Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Laulaja Sinead O'Con­nor on kuollut 56-vuo­tiaa­na, kertoo ir­lan­ti­lais­leh­ti

Kymmenen albumia julkaissut O'Connor tunnettiin esimerkiksi vuoden 1990 Nothing Compares 2 U -läpimurtohitistään.

Helsinki
Sinead O'Connor esiintyi Unkarin Budapestissä 2019.
Sinead O'Connor esiintyi Unkarin Budapestissä 2019.
Kuva: Marton Monus

Laulaja ja muusikko Sinead O'Connor on kuollut kertoo irlantilaislehti Irish Times. Irlantilainen O'Connor oli 56-vuotias.

Kymmenen albumia julkaissut O'Connor tunnettiin esimerkiksi vuoden 1990 Nothing Compares 2 U -läpimurtohitistään. Princen kirjoittama kappale nousi listakärkeen sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa.

Myös musiikkivideo, jossa päänsä ajellut O'Connor katsoo kameraan lähietäisyydeltä ja laulaa kyyneleet poskille vierien, on noussut ikoniseen asemaan.

Kappale julkaistiin O'Connorin toisella I Do Not Want What I Haven't Got -levyllä, joka myi moninkertaista platinaa. O'Connorin viimeiseksi levyksi jäi vuoden 2014 I'm not Bossy, I'm the Boss -albumi, joka hyödyntää lukuisia musiikkilajeja perinteisestä irlantilaisesta musiikista bluesiin ja reggaeen.

Tunnettiin myös provokaatioistaan

O'Connor oli myös tunnettu poliittisesta aktivismistaan ja provokaatioistaan.

Vuonna 1992 O'Connor aiheutti kansainvälisen skandaalin repimällä paavi Johannes Paavali II:n kuvan suorassa tv-lähetyksessä protestina katolisessa kirkossa tapahtuvaa hyväksikäyttöä vastaan.

Katolisten pappien lasten hyväksikäyttö Irlannissa ei ollut tuolloin vielä yleisessä tiedossa, ja O'Connorin ele herätti laajaa kritiikkiä.

Hän sai esimerkiksi elinikäisen esiintymiskiellon NBC-kanavalle, ja O'Connorin cd-levyjä ja ääninauhoja murskattiin jyrällä hänen levy-yhtiönsä toimiston edessä New Yorkissa.

Monen mielestä tapaus myös tappoi O'Connorin uran. Seuraavat levyt eivät enää saavuttaneet ensimmäisten kaltaista kaupallista menestystä.

Vuonna 2021 New York Timesin haastattelussa hän kertoi kuitenkin näkevänsä asian toisin.

– En ole pahoillani, että tein sen. Se oli loistavaa, O'Connor sanoi.

Mutta oli kohtelu myös traumatisoivaa, hän sanoi.

Värikäs elämä

Myöhemmin O'Connorin henkilökohtaiseen elämään kiinnitettiin enemmän huomiota kuin musiikkiin. Tunnetuksi tuli esimerkiksi hänen katkera huoltajuuskiistansa nuoresta tyttärestään.

Vuonna 1999 O'Connor ryhtyi papiksi – tosin lahkosta, jota katolinen kirkko ei tunnusta.

Vuonna 2018 O'Connor ilmoitti kääntyneensä islaminuskoon ja kertoi muuttaneensa nimensä Shuhada Davittiksi. Hän jatkoi kuitenkin esiintymistä vanhalla nimellään.

O'Connor kertoi lopettavansa musiikkiuransa vuonna 2021. Saman vuonna hän julkaisi muistelmateoksen Rememberings, ja viime vuonna julkaistiin O'Connorista kertova Kathryn Fergusonin ohjaama palkittu dokumenttielokuva.

O'Connorilla oli naimisissa neljä kertaa ja hänellä oli neljä lasta. Viime vuonna O'Connorin poika teki itsemurhan 17-vuotiaana.

Artistin kuolemasta uutisoi Suomessa aiemmin muun muassa Iltalehti.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 27.7. kello 9.27.