Kolumni

Lauan­tai­vie­ras: Ta­voit­tee­na pe­rus­taa e-ur­hei­lu­seu­ra Ro­va­nie­mel­le

Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittavat tällä viikolla Niko Pimiä ja Miikka Lehto. He työskentelevät e-urheiluvalmentajina Santasport Lapin Urheiluopistolla.
Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittavat tällä viikolla Niko Pimiä ja Miikka Lehto. He työskentelevät e-urheiluvalmentajina Santasport Lapin Urheiluopistolla.

Monet jo tietävät mitä e-urheilu on, mutta samalla se on monelle täysin tuntematon käsite. E-urheilun voi selittää lyhyesti yhdellä lauseella: ”E-urheilu on nykyaikainen urheilumuoto, jossa pelataan kilpailullisesti toisia pelaajia vastaan tietotekniikkaa hyväksi käyttäen.”

Määritelmä ei kuitenkaan kerro kaikkea lajin monipuolisuudesta. E-urheilu vaatii paljon harjoittelua eri osa-alueissa kuten mikä tahansa muukin urheilulaji.

Meidän molempien suhde e-urheiluun on hyvin samankaltainen. Molemmat käytämme vapaa-aikaamme pelaamiseen, mutta emme harrasta tai kilpaile siinä. Meidän intressimme e-urheilua kohtaan muodostuu lajin kehittämiseen ja sen parissa työskentelemiseen pelaajien tukena.

Valmistumme joulukuussa 2019 liikunnanohjaajiksi Lapin ammattikorkeakoulusta. Viimeisen lukuvuotemme aikana olemme perehtyneet sekä kasvattaneet tietojamme ja taitojamme e-urheilua kohtaan.

Lisäksi olemme aloittaneet tänä syksynä Santasport Lapin Urheiluopistossa e-urheiluhankkeen, jonka tarkoituksena on e-urheiluleirien kehittäminen sekä turnauksen järjestäminen kesällä 2020. Hanke sisältää tärkeänä elementtinä hiilijalanjäljen pienentämisen, jonka johdosta mittaamme hankkeen aikana muun muassa hiilipäästöjä ja energiankulutusta.

"Seuratoiminnalla haluamme kehittää e-urheilua lajina ja saada ammattipelaajien sekä kotipelaajien välistä kuilua pienemmäksi."

Olemme tutkineet rovaniemeläisten lasten ja nuorten mielenkiintoa e-urheilua ja sen harrastamista kohtaan. Organisoidulle e-urheilun harrastustoiminnalle on selkeästi kysyntää Rovaniemen alueella, mikä antaa loistavan lähtökohdan seuran perustamiselle. Aihetta tutkimme opinnäytetyömme tiimoilta.

Tavoitteemme on lähitulevaisuudessa perustaa Rovaniemelle e-urheiluseura, jonka toiminta tulee poikkeamaan tavallisesta e-urheiluseurasta, jossa yhdessä joukkueessa on tavallisesti 5–6 pelaajaa. Tällöin yhteen joukkueeseen kuuluu 15–20 pelaajaa niin kuin perinteisessä seuratoiminnassa.

Lisäksi seuratoimintamme keskittyy pelaamiseen sekä kokonaisvaltaiseen kasvuun ja kehittymiseen, missä harjoitukset pitävät sisällään muun muassa pelaamista, fyysisiä- sekä psyykkisiä harjoitteita ja ryhmätyöskentelyä.

Seuratoiminnalla haluamme kehittää e-urheilua lajina ja saada ammattipelaajien sekä kotipelaajien välistä kuilua pienemmäksi. Kuilua pienentämällä pyrimme tuomaan pelaajat yhteen pois kodeistaan, jolloin jo säännöllisellä toiminnalla pystymme kehittämään pelaajien sosiaalista toimintaa.