Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Tiis­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Län­si-Poh­jan sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä kolme uutta tar­tun­taa, Kai­nuus­sa todettu koronaa ul­ko­maa­lais­ten mar­jan­poi­mi­joi­den ryh­mäs­sä

Kolumni

Lauan­tai­vie­ras: Van­hem­muu­teen tukea ver­tai­sil­ta – on hel­po­tus huo­ma­ta, että muutkin pai­ni­vat samojen ky­sy­mys­ten kanssa

Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Antti Parkkinen. Hän on Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lapin piirin toiminnanjohtaja ja kolmen lapsen isä.
Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Antti Parkkinen. Hän on Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lapin piirin toiminnanjohtaja ja kolmen lapsen isä.

Elämme aikaa, jolloin yhteen hakukenttään kirjoittamalla voi saada vastauksen lähes kaikkiin elämää askarruttaviin kysymyksiin. On kuitenkin yksi asia, mihin internetin syövereistä ei voi saada suoraa vastausta: vanhemmuus.

Vanhemmuuteen ei ole olemassa valmiita vastauksia, vaan jokainen vanhempi kokee vanhemmuuden omalla tavallaan.

Itselleni isäksi tuleminen ei ole ollut itsestäänselvyys. Isyyden sisäistäminen on ollut prosessi, joka on vaatinut aikaa ja itsetutkiskelua.

Tuon prosessin kävin läpi yksin, ja näin jälkiviisaana voin todeta, että aivan turhaan. Nyt neljän vuoden kokemuksella osaan jo nauttia isänä olemisesta ja siitä on tullut osa minua.

Vanhemmuuteen liittyvien asioiden kanssa ei kuitenkaan tarvitse olla yksin. Vauva.fi -sivustoa parempi tuki on kasvokkain tapahtuva ajatustenvaihto samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Meille junan tuomille vertaistukiryhmät ovat olleet elintärkeitä tukiverkoston luomisessa asuessamme paikkakunnalla, jossa lähimmät sukulaiset ovat 600 kilometrin päässä. Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekahvilat, seurakunnan perhekerhot ja kunnan avoimet olohuoneet ovat olleet paikkoja, joissa olemme saaneet jakaa ajatuksia muiden samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

On ollut helpotus huomata, että muutkin painivat samojen vanhemmuuteen liittyvien kysymysten kanssa. Vertaistuen kautta on löytynyt ratkaisu moniin arkipäivän haasteisiin.

Vertaistukiryhmien kautta on tullut myös monta hyvää ystävää, joiden kanssa on pidetty yhteyttä myös lasten kasvettua isommiksikin.

"Meille junan tuomille vertaistukiryhmät ovat olleet elintärkeitä tukiverkoston luomisessa asuessamme paikkakunnalla, jossa lähimmät sukulaiset ovat 600 kilometrin päässä."

Tulevaisuudessa erilaisten vertaistukiryhmien merkitys meillä täällä Lapissa korostuu, jos haluamme pitää Lapin elinvoimaisena. Tarvitsemme muuttovoimaa muualta, ja näille perheille meillä tulee olla tukiverkko valmiina, jotta Lappiin kotiutuminen onnistuu ja perheet jäävät tänne asumaan pysyvästi.

Myös tukiverkon rakentamisessa eri toimijoiden välinen vertaistuki on voimaa. Järjestökentän, kuntien ja yksityisen sektorin yhteistyöllä pystymme rakentamaan vahvan ja monipuolisen vertaiskumppanuuteen perustuvan turvaverkoston, jonka avulla pidämme huolta siitä, että Lapissa kukaan vanhempi ei jää yksin.

Tehdään yhdessä 2020-luvusta yhteisöllisyyden vuosikymmen!