Kolumni

Lauantaivieras: Haaveissa päästä seuraamaan leipäjuuston paistoa piisin loisteessa


Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittavat tällä viikolla Eeva-Maija Laurila ja Pirjo Ahvonen. He ovat Lapin juustoseuran jäseniä.
Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittavat tällä viikolla Eeva-Maija Laurila ja Pirjo Ahvonen. He ovat Lapin juustoseuran jäseniä.

Lapin juustoseura perustettiin 15 vuotta sitten valtakunnallisen Juustoseuran alaisuuteen, kokoonkutsujana toimi arvostettu keittiömestari Tapio Sointu.  Hän toimi laajasti ruokalähettiläänä ja tunsi myös valtakunnallisen Juustoseura ry:n  jäseniä. Toiminnassa on vielä mukana perustajajäseniä ja jäsenmäärämme on viime vuosina ollut noin 30.

Juustoseuran toiminnan tavoitteena on kaikenlaisen juustotietouden lisääminen, ja seuralla on henkilöjäsenten lisäksi ns. kilpijäseninä myymälöitä ja ravintola, joille on myönnetty Juustoseura suosittelee -kilpi.  Kilven saaminen edellyttää, että yrityksellä on vankkaa juusto-osaamista ja juuston arvostus näkyy jatkuvasti yrityksen toiminnassa.

Seuramme toimintamuotoina ovat olleet muun muassa jäsentapaamiset kymmenkunta kertaa vuodessa. Järjestämme teemailtoja, joissa aiheena ovat olleet sekä kotimaiset että ulkomaiset juustot, juustojen valmistus ja erilaiset juustojen käyttötavat juustopöydässä, ruuissa ja leivonnassa.

On ollut mukavaa laajentaa juustonäkökulmaa myös lähiruokaan, muun muassa vierailemalla lähialueen tuotantotiloilla ja ravintoloissa.

Leipäjuustolle olemme löytäneet juustotapaamisissamme monia uusia käyttötapoja. Haaveenamme on päästä seuraaman oikean juustomestarin leipäjuuston paistoa piisin loisteessa. Viime kesänä valmistimme juhannusjuustoa, joka sekä ihastutti että herätti tuotekehitysideoita.

"Leipäjuustolle olemme löytäneet juustotapaamisissamme monia uusia käyttötapoja."

Olemme kuulleet kiinnostavien vieraiden esityksiä muun muassa Sveitsistä ja saaneet tutkimusterveisiä  yhteistyökumppaneiltamme Valiolta ja Arlalta. Meillä on ollut mahdollisuus hyödyntää monella tavalla rovaniemeläislähtöisen Matti Harjun osaamista. Hän toimi Valion tuotekehitysjohtajana ja on saanut useita kansainvälisiä palkintoja työstään.

Lappilaisena seurana meitä kiinnostavat tietysti paikalliset tuotteet, myös poron maito. 15-vuotisjuhlassamme kuulimme Matti Harjulta, että poronmaitojuusto ei poronmaidon vähäisen määrän vuoksi  ole nyt  näköpiirissä.

Yhteistyökumppaneitamme ovat olleet myös  Lapin paistinkääntäjät, Tornion Hyvän ruoan ystävät ja Rovaniemen viiniseura, joiden kanssa on järjestetty ikimuistoisia juhlia ja tapaamisia.

Juustoisia matkoja on tehty muun muassa Riikaan, Kuusamoon, Kemijärvelle, Ouluun, Pudasjärvelle ja  Sodankylään. Jäsenillä on luonnollisesti myös mahdollisuus osallistua pääseuran matkoille kiinnostaviin juustomaihin. Matkoilla on ollut mahdollisuus tutustua maidon tuotantoon, juuston valmistukseen, juustoalan koulutukseen ja tietenkin kunkin maan upeisiin juustoihin.