Sodankylä

Hallinto-oikeus kumosi Sodankylän tekemiä päätöksiä, nyt alkaa jälkipuinti: luottamus kunnanjohtajaan voi olla koetuksella ja kuka lopulta maksaa oikeudenkäyntikulut?

Hallinto-oikeus perui Päivi Vauhkosen siirron talous- ja hallintojohtajan paikalta. Myös päälliköiden siirto esimieheltä toiselle kumottiin.

Hallinto-oikeus kumosi Sodankylän tekemiä päätöksiä, nyt alkaa jälkipuinti: luottamus kunnanjohtajaan voi olla koetuksella ja kuka lopulta maksaa oikeudenkäyntikulut?

Sodankylän nykyinen kunnanhallitus käsittelee ensi viikolla hallinto-oikeuden antamia päätöksiä, joissa se toteaa Sodankylän edellisen kunnanhallituksen tehneen laittomia päätöksiä.

Vesa-Pekka Hiltunen

Sodankylän kunnanhallituksen syyskausi alkaa ensi viikon tiistaina edellisen kunnanhallituksen (2012–17) sotkujen käsittelyllä. Kunnanhallitus käsittelee ensimmäistä kertaa hallinto-oikeuden 25. kesäkuuta antamia päätöksiä.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi Sodankylän edellisen kunnanhallituksen syyskaudella 2016 tekemiä päätöksiä, kuten talous- ja hallintojohtaja Päivi Vauhkosen siirtämisen määräajaksi controllerin virkaan sekä henkilöstö- ja viestintäpäällikkö Katja Aikion ja työsuojelupäällikkö Sanna Ylitalon siirtämisen Vauhkosen alaisuudesta kunnanjohtaja Viljo Pesosen alaisuuteen.

Lisäksi hallinto-oikeus kumosi kunnan päätöksen, jonka mukaan kunnanjohtajan sijaisena toimii sivistystoimenjohtaja Risto Varis.

Hallinto-oikeuden mukaan päätöksiä oli tehty muun muassa väärässä järjestyksessä, ja ne piti siksi kumota. Puutteita oli ainakin Vauhkosen kuulemisessa sekä kunnan oman hallintosäännön noudattamisessa.

Hallinto-oikeuden päätöksistä ei ehdi enää valittaa. Myös kunnalle maksettavaksi määrätyt yli 10 000 euron oikeudenkäyntikulut on jo tilitetty.

Taustoista lisää:Sodankylässä työilmapiiriongelmia – kunnan johtokaksikko napit vastakkain (14.9.2016)

Vauhkosen virkavapaata sijaistava vs. talous- ja hallintojohtaja Antti Jämsen esittää kunnanhallitukselle, että hallinto-oikeuden päätökset merkitään tiedoksi ja virheelliset päätökset kumotaan.

Nykyisen kunnanhallituksen puheenjohtaja Mikko Pyhäjärvi (kesk.) toivoo, että asia olisi sillä loppuun käsitelty, ja kunta pääsisi vihdoin muiden asioiden pariin.

Näin ei välttämättä käy.

Asioista saatetaan vielä vaatia vahingonkorvauksia. Lisäksi yli 10 000 oikeudenkäyntikulujen lopullisesta maksajasta varmasti keskustellaan.

–On aina mahdollista, että kulut perittäisiin vahingon aiheuttajilta. Kuntalaiset kyseenalaistavat, ovatko tällaiset veronmaksajien maksettavia, Pyhäjärvi sanoo.

Vanhat riidat voivat edelleen kiristää kunnanhallituksen ilmapiiriä.

–Ilmapiiri on huono tuollaisten asioiden takia. Se vaikuttaa joka asiaan. Kunnanhallituksessa on jäseniä, jotka olivat virheellisiä päätöksiä tekemässä. Se ei ole helppo tilanne, Pyhäjärvi miettii.

Pyhäjärvi itse oli edellisen kunnanhallituksen aikaan varavaltuutettuna.

–Aika sotkuinen homma. Nämä ja edelliset päätökset haittaavat aika paljon meidän työskentelyä. Olisi tärkeämpiä asioita käsitellä kuin vanhoja tappeluita ja riitoja.

Myös luottamus kunnanjohtajaan Viljo Pesoseen on koetuksella.

–Ei tietenkään ole täyttä luottamusta, kun on tehty lainvastaisia päätöksiä.

Hän sanoo, että asian jatkokäsittelyn pitäisi perustua kunta- ja virkamieslakiin.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Kittilässä onneksi luottamusta löytyy.

  • Nimetön

    Ei mene polkan tahtiin. Ei lainkaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös