Pääkirjoitus: Hy­vin­voin­ti­alue joutuu ha­ke­maan lai­nan­ot­to­val­tuuk­sia val­tiol­ta – se on pe­rus­tel­tu vaa­ti­mus

Kolumni: Hyvä elämä ei ole paikka vaan suunta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lappi ei kiin­nos­ta ke­säl­lä, vaikka vuok­ra­mök­kien kysyntä on nyt kii­vas­ta, ja ko­ti­maan­mat­kai­lun toi­vo­taan paik­kaa­van ul­ko­maa­lais­ten pe­ruu­tuk­set

Lappi ei kuitenkaan tunnu juuri innostavan suomalaisia kesällä.

Mökkivuokraus kiinnostaa nyt suomalaisia.
Mökkivuokraus kiinnostaa nyt suomalaisia.
Kuva: Hanna Leppänen

Alkukesän mökkivuokraus käy tavallista kiihkeämpänä, kerrotaan vuokramökkien välityspalveluista Lomarenkaasta ja Nettimökistä.

– Mökkikesä on aina ollut Suomessa suosittu juhannuksesta elokuun puoleenväliin. Sinne on ollut aina kova kysyntä eikä siellä muutosta niin paljon voikaan näkyä, mutta toukokuun loppu ja kesäkuu ennen juhannusta, siellä on selvästi enemmän kysyntää kuin aiemmin, kertoo Lomarenkaan toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola.

Myös vuokramökkien välityspalvelun Nettimökin nettisivuilla on käynyt kuhina.

– Nythän suositaan paljon kotimaanmatkailua ja kävijämäärät meidän sivustolla ovat ihan huipussaan, siinä huomaa ihan selkeän piikin, kertoo Nettimökin myyntipäällikkö Sebastian Lagerlöf.

Alkukesän varauksissa on myös nähtävissä uusi ilmiö: vuokramökkiä haetaan lähempää kotipaikkakuntaa ja lyhyemmiksi ajanjaksoiksi.

– Tällaisia lyhyempiä 3–5 päivän jaksoja on varattu lähempää kotia. Lyhytlomailu lähialueelle näkyy ehkä uutena ilmiönä nimenomaan alkukesän osalta, Olkkola kertoo.

Osa Nettimökin kautta mökkiään vuokraavista on nostanut vuokraushintaa koronan aikaan.

– Kysynnän ja tarjonnan laki, näin se menee. Mutta ei mitään älyttömiä nostoja ole havaittu, Lagerlöf kertoo.

Olkkolan mukaan Lomarenkaassa hinnat ovat pysyneet samoina.

Järvi-Suomi ja länsirannikko kiinnostavat

Ulkomaalaisten varaukset ovat peruuntuneet Olkkolan mukaan oikeastaan koko kesäkuulta.

– Kesäkuu on ulkomaalaisten osalta menetetty, heinäkuu on pikkuisen vielä auki ja elokuu on täysin kysymysmerkki, hän luettelee.

Elokuu on perinteisesti ollut suosittu lomailukuukausi Etelä- ja Keski-Euroopassa, ja Olkkolan mukaan nuo varaukset voivat vielä toteutua.

Olkkolan mukaan nyt toivotaan, että kotimaanmatkailu paikkaisi ulkomaalaisten peruuntuneita varauksia.

– Ennusmerkit näyttäisivät, että aika hyvin tämä lisääntynyt kotimaan kysyntä paikkaa ulkomaalaisten poisjääntiä. Mutta paikkaako kokonaan, sitä on nyt aikaista ennustaa. Toivossa eletään ja sanotaanko, että hyvältä näyttää, mutta vielä mitään lopullisia tuloksia ei voi sanoa.

Olkkolan ja Lagerlöfin kokemuksen mukaan suomalaiset eivät suuntaa Lappia kohti kesällä. Olkkola kertoo Järvi-Suomen ja länsirannikon olevan tavalliseen tapaan suomalaismökkeilijöiden suosiossa, kun taas Lappi on ollut enemmän ulkomaalaisten matkailijoiden suosiossa.

– Nähtäväksi jää, kun nämä Järvi-Suomen mökit ovat niin sanotusti loppuunmyytyjä, että ovatko ihmiset valmiita matkustamaan pohjoisemmas. Sitä ilmiötä ei vielä näy.

Olkkolan mukaan ulkomaalaisten varauksia on ainakin vielä runsaasti Lappiin elokuulle.