Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Pääkirjoitus: Ko­ti­mais­ta mar­ja-alaa ra­vis­tel­lut ri­kos­tut­kin­ta on valmis ja siirtyy nyt syy­te­har­kin­taan – mai­ne­hait­ta on jo varma, eikä sen kor­jaan­tu­mi­ses­ta ole takeita

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lapin val­mius­toi­mi­kun­nal­ta viesti avau­tu­neel­le Uu­del­le­maal­le: Älä tule vie­lä­kään Lappiin

Valmiustoimikunnan mukaan Uudenmaan eristyksen päättymisellä ei tule olemaan suuria vaikutuksia Lapin tilanteeseen.

Lappiin ei vieläkään ole syytä tulla koronatilanteen vuoksi.
Lappiin ei vieläkään ole syytä tulla koronatilanteen vuoksi.
Kuva: Jouni Porsanger

Vieläkään ei ole oikea aika lähteä Lappiin, toteaa Lapin valmiustoimikunta.

Se arvioi, että tänään tapahtuneella Uudenmaan eristyksen päättymisellä ei tule olemaan suuria vaikutuksia Lapin tilanteeseen. Sen ei pelätä johtavan radikaaleihin muutoksiin Lapin tartuntamäärissä.

– Matkailukeskukset ovat kiinni, joten mahdollinen liikkuminen on todennäköisesti yksittäistä työmatkaliikennettä ja omille mökeilleen meneviä ihmisiä, valmiuskunta toteaa tiedotteessaan.

Valmiustoimikunta muistuttaa, että kaikkien suomalaisten on vältettävä tarpeetonta liikkumista. Epidemia on vasta aluillaan Suomessa ja erityisesti Lapissa.

Ruotsin rajan yli ei juuri tule koronaa

Keskiviikkona kokoustanut valiokunta arvioi, että Lapin koronavirustilanne on säilynyt melko samanlaisena viime viikkoon verrattuna.

Uusia varmistettuja koronavirustartuntoja on löytynyt Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä päivittäin, mutta tartuntaketjut on pystytty jäljittämään.

– Ruotsin raja ei ole vielä näyttänyt olevan merkittävä tekijä tartuntaketjuissa.

Valmiuskunta muistuttaa, että kaikkien on silti tärkeä pysyä kotona ja noudattaa ohjeita.

– Välttämällä lähikontakteja, hyvällä käsihygienialla ja pysymällä kotona vaikutamme jokainen koronaviruksen leviämiseen. Tauti voi olla kohtalokas kenelle tahansa meistä, joten viruksen leviämistä kannattaa estää kaikin keinoin, muistuttaa Lapin aluehallintoviraston pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Joni Henttu.

Hän nostaa esiin myös koronavirustaistelun positiivisia puolia: esimerkiksi influenssatartuntoja on vähemmän kuin vuosiin.

Uusia tapoja järjestää palveluita

Lapin kuntien sosiaalihuollon varautumisen osalta tilanne on rauhallinen. Käyttöön on otettu uusia tapoja järjestää palveluja. Riskiperheitä ja yli 70-vuotiaita kuntalaisia on tavoiteltu aktiivisesti tarvittavien tukipalvelujen järjestämiseksi.

Koronaviruskriisin pitkittyminen vaikuttaa myös henkiseen kriisinkestävyyteen.

– Pitkittyessään epidemiatilanne voi lisätä turvattomuutta ja ahdistusta erityisesti ihmisillä joilla on jo ennestään esimerkiksi mielenterveysongelmia. Lapin kunnat ovat ottaneet käyttöön myös tällä saralla etäpalveluita, joilla pyritään estämään ja vähentämään pitkäkestoisen kuormittavan tilanteen vaikutuksia, kertoo Lapin aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen.

Seuraava alueellisen valmiustoimikunnan kokous on keskiviikkona 22. huhtikuuta 2020.

Mikä?

Lapin alueellinen valmiustoimikunta

Lapin valmiustoimikuntaan kuuluvat Jääkäriprikaati, Lapin lennosto, Lapin rajavartiosto, Lapin pelastuslaitos, Lapin poliisilaitos, Suojelupoliisi, Oulun hätäkeskus, Tornion tulli, Lapin ELY-keskus, Lapin liitto, Lapin sairaanhoitopiiri, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Rovaniemen seurakunta, Yle Rovaniemi, SPR Lapin piiri, Erillisverkot Oy, Napapiirin Energia ja Vesi, MPK/Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiri sekä Pohjois-Suomen ELVAR-toimikunta.