Hirvilaskuri: "Hen­ki­ses­ti ollaan jo tal­vi­te­loil­la"– huo­mat­ta­va osa Lapin hir­ven­kaa­to­lu­vis­ta jäänee käyt­tä­mät­tä, katso tuoreet saa­lis­lu­vut hir­vi­las­ku­ris­ta

Kolumni: Jo­kai­sel­la on oikeus ke­ho­rau­haan

Viimeinen äänestyspäivä: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Kolumni

Lauan­tai­vie­ras: Vain muutos on pysyvää – kun kaikki sujuu, on aika pistää homma taas uusiksi


Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Rauno Toivainen. Hän työskentelee historian ja yhteiskuntaopin lehtorina Lyseonpuiston lukiossa.
Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Rauno Toivainen. Hän työskentelee historian ja yhteiskuntaopin lehtorina Lyseonpuiston lukiossa.

Filosofi Herakleitoksen mielestä kaikki muuttuu. Ainoa pysyvä asia maailmassa on muutos.

Herakleitoksen ajatus on totta ainakin Suomen lukioissa. Niissä on viimeisen viiden vuoden aikana myllännyt enemmän kuin edellisenä kahtena vuosikymmenenä yhteensä. Niin kauas ulottuu minun kokemukseni opettajana.

Vuonna 2016 otettiin käyttöön uusi opetussuunnitelma. Lukiokurssien sisällöt uudistettiin. Myös opetusmateriaalit menivät uusiksi. Lukioon tuli oppiainerajat ylittäviä teemaopintoja ja opetusmenetelmissä korostui opiskelijan itseohjautuvuus.

Samalla otettiin digiloikka. Niin kurssimateriaali, kokeet kuin ylioppilaskirjoituksetkin muuttuivat sähköisiksi. Opiskelijoiden piti hankkia kannettavat tietokoneet.

Pitkään tuskailtiin laiteongelmien ja nettiyhteyksien kanssa. Käyttöön otettu sähköinen koejärjestelmä oli aluksi kömpelö, eikä edes toiminut kaikissa läppäreissä. Opettajien täydennyskoulutus oli vähäistä, mutta onneksi ongelmatilanteisiin löytyi yleensä apu siltä viisaammalta kollegalta.

Yo-kirjoitusten sähköistyessä myös joidenkin yo-kokeiden rakenne ja sisältö muuttuivat. Niissä käsiteltävän aineiston määrä lisääntyi niin, etteivät hitaammat opiskelijat ehdi aina vastata kaikkeen vaadittavaan.

Kaiken tämän keskellä korkeakoulut muuttivat valintakriteereitään. Jo lukionsa aloittaneet opiskelijat huomasivat, että heitä koskevat pelisäännöt vaihtuivatkin kesken pelin.

Aivan aiheellisesti onkin huolestuttu lukiolaisten stressin ja uupumuksen lisääntymisestä. Opettajien jaksamisesta ei kai ole niin väliä, joten pakolliset kiky-tunnit paukahtivat heillekin.

"Vuoden päästä otetaan käyttöön taas uusi opetussuunnitelma, vaikkei edellisenkään muste ole vielä kuivunut."

Muutokset on kuitenkin hiljalleen omaksuttu ja tekniset ongelmatkin pääosin voitettu. Enkä ainakaan minä haluaisi palata takaisin paperisiin kokeisiin.

Joten onkin aika pistää homma taas uusiksi.

Vuoden päästä otetaan käyttöön taas uusi opetussuunnitelma, vaikkei edellisenkään muste ole vielä kuivunut. Lukiokurssit korvautuvat opintopisteillä ja eri oppiaineiden opinnoista koostuvilla ”moduuleilla”. Samalla oppivelvollisuus pitenee vuodella. Jo nyt näyttää siltä, ettei tähän tarvittava raha tule riittämään.

Sitä ennen pakan sekoitti kuitenkin koronavirus. Sen takia reaaliaineiden yo-kokeita aikaistettiin viikolla, mikä sotki pahasti abien lukuaikataulun. Lukiot suljettiin ja siirryttiin etäopetukseen. Äkkiä pitääkin opetella uusi tapa opettaa ja opiskella.

Ainoa pysyvä asia näyttää todella olevan muutos. Välillä jopa pelottavan nopea muutos. Herakleitos taisi olla oikeassa.