kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

La­pin­leh­mien tut­ki­mus etenee

Näkökulma

Maatalouden nopea muutos ja globaalit ongelmat ohjaavat tarkastelemaan ruokatuotantoamme uusista näkökulmista. Yksi sellainen on suomalaisten alkuperäisrotujen laajempi käyttö alkutuotannossa. Suomessa on vielä kolme alkuperäiskarjarotua: pohjoissuomen-, itäsuomen- ja länsisuomenkarja. Näistä pohjoissuomenkarja eli lapinlehmä on Lapin ja Perä-Pohjolan oloihin pisimpään sopeutunut.

Maatalouden kriisissä keskeinen kysymys on tuotantotekijöiden kuten lannoitteiden ja polttoaineen hintojen raju nousu. Maatiloilla tämä liittyy suoraan rehun tuottamiseen. Rehun tuottaminen omalla tilalla on aiempaa paljon kalliimpaa ja ostettavan väkirehun hinta on noussut.

Pieniruokaisemmat alkuperäisrodut voivat olla yksi ratkaisu ongelmaan, koska ne kuluttavat rehua vähemmän suhteessa tuottamaansa maitomäärään ja tarjoavat näin mahdollisuuksia resurssien säästöön.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.