kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Kolumni

Lauan­tai­vie­ras: Maski kas­voil­le ja kir­jas­toon!

Uusi Rovaniemi -lehden Lauantaivieras-palstalla on joka viikko vieraileva kirjoittaja. Tällä viikolla palstalla kirjoittaa Juha Kivelä, joka työskentelee kirjastonhoitajana Rovaniemen pääkirjastossa sekä Muurolan ja Sinetän kirjastossa.
Uusi Rovaniemi -lehden Lauantaivieras-palstalla on joka viikko vieraileva kirjoittaja. Tällä viikolla palstalla kirjoittaa Juha Kivelä, joka työskentelee kirjastonhoitajana Rovaniemen pääkirjastossa sekä Muurolan ja Sinetän kirjastossa.

Internetissä on jo muutaman vuoden kiertänyt kuvapari, joista ensimmäisessä on kuvattuna yksinäinen asiakas selailemassa kirjastossa kirjaa ja toisessa ihmisiä tungeksimassa kauppakeskuksessa. Kuvatekstit kuuluvat seuraavasti: täällä jaetaan kaikki maailman tieto ilmaiseksi – täällä jaetaan ilmaisia ämpäreitä!

Tämä kuvapari jaksaa naurattaa, mutta samalla se vetää kirjastolaisen hieman vakavaksikin. Kuvat ovat nimittäin hyvin pitkälti totta. Miksi nykypäivän ihmistä kiinnostaa enemmän kulutushysteria kuin kirjasto?

”Niin muuttuu maailma, Eskoni”, kuten Topias pojalleen Nummisuutareissa totesi. Tietokoneet ja älykännykät ovat tulleet pysyväksi osaksi ihmisten elämää, eikä tabletillakaan tarkoiteta enää sitä pöydälle laitettavaa kirjailtua kangasta, jonka oli tarkoitus pitää pöytä siistinä ruokailun jäljistä.

Kun omassa nuoruudessani leikimme poliisia ja rosvoa kylän poikien ja tyttöjen kanssa fyysisesti ulkona, nykypäivän nuoret laittavat virtuaalilasit päähänsä ja seikkailevat keksityssä maailmassa. Miksi näin?

Koska se on helppoa. Ihminen on perusluonteeltaan mukavuudenhaluinen. Miksi tehdä asioita vaikeammin jos ne voi tehdä helpommin? Tai vielä parempaa, joku toinen on ne jo tehnyt puolestasi?

Pankkiasiat, lentoliput, ravintolan pöytävaraukset, jopa ruokaostokset voi nykyään hoitaa kotisohvalta. Eikä tarvitse edes rasittaa itseään soittamalla liikkeeseen, vaan kaikki hoituu ilman ihmiskontaktia nettisivujen tai sovellusten kautta.

"Kaikesta on tehty kirja, ihan kaikesta. Yritä keksiä vaikka kuinka ihmeellinen aihe ja etsi internetin hakusivuilta siitä tietoa. Varmasti joku jossakin on kirjoittanut aiheesta kirjan."

Myös kirjastojen on ollut pakko sopeutua tähän muutokseen. E-kirjat ja E-äänikirjat ovat tulleet kokoelmiin ryminällä ja niitä hankitaan mahdollisuuksien mukaan yhä enemmän. Myös sanoma- ja aikakauslehdet muuttuvat kovaa vauhtia sähköisiksi. Paperisten kirjojen ja lehtien tarvetta nykymaailmassa ei voi kuitenkaan kiistää.

Kaikesta on tehty kirja, ihan kaikesta. Yritä keksiä vaikka kuinka ihmeellinen aihe ja etsi internetin hakusivuilta siitä tietoa. Varmasti joku jossakin on kirjoittanut aiheesta kirjan. Ja onhan se perinteinen paperikirja aivan ylivoimainen käyttöliittymä, ei vaadi internetyhteyttä eikä loista sinistä valoa.

Kirjastojen henkilökuntaa ei sentään ole muutettu roboteiksi ja hyvä niin. Työnkuva on muuttunut (etenkin näin korona-aikana) enemmän ohjaavaan ja opettavaan suuntaan, mutta edelleen henkilökunnan kanssa saa tulla juttelemaan ja kyselemään asioista. Asiakkaita varten me siellä tiskin takana olemme ja joka päivä töihin tulemme. Ei siis muuta kuin maski kasvoille ja kirjastoon!