Suomen Nato-jäsenyys: Suomi ja Ruotsi ovat Naton tark­kai­li­ja­jä­se­niä – liit­ty­mis­pöy­tä­kir­jat on al­le­kir­joi­tet­tu

kolumni: Uusiin ta­loi­hin lisää pyö­rä­ti­laa, miten van­hoi­hin? – Si­joi­tus pyö­rä­va­ras­toi­hin voi nostaa talon arvoa

Lappian Ibrahim Ka­ra­biyi­kil­le maa­han­muut­ta­ja­sti­pen­di

Yksi stipendin saaneista on Ibrahim Karabiyik
Yksi stipendin saaneista on Ibrahim Karabiyik

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKEn hallitus on myöntänyt maahanmuuttajastipendit seitsemälle ehdokkaalle ennätyksellisestä 63 esityksestä, joita tehtiin 25 eri organisaatiosta. Stipendin suuruus on 500 euroa.

Yksi stipendin saaneista on Ibrahim Karabiyik. Hän on 22-vuotias, 2. vuoden opiskelija, joka opiskelee Lappiassa rakennusalan perustutkintoa.

Ibrahim saapui Suomeen Turkista joulukuussa vuonna 2016 perheenyhdistyksen kautta, koska hänen isänsä oli jo vuosia asunut Suomessa. Perhe asuu Torniossa.

Ibrahim hakeutui töihin ja on työskennellyt eri tehtävissä kiinteistönhoidon-, metalli- ja rakennusalan yrityksissä. Hän on opiskellut suomen kieltä noin puolen vuoden ajan. Ibrahimin mielenkiinto ja halu rakennusalalle varmistui ja hän aloitti rakennusalan perustutkinto-opinnot viime syksynä Ammattiopisto Lappiassa.

Vuoden 2020 kesätöiden myötä Ibrahim on oppisopimuksella suorittanut useita tutkinnon osia. Monipuolisen ja sopivan työn jatkuminen ja Ibrahimin taidot sekä halu oppia mahdollistivat oppisopimuksen jatkon ja uusien tutkinnon osien suorittamisen.

Ibrahimin opinnot ovat edenneet suunnitellusti.

Stipendiperusteluiden mukaan hän on opinnoissaan ahkera, oma-aloitteinen ja motivoitunut. Hän haluaa oppia uutta ja on valmis ottamaan vastaan haasteita. Hän valmistuu talonrakentajaksi noin vuoden kuluttua.

Ibrahim on ollut myös Oma polku maahanmuuttajalle -hankkeen asiakkuudessa. Hän on osallistunut kulttuurintuntemuksen tapahtumiin, joissa hän on kertonut omasta maastaan ja kulttuuristaan. Hän on hyvä esimerkki maahanmuuttajasta, joka työssä käymällä, verkostoitumalla ja opiskelemalla, sekä aktiivisella ja myönteisellä asenteella on saavuttanut tasapainoisen elämän Suomessa.

Ibrahim on luonteeltaan iloinen, ystävällinen ja toiset huomioon ottava. Hänellä on paljon suomalaisia ystäviä, joiden kanssa hän pelaa sulkapalloa ja jalkapalloa. Kotona harrastuksena ovat videopelit ja vapaa-ajalla hän myös korjailee kaikenlaisia koneita ja työkaluja.

– Valmistumiseni jälkeen haluan saada vakituisen työn ja elää täällä Meri-Lapissa tavallista, hyvää elämää. Olen todella iloinen ja kiitän saamastani stipendistä. Aion hankkia sillä työvaatteita ja talvikäyttöön sopivat turvakengät, Ibrahim iloitsee.

Palkitut opiskelijat ovat tulleet hyvin eri puolilta maailmaa, erilaisista taustoista ja kouluttautuvat erilaisiin ammatteihin. Kaikissa valinnoissa painotettiin erityisesti kansainvälisyyttä, suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta Suomessa ja ammatillisessa koulutuksessa sekä menestystä kotoutumiskoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tavoitteiden saavuttamisessa. Ammatillisessa koulutuksessa painotettiin lisäksi ammattiosaamisen kehittymistä, motivaatiota ja sitoutumista opiskeluun.

Stipendirahasto perustettiin vuonna 2015 AMKE International Oy:n toiminnan päätyttyä yhtiökokouksen päätöksellä. Stipendirahastolla tuetaan maahanmuuttajien ammatillisen osaamisen kehittymistä ja heidän kotoutumistaan. Rahaston tavoitteena on edistää kansainvälisyyttä, suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta Suomessa ja ammatillisessa koulutuksessa. Stipendien ja apurahojen jakamisen suorittaa Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Tänä vuonna myönnetyt stipendit ovat rahaston viimeiset.