kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Kolumni

Lauan­tai­vie­ras: Vindaa ja markan Hil­la­dis­ko – pil­kah­dus pojan elä­mäs­tä 1970-lu­vun Kor­ka­lo­vaa­ras­sa

Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Eero Hietanen. Hietanen työskentelee valmennuskeskuspäällikkönä Santasport-Lapin Urheiluopistossa.
Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Eero Hietanen. Hietanen työskentelee valmennuskeskuspäällikkönä Santasport-Lapin Urheiluopistossa.
Kuva: Pentti Vuosaari

Eletään 1970-lukua. Puhelin soi ja veli ehtii vastaamaan. ”Eero puhelimeen!” hän huutaa. Kaveri pyytää pelaamaan jääkiekkoa Rinteenkentälle.

Perussakki on nopeasti kysytty puhelinkierroksella ja peli saadaan käyntiin. Säännöt ovat selvät; ei saa kohottaa, jos pelataan kiekolla. Tänä iltana pelataan kuitenkin tennispallolla, koska se ei häviä lumeen eikä sen etsimiseen ei kulu aikaa. Porukkaa tulee ja menee, peliin pääsee kysymällä ”kummalle puolelle”. Voidaan tehdä uudet sakit, jos tarve vaatii.

Liikunta ja kaverit täyttää elämän. Talvi pelataan jääkiekkoa Rinteenkentällä tai hypätään mäkeä linjoilla, jonne isot pojat ovat tehneet hyppyrin. Osallistumalla kaupunginosan sarjahiihtoihin saa vapaalipun Ounasvaaran talvikisoihin. Louhikkotien vuokrataloilla pidetyissä sarjahiihdoissa porukkaa on kuin pipoa paikalla, kaikki haluavat vapaalipun.

Vanamokadun kautta kulkee paikallisliikenteen linkkari numero 4. Kyseenalainen harrastuksemme on ottaa ilmaista kyytiä, vindaa, eli liukua kyykyssä linkkarin perässä puskurista kiinni pitämällä. Linkkaripysäkki on ylämäessä Vanamokatu 6:n edessä ja siksi kyytiin pääseminen on helppoa, liikkeelle lähtiessä pitää vaan osata olla kyykyssä ja pitää paino kantapäillä.

Leviää huhu, että yksi hurjapää olisi ottanut vindaa kaupunkiin saakka. Tosiasiassa pysymme kyydissä muutaman kymmenen metriä. Jos linkkarikuski huomaa puuhamme, meille jää vain yksi vaihtoehto: ”Pakoon!”

"Hillapolulle on valmistunut ostoskeskus ja sinne nuorisotila Hilla, jossa järjestetään markan maksava Hilladisko. Se on meille jotain uutta ja päätämme mennä."

Tytöt ja musiikki alkaa kiinnostamaan enemmän. Jussi and the Boysin Metsämökin tonttu voittaa Syksyn sävelen. Se kolahtaa meille miehenaluille oikein kunnolla. Nauhoitamme kappaleen kaverini Arin kanssa ja opettelemme sanat ulkoa. Rohkenemme pyytää kahta tyttöä rivitalomme päähän ja laulamme Tontun heille. Esitys ei vakuuta eikä tytöt ala meidän kanssa.

Kuuntelemme lisää musiikkia. Yksi kappale jää erityisesti mieleen. Emme kuitenkaan osaa sanoa onko se hyvä, koska se on vähän erikoinen ja englanniksi. Se on jotenkin hypnoottinen ja tarttuva. Lopulta päätämme, että ainakin meidän mielestä se on hyvä ja nauhoitamme kappaleen.

Hillapolulle on valmistunut ostoskeskus ja sinne nuorisotila Hilla, jossa järjestetään markan maksava Hilladisko. Se on meille jotain uutta ja päätämme mennä.

Jännityksen vallassa kävelemme portaat ylös toiseen kerrokseen. Diskossa soi kovalla Boney M:n Daddy Cool, se meidän nauhoittamamme kappale. Olimme siis oikeassa, se oli hyvä kappale!