Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni

Lauan­tai­vie­ras: Ju­ko­las­sa näkyy valoa tun­ne­lin päässä

Lauantaivieras on Uuden Rovaniemen kolumnipalsta, jolla on joka viikko uusi kirjoittaja. Tällä viikolla kirjoittaa Martti Anttila. Hän on ensi kesänä järjestettävän Napapiiri-Jukolan kilpailunjohtaja.
Lauantaivieras on Uuden Rovaniemen kolumnipalsta, jolla on joka viikko uusi kirjoittaja. Tällä viikolla kirjoittaa Martti Anttila. Hän on ensi kesänä järjestettävän Napapiiri-Jukolan kilpailunjohtaja.
Kuva: Martti Anttila

Poikkeuksellinen kesä on lopuillaan eikä kukaan tiedä, millainen tuleva vuosi tulee olemaan. Korona on aiheuttanut kaikilla elämänaloilla vaikeuksia eikä vähiten tapahtumien järjestäjille.

Napapiiri-Jukolan eteen on työtä tehty jo seitsemän vuotta, vuodesta 2013 alkaen. Viime keväänä 72 päivää ennen h-hetkeä Ounasvaaran Hiihtoseura ja Kaukametsäläiset tekivät päätöksen että Jukolan Viesti siirretään vuodelle 2021.

Päätös merkitsi, että Jukolan Viesti jää ensimmäisen kerran järjestämättä sen historian aikana eli vuodesta 1949 alkaen.

Harmistus oli tietenkin suuri, sillä kaikki valmistelut olivat lähes valmiina tapahtuman fyysisiä rakennelmia ja itse tapahtumaa lukuunottamatta. Jälkeenpäin harmistusta lisäsi vielä tapahtuma-ajan loistava sää.

Siirtopäätös oli kuitenkin helppo. Ounasvaaran Hiihtoseura haluaa järjestää ainutlaatuisen yöttömän yön Jukolan sen oikealla paikalla viikkoa ennen juhannusta.

Napapiiri-Jukolan siirto on otettu yhteistyökumppaneiden taholta ymmärtäen ja myönteisesti vastaan.

Myös ilmoittautuneet joukkueet – lähes 3 000 joukkuetta eli noin 17 000 suunnistajaa ovat edelleen tulossa ensi vuoden viestiin.

Napapiiri-Jukolan valmistelut jatkuvat syksyllä ja tiivistyvät vuodenvaihteen jälkeen. Tapahtuman suunnitelmat päivitetään ja otetaan huomioon erilaiset riskitekijät.

Kuluneen kesän aikana ihmisten luonnossa liikkuminen on lisääntynyt valtavasti – kiitos covid19-pandemian.

Iltarastit ovat monipuolistuneet, kun ihmiset ovat voineet osallistua nille omatoimisesti viikon aikana ja etsiä rasteja ilman aikarajoitteita. Suunnistuksen massatapahtumien peruuntuminen kuluneelta vuodelta voi tuoda buustia ensi vuodelle. Napapiiri-Jukola on valmis ottamaan osansa tästä.

Otettakoon tavoitteeksi saada Napapiiri-Jukolaan 3 500 joukkuetta ja 20 000 suunnistajaa.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.