Lapissa pu­dot­tiin puo­leen: Ko­ti­maan­mat­kai­lu elpyi pa­him­mas­ta ko­ro­na-al­hos­ta ke­sä­kuus­sa, mutta ei ole pa­lan­nut en­nal­leen

Uudellamaalla matkailu otti eniten siipeensä, Lapin-matkaajistakin yli puolet yhä puuttuu.

Helsinki
Lapin matkailu syöksyi kesäkuussa 55 prosenttia.
Lapin matkailu syöksyi kesäkuussa 55 prosenttia.
Kuva: Toivo Kiminki

Kotimaanmatkailu elpyi selvästi kesäkuussa, mutta ei vielä palannut koronavirusepidemiaa edeltävään tilanteeseen.

Tilastokeskuksen mukaan kotimaisten matkailijoiden yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä vähenivät kesäkuussa noin 38 prosenttia vuoden takaisesta. Yöpymisvuorokausia kirjattiin kesäkuulta 1,05 miljoonaa.

Vielä toukokuussa tilanne oli huomattavasti synkempi, sillä tuolloin kotimaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 74 prosenttia vuoden takaisesta. Huhtikuussa laskua oli vielä enemmän, 86 prosenttia.

Lapissa pudotus 55 prosenttia

Kotimaisten ja ulkomaisten matkailijoiden vähentyminen on ollut suhteellisesti suurinta Uudellamaalla, jossa yöpymiset vähenivät kesäkuussa noin 83 prosenttia. Lapissa pudotusta vuotta aiempaan oli 55 prosenttia.

Kaikkiaan majoitusliikkeessä oli kotimaisia ja ulkomaisia yöpymisiä kesäkuussa noin 52 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Virolaiset ahkerimpia Suomen-matkailijoita

Eniten koronaviruskriisi vaikutti ulkomaisten matkailijoiden yöpymisiin. Ne vähenivät kesäkuussa lähes 93 prosenttia vuoden takaisesta. Yöpymisvuorokausia kirjattiin vain noin 40 000.

Kesäkuun tilanne parani ulkomaanmatkailun osalta vain hivenen, sillä huhti- ja toukokuussa yöpymisvuorokaudet vähentyivät 96 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan Suomeen tuli kesäkuussa eniten matkailijoita Virosta, toiseksi eniten Norjasta. Virolaisille kirjattiin 7 900 yöpymistä, joka on 62 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kiinasta ja Venäjältä matkustettiin Suomeen edelleen hyvin vähän.