Lauan­tain uu­tis­koos­te: Italian tilanne pa­he­nee, Suo­mes­sa todettu 55 uutta tar­tun­taa, am­mat­ti­kor­kea­kou­lut etäo­pe­tuk­seen, Ruot­sis­sa toinen ko­ro­na­kuo­le­ma.

Tiivistelmä tärkeimmistä koronauutisista.

19.40 Italiassa koronavirustartuntojen määrä jatkaa kasvuaan – maassa nyt yli 21 000 tartuntaa

Italiassa koronavirukseen kuolleiden määrä on noussut 175:llä perjantaista, kertoo STT.

19.22 Antti Tuiskun terveiset koronavirukselle Rovaniemen lumilta: "Pidä tunkkis ja haista huilu"

Rovaniemeläislähtöinen laulaja Antti Tuisku ei päässyt lauantaina hiihtämään Napapiirin hiihtoa. Lue täältä, mitä mieltä hän oli siitä.

18.42 Ruotsin Norrbottenissa kahdeksan uutta tartuntaa

Ruotsin Norrbottenissa varmistui lauantaina kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Asiasta kertoi NSD.

18.26 Liikkumisrajoituksia, älylaitevalvontaa ja lehmänvirtsaa – Koronaa torjutaan monin keinoin

Kun uusia koronavirustapauksia vahvistuu eri puolilla maailmaa, maat pohtivat sopivia keinoja viruksen taltuttamiseksi. Käytössä on monenlaisia keinoja, jotka paljastavat maiden välillä vallitsevia kulttuurieroja.

17.55 Suomessa on todettu 55 uutta koronavirustartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi lauantaina, että Suomessa on todettu 55 koronavirustartuntaa. Tämän lisäksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) kertoi 12 koronatapauksesta, joten yhteensä uusia tapauksia on 67.

Kaikkiaan tapauksia on Suomessa todettu 223, kun lasketaan mukaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän perjantaina illalla raportoima yksi tartunta.

17.20 Ammattikorkeakouluissa siirrytään etäopetukseen

Ammattikorkeakouluissa siirrytään ensi viikolla etäopetukseen koronaviruksen vuoksi, kertoo Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene Twitterissä. Päätös koskee yli 100 000 opiskelijaa.

16.38 Tampere laittaa lukion oppilaat etätöihin

Tampere laittaa lukion oppilaat etätöihin ainakin kolmeksi viikoksi – Hallituksen viisikko koolle sunnuntaina: Ilmoitetaanko uusista toimista koko maahan?

15.58 Espanjassa on todettu 1 500 uutta koronavirustartuntaa päivän aikana

Espanjan uskotaan julistavan maahan poikkeustilan vielä tänään lauantaina. Uuteen koronavirukseen on tähän mennessä kuollut 136 ihmistä Espanjassa.

15.18 Hallituksen viisikko kokoontuu sunnuntaina käsittelemään lisätoimia

Hallitusviisikko kokoontuu huomenna sunnuntaina käsittelemään tarvittavia lisätoimia koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi, kertoo pääministeri Sanna Marin Twitterissä. Hallitus kokoontuu hänen mukaansa maanantaina.

14.35 Lappilaiset yrittäjät vetoavat paikallisiin

Lappilaisyrittäjät toivovat, että ihmiset käyttäisivät paikallisten yrittäjien palveluja, jolloin se auttaa yritysten selviämisessä tulevien viikkojen aikana. Kolarin Ylläksellä Aurora Estate -hotellia pitävät Heidi Seikkula ja Sirly Schinmann kertovat hotellin olevan pulassa viruksen vuoksi.

14.17 Finnair peruu lentoja

Finnair kertoo peruvansa matkustusrajoitteiden vuoksi lentonsa tässä kuussa Tanskaan, Norjaan, Venäjälle, Prahaan ja Puolaan. Ensimmäiset peruutukset ovat huomenna sunnuntaina.

13.51 Kansliapäällikkö Varhila: Kymmenkunta ihmistä tällä hetkellä sairaalahoidossa

Happihoitokapasiteettia on jonkin verran lisätty sairaaloissa eri puolilla Suomea, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo Lännen Median haastattelussa.

Varhilan mukaan Suomessa on varauduttu siihenkin, että käyttöön joudutaan ottamaan terveyskeskusten vuodeosastopaikkoja.

Kans­lia­pääl­lik­kö Var­hi­la: "Vielä ei näytä siltä, että Suo­mes­sa on li­sään­ty­vää te­ho­hoi­to­piik­kiä"

13.49 Puolustusvoimissa on varmistettu toinen koronavirustartunta.

STT kertoo, että sairastunut on henkilökuntaan kuuluva ja palannut viime viikonloppuna epidemia-alueelta. Altistuneet on kartoitettu.

12.37 Suo­mes­sa todettu kym­me­niä uusia ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­to­ja, tes­tauk­sia tehdään ym­pä­ri­vuo­ro­kau­ti­ses­ti

Todettujen koronavirustartuntojen määrä on noussut Suomessa yli 200:n. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotti lauantaina puolen päivän aikaan, että Suomessa on todettu kymmeniä uusia tartuntoja. Uusia tartuntoja on eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Suurin osa Suomessa todetuista tapauksista on tähän saakka ollut lieviä, ja vain osa tartunnan saaneista on tarvinnut sairaalahoitoa.

12.31 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella 48 uutta koronatartuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella oli todettu lauantaihin puoleenpäivään mennessä yhteensä 117 koronavirustartuntaa. Perjantaina tartuntoja ilmoitettiin olevan 69 eli tartuntojen määrä on lisääntynyt eilisestä 48:lla.

12.30 Kymmeniä karanteeniin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella

Kymmeniä koronavirukselle altistuneita on pantu karanteeniin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella koronatartunnan seurauksena. Karanteeniin on päätynyt noin 80 ihmisen joukko.

12.15 Kaikille ulkomailta palaaville tekstiviesti koronaviruksesta

Kaikki ulkomailta Suomeen palaavat matkustajat saavat lauantaista lähtien koronavirusta koskevan tekstiviestin. Asiasta on sovittu suomalaisten puhelinoperaattoreiden ja hätäkeskuslaitoksen kanssa.

Viestin sisältö on: "Koronavirustiedote: Ulkomailta saapuessasi sovi poissaolosta (suositus 14 vrk) työ-, opiskelu-, ja päivähoitopaikan kanssa. Tietoa koronaviruksesta THL.fi." Viesti lähetetään myös ruotsinkielisenä.

11.58 Norja käännyttää kaikki Pohjoismaiden ulkopuolelta tulevat matkustajat, joilla ei ole karanteenipaikkaa

Norja käännyttää takaisin kaikki Pohjoismaiden ulkopuolelta tulevat matkustajat, joilla ei ole karanteenipaikkaa, uutisoi NRK. Karanteenipaikka täytyy olla kahden viikon ajaksi.

Ilman karanteenipaikkaa olevien matkustajien on palattava kotiin lentämällä. Käännytys tehdään Oslon kansainväliseltä lentoasemalta  Gardemoenilta.

11.51 Venäjä sulkee maarajansa Puolaan ja Norjaan

Venäjä sulkee maarajansa Puolaan ja Norjaan ulkomaalaisilta koronaviruksen vuoksi, kertoo maan pääministeri. Venäjällä on toistaiseksi kerrottu 45 koronavirustartunnasta. Eniten tartuntoja on todettu Moskovassa. Suurin osa tartunnoista on kytköksissä Italiasta palanneisiin matkailijoihin.

11. 39 Lapin sai­raan­hoi­to­pii­rin alueel­la var­mis­tui yksi uusi ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­ta

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on varmistunut yksi uusi koronavirustartunta (COVID-19), tiedottaa LSHP.  Tartunnan saanut on alle 30-vuotias nuori aikuinen, joka on matkustanut Pohjois-Italiassa. Hän on sairaanhoitopiirin mukaan hyväkuntoinen ja kotonaan eristyksissä. Altistuneiden määrä on erittäin pieni.

11.25 Lentopalloliitto lopettaa kaiken aikuisten sarjatoiminnan

Lentopalloliitto lopettaa kaiken aikuisten sarjatoiminnan tämän kauden osalta. Jo aiemmin liitto kertoi miesten Mestaruusliigan kauden päättämisestä.

Tänään lopetettujen sarjojen joukossa ovat naisten Mestaruusliiga, liiton valtakunnalliset sarjat ja alueelliset sarjat.

Liiton mukaan tarkemmat linjaukset liittyen kilpailullisiin asioihin, kuten alempaan sarjan tippumisten tai ylempään sarjaan nousemisten osalta, käsitellään hallituksen kokouksessa 18. maaliskuuta. Tuolloin käsitellään myös juniorisarjojen tilannetta.

11.12 Suomen Yrit­tä­jien Pen­ti­käi­nen: Ko­ro­na­hel­vet­ti on irti

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ennustaa blogissaan konkurssiaaltoa, sillä kansalaiset ovat kulutuskoomassa – paitsi vessapaperin ja tonnikalan osalta.

11.09 Pirkanmaalla kolme uutta koronavirustapausta

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu eilisen aikana kolme uutta koronatartuntaa. Kaksi tartunnoista on todettu matkailijoilta Pohjois-Italiasta ja yksi Sveitsistä. Kaikkien lähikontaktit on tämän päivän aamupäivään mennessä kartoitettu ja pantu karanteeniin.

Lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) selvittää kahden eri lennon aikana tulleita altistuksia. Kaikki tartunnan saaneet ovat hyväkuntoisia ja kotona eristyksessä.

10.56 Pohjois-Pohjanmaalla kuusi uutta tartuntaa

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin perjantaina kuusi uutta koronatartuntaa, jotka kaikki ovat aiemmin todettujen positiivisten potilaiden lähialtistuneita. Potilaat ovat kotona hyväkuntoisina. Altistuneita on vähäinen määrä ja heidät on tavoitettu.

10.55 Keski-Suomessa kaksi uutta tartuntaa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Molemmat tartunnan saaneista ovat olleet matkalla Itävallassa ja altistuneet koronavirukselle karanteenin aikana.

10.41 Ruotsissa toinen koronaviruskuolema

Ruotsissa toinen ihminen on kuollut koronavirukseen. STT:n mukaan menehtynyt on 85-vuotias nainen, jolla oli jo entuudestaan muita sairauksia. Ruotsissa on tähän mennessä todettu yli 800 koronavirustartuntaa.

10.14 Keski-Pohjanmaalla ensimmäinen koronatartunta – peräisin Ruotsista

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on todettu koronavirustartunta. Kyseessä on ensimmäinen todettu koronatartunta sairaanhoitopiirissä.

STT:n mukaan tartunta varmistui perjantaina ja se on saatu Ruotsista, kertoo Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite tiedotteessa.

Potilas on kotona eristyksessä ja hyväkuntoinen. Tartunnalle on altistunut 10 lähikontaktia. Suomessa on todettu nyt 157 koronatartuntaa.

9.48 Euroopan maat sulkevat rajojaan – Suomikin voisi tehdä niin

Tanska on päättänyt sulkea rajat. Myös Suomi voi tarvittaessa rajoittaa maahanpääsyä kansanterveyteen kohdistuvien uhkien vuoksi, mutta Suomen kansalaisten maahantuloa ei voida estää.

Eu­roo­pan maat sul­ke­vat ra­jo­jaan koronan takia – Suo­mi­kin voisi ra­joit­taa maa­han­pää­syä va­ka­vien ter­veys­uh­kien pe­rus­teel­la

9.35 Irlannissa peruttiin Pyhän Patrickin päivän paraatit

Irlannissa on suljettu koulut ja oppilaitokset sekä päivähoitopaikat. Myös tärkeät Pyhän Patrickin päivän paraatit on peruttu.

9.20 Saudi-Arabia kieltää kaikki kansainväliset lennot

Saudi-Arabia kertoi lauantaina lopettavansa kaikki kansainväliset lennot kahdeksi viikoksi koronaviruksen vuoksi sunnuntaista lähtien.

9.19 THL: Suomessa kuusi sairaanhoitopiiriä, joissa ei ole tartuntoja

Kolmasosa Suomen sairaanhoitopiireistä on vielä tällä hetkellä sellaisia alueita, joissa ei ole todennettuja tartuntoja. Alueisiin kuuluvat Länsi-Pohjan ja Kainuun sairaanhoitopiirit. THL:n mukaan tähän mennessä Suomessa on todettu 155 laboratoriovarmistettua koronaviruksen tautitapausta.

Tilanne lauan­taiaa­mu­na: Suo­mes­sa on THL:n mukaan yhä seit­se­män sai­raan­hoi­to­pii­riä, joissa ei ole var­mis­tet­tu­ja ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­to­ja

9.00 Kolumni: Ota karanteeni mahdollisuutena tutkiskella itseäsi

Toimittaja Jami Jokinen: "Ota karanteeni ja ihmisjoukkojen välttäminen itsetutkiskeluretriittinä. Voit oppia, mikä sinulle on oikeasti tärkeää ja löytää askelia vähemmän itseäsi, perhettäsi ja ympäristöä kuormittavaan arkeen."

Kolumni: Koronatodellisuus on täällä eikä sitä voi muuksi muuttaa – siksi kannattaa tarttua tilaisuuteen

8.35 Kiinassa 11 uutta tartuntaa

Kiinassa kerrottiin lauantaina vain 11 uudesta koronavirustartunnasta. Viranomaisten mukaan enemmistö tartunnoista oli nyt ensimmäistä kertaa sitten epidemian alkamisen peräisin ulkomailta.

Virukseen on Kiinassa kuollut vajaat 3 200 ihmistä. Tartunnan saaneita on lähes 81 000.

7.46 Näissä koronatapauksissa ansiot on turvattu

Lomamatkalta palaava ei välttämättä saa koronakaranteeniajalta palkkaa, mutta työmatkan jälkeen karanteeniin joutuva saa. Lue täältä, milloin työntekijällä on oikeus jäädä kotiin ja missä tapauksissa työntekijä saa palkkaa?

7.30 Päätoimittaja Antti Kokkonen: "Korona kysyy kaikilta epävarmuuden sietoa"

Lapin Kansan päätoimittaja Antti Kokkonen kirjoittaa kolumnissaan, että meiltä kaikilta kysytään nyt lannistumattomuutta ja kykyä sietää vastoinkäymisiä.

7.21 Vanhuksia kehotetaan pysymään pois apteekista Ruotsissa

Ruotsissa vanhuksia ja muista koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvia kannustetaan pysymään poissa apteekeista. Valtio-omisteisen Apoteket -yrityksen mukaan nuorempien pitäisi voida hakea vanhemman väestön lääkkeet valtakirjalla. Tuotteita voi tilata myös verkosta.

7.00 Näin koronavirusepidemiaan varaudutaan

Lähipäivinä koronavirus leviää Suomessa epidemiaksi, jota ei voi enää pysäyttää, vain hidastaa. Jokaisella on oma tärkeä tehtävänsä. Parhaansa tekeminen ja terveen järjen käyttö riittävät poikkeustilassa pitkälle. Listasimme kuusi näkökulmaa, jotka auttavat varautumisessa koronaviruksen epidemiaan Suomessa.