kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Kolumni

Lauan­tai­vie­ras: Hyvässä seu­ras­sa voi nähdä ketun

Lauantaivieras on Uuden Rovaniemen kolumnipalsta, jolla on joka viikko uusi kirjoittaja. Tällä viikolla kirjoittaa Marjatta Byckling. Hän on eläkkeellä oleva äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, joka toiminut aktiivisesti Timo K. Mukka -seurassa.
Lauantaivieras on Uuden Rovaniemen kolumnipalsta, jolla on joka viikko uusi kirjoittaja. Tällä viikolla kirjoittaa Marjatta Byckling. Hän on eläkkeellä oleva äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, joka toiminut aktiivisesti Timo K. Mukka -seurassa.

Olin 18-vuotias lukiolainen Haminan yhteislyseossa, kun ilmestyi Maa on syntinen laulu. Kirjoittaja oli vain vähän minua vanhempi. Hän täytti 20 kirjan ilmestyessä, ja tekeillä oli kaksi uutta kirjaa. Tabu ja Täältä jostakin julkaistiin 1965. Kirjoitin silloin ylioppilaaksi.

Lähdin opiskelemaan suomen kieltä ja kirjallisuutta Tampereelle ja sieltä puolen vuoden kuluttua Helsingin yliopistoon. Suoritin maisterintutkinnon 1973 keväällä. Saman vuoden maaliskuussa kuoli kirjailija Timo K. Mukka. Kuuden vuoden aikana hän oli julkaissut yhdeksän kirjaa.

Minulla nuoruuden maisema oli Suomenlahden ranta Virolahdella, Timo Mukalla Orajärven ranta Pellossa. Mukan esikoisromaania lukiessani pohjoinen maisema oli elämys. En aavistanut, että pohjoisesta tulisi minunkin maisemani ja minusta vuosia myöhemmin kirjailijan nimikkoseuran puheenjohtaja.

Kolme vuotta Mukan kuoleman jälkeen perheeni muutti Rovaniemelle. Seuraavana keväänä tutustuin ihmiseen, joka oli ollut Mukalle läheinen. Hänestä tuli yksi Timo K. Mukka -seuran perustajajäsenistä ja 90-vuotispäivänään kunniajäsen. Seuralla on jäseniä eri puolilla Suomea, eniten Rovaniemellä, jonne toiminta painottuu.

Nimikkoseura toimii Mukan kirjallisuuden ja kuvataiteen ystävien yhteisönä sekä edistää hänen tuotantonsa esillä oloa ja lukijoiden verkoston kasvua (täältä lisää). Seura jakaa vuosittain stipendejä kouluista valmistuville nuorille Pellon lukioon, Lapin ammattiopistoon ja Lyseonpuiston IB-lukioon.

Timo K. Mukka -seuran toiminta jatkuu uuden puheenjohtajan ohjaamana, entisen ja osittain uuden hallituksen kanssa. Kymmenvuotistaivaltaan seura juhlistaa laajalla lukupiiritoiminnalla tänä syksynä ja ensi keväänä, ottaen huomioon koronatilanteen vaatimat rajoitukset. Yleisölle ilmoitetaan tapahtumista syksyn myötä. Onneksemme rajoitukset eivät estä meitä lukemasta. Kirjastot ovat turvallisesti avoinna ja esimerkiksi Mukan koko tuotanto saatavilla.

Mukan pohdinta Suomen Kuvalehden esseessä 1970 sopii erikoiseen aikaan, jota elämme. ”Menneissä tapahtumissa on helppo olla samoin kuin tulevissakin, mutta tämä hetki ei löydä määrittelyään. Voin huomata, että näin hetki sitten ketun. Se seisoi aamun valossa matalien koivupensaitten välissä, lihavana ja kiiltäväkarvaisena ja häntä pitkänä perässään, sitten se hävisi. Mutta hetki, jona havainto tapahtui, oli avoin ja epämääräinen. Tämä hetki ei milloinkaan tiedä, mitä seuraava sekunti tuo.”

Kirjoittaja on eläkkeellä lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorin virasta. Hän on tehnyt työuransa pääosin Rovaniemellä. Toimi Timo K. Mukka -seuran puheenjohtajana 2010–2019.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.