne on eräänlainen peilikuva Syyriasta, jossa Venäjä tukee maan hallitusta, Turkki taas hallituksen vastustajia.

Turkilla on vahvoja taloudellisia intressejä Libyassa. Se haluaa Pohjois-Afrikasta vahvan poliittisen kumppanin, koska kokee Egyptin vastustajakseen.

Venäjä taas yrittää Libyan kautta täyttää lännen alueelle jättämää tyhjiötä arabimaailmassa sotilaallisesti ja diplomaattisesti, sanoo Mühlberger.

Tripolin hallitus on Turkin sotilastuen ja islamistiryhmien varassa. Sillä ei ole mitään toimivaa omaa armeijaa. Haftarin armeija on hyvin johtajansa hallussa. Venäläiset palkkasotilaat ovat olleet varsin aktiivisia hyökkäyksissä Tripolia vastaan.