tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lap­pias­ta löytyy polku e-ur­hei­li­jal­le – työ­elä­mäs­sä tuiki tärkeät tii­mi­työ­tai­dot ke­hit­ty­vät e-ur­hei­lun myötä

e-urheilu nostaa suosiotaan etenkin nuorten pelaajien keskuudessa. Lappian opettaja Pekka Tiitinen muistuttaa, että e-urheilussa opiskelijat kehittyvät myös ryhmätyöskentelyn tärkeässä taidossa.
e-urheilu nostaa suosiotaan etenkin nuorten pelaajien keskuudessa.
e-urheilu nostaa suosiotaan etenkin nuorten pelaajien keskuudessa.
Kuva: VESA JOENSUU

Ammattiopisto Lappiassa toista vuottaan tieto- ja viestintätekniikka opiskeleva Joona Alapartanen saa tehdä koulussa sitä, mitä hän on harrastanut jo ennen ammattiopistoon menoa. Joona opiskelee Lappian urheiluakatemian alla e-urheilua.

– On tosi hienoa, että koulu tukee harrastustamme. Kaikki joukkueessamme olevat pelaajat ovat olleet jo aiemmin kavereitani, joten sana liikkuu Lappian urheiluakatemian e-urheilusta, 17-vuotias Joona Alapartanen sanoo.

Mutta onko nyt käynyt niin, että reki menee hevosen edellä. Onko opintie valittu pelkästään oman harrastuksen pohjalta?

– Näin ei ole käynyt. Opiskelu pitää hoitaa kunnolla, että saa hyvän ammatin. Toisaalta joku meistä pelaajista voi saada ammatin e-urheilusta. Siitä voisi haaveilla suunnilleen samoilla mahdollisuuksilla kuin monet nuoret  jääkiekon harrastajat haaveilevat NHL- urasta Joona Alapartanen vertaa.

Lappiassa on e-urheilun ryhmiin päässeille opiskelijoille halutaan tuoda esiin pelaamisesta saadut muut hyödyt, vaikka siitä ei aivan ammattia tulisikaan.

– E-urheilu on tiimityötä, mikä kehittää kommunikointikykyä ja muitakin sosiaalisia taitoja. Niitä taitoja tarvitaan opiskelun ulkopuolellakin, Joona Alapartanen kertoo.

Muutakin kuin pelaamista

E-urheilu on lyhenne elektronisesta urheilusta. Ei liene väärin puhua tietokoneella pelaamisesta. Kuuluuko e-urheilu lopultakaan urheilun laajaan kategoriaan? Jääkiekkomiehenä tunnettu Lappian opettaja ja e-urheilun akatemian ohjelmaan tuonut Pekka Tiitinen miettii hetken, kun häneltä kysyy, että onko e-urheilu todellakin urheilua.

– Lähtökohta on, että se on urheilua, kun e-urheilun ympärille rakennetaan muuta tekemistä eli se ei ole pelkkää pelaamista. Opistossamme kiinnitetään erityistä huomiota opiskelijoiden hyvinvointiin. He tekevät hyvinvointi- ja liikuntasuunnitelman ja toteuttavat ne. Haemme työelämän tarvitsemia elementtejä ja käytämme työkaluna e-urheilua. Tosiasia on, että e-urheilu laajenee ja meidän pitää miettiä, miten saamme sen entistä paremmin liitettyä opiskelijoiden tulevaan työelämään, Pekka Tiitinen sanoo.

Lappialla on omat e-urheilun viisihenkiset joukkueet Kemissä ja Torniossa. Viime keväänä e-urheilun akatemiatoimintaan haki mukaan kymmenen opiskelijaa, syksyllä hakijoita oli hulppeat 64.

– Sain sähköpostia vantaalaiselta opolta, joka kertoi, että hän ohjasi ensimmäistä kertaa oman oppilaansa jatkamaan opiskeluja Lappiassa. Se tuli e-urheilun myötä. Teimme kumppanuussopimuksen e-urheilutoiminnasta SJ Esports Oy:n kanssa ensimmäisenä ammatillisena oppilaitoksena. SJ on e-urheilussa vahva toimija, Tiitinen kertoo.

Eri tasoja

Lappiassa on e-urheilijan polulla kolme eri tasoa, millä laji voidaan tuoda osaksi opisto-ohjelmaa. Torniossa ja Kemissä omat viiden hengen kilpajoukkueet varamiehellä höystettynä. Tältä tasolta on mahdollisuus edetä SJ:n Young Talents ohjelmaan. Opiskelijat valitaan urheilijan polulle ennakkotehtävien ja haastattelujen perusteella.

– Pelkät pelitaidot eivät johda kilpajoukkueeseen. Joukkueessa pitää toimia tiiminä, jotta tulos olisi  paras mahdollinen. Joukkueet edustavat Lappiaa eri turnauksissa, Tiitinen sanoo.

Kilparyhmän lisäksi löytyy haastajajoukkueet, josta voi nousta kilparyhmään. Kolmantena tasona harrastepelaajat, jotka  tekevät oman suunnitelmansa e-urheilu pelaamisesta ja voivat sitä kautta saada osaamispisteitä..

Lappia on rakentamassa e-urheilijapolkua myös yläkouluihin yhdessä Kemin ja Tornion nuorisotoimen kanssa.

– Tarkoituksenamme on perustaa e-urheilun harrastetoimintaa, joka pidettäisiin koulupäivän jälkeen. Tässäkin toiminnassa on tarkoitus ottaa huomioon hyvinvoinnin näkökulma pelaamisen ohella, Pekka Tiitinen kertoo.

Laji

e-urheilu

Elektroninen urheilu on tietotekniikkaa hyödyntävää kilpaurheilua.

Sitä harrastetaan niin joukkue- kuin yksilömuodossakin riippuen pelistä ja pelimuodosta.

Kilpapelaamisesta on kyse, kun pelaajat pelaavat toisiaan ja pelin luomaa haastetta vastaan kilpailullisessa tilanteessa.

Ammattimainen pelaaminen on toistaiseksi keskittynyt vain muutamien, pelaajamääriltään suurten pelien ympärille.

2001 pelattiin World Cyber Games, jonka palkintojen arvo oli yli 300 000 dollaria.

e-urheilun kilpapelaamisesta lyödään vetoa. Katsojia on miljoonia. Suurimpien turnausten palkintopotit ovat miljoonaluokkaa.

e-urheilusta koko maan kattava oppilaitostoiminta

SJ Esports Oy on rakentamassa Suomeen koko maan kattavaa e-urheilun oppilaitos- ja akatemiatoimintaa. Lappian kanssa tehty sopimus on ensimmäinen ammatillisten oppilaitosten joukossa. Lappiassa töitä on e-urheilun eteen tehty tosissaan. Viimeisenä esimerkkinä siitä on e-urheilun pelihuoneiden perustaminen Kemiin ja Tornioon.

– Haemme enimmillään viittä oppilaitosta, joiden kanssa rakennamme e-urheilun urheiluakatemiaohjelman ja polun niille nuorille, jotka haaveilevat urasta e-urheilun huipulla. Lappian kanssa pääsemme luomaan uusia toimintamalleja koko alan kehityksen hyväksi, SJ Esportsin urheilutoimenjohtaja Otto Takala kertoo.