Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lapin tyyli sopii Ro­va­nie­mel­le

Rovaniemi kehittyy ja kasvaa kovaa vauhtia. Asukasmäärä on kasvanut ja Rovaniemi on Lapin maakunnan pääkaupunkina myös keskeinen matkailuviennin kannalta.

Tulevaisuuden tavoitteena tulee olla matkailun tunnustaminen nimenomaan vientinä. Raha kansainvälisestä matkailusta tulee Suomen ulkopuolelta ja sen voidaan katsoa olevan vientiä.

Rovaniemi tarvitsee pitkäaikaisen ja kestävän vision kehittämiseen. Tarvitaan myös kaupunkikuvan osalta kunnianhimoinen näkemys.

On selvää, että tarvitsemme lisää majoituskapasiteettia ja useita hotellihankkeita onkin suunnitelmissa. Tämä on erittäin hyvä asia. Samaan aikaan tulee huolehtia asukkaiden kokemasta elämisen laadusta ja viihtyvyydestä.

Kirjoittaja toivoo, että Rovaniemeä rakennetaan lappilaisuuden ehdoilla.
Kirjoittaja toivoo, että Rovaniemeä rakennetaan lappilaisuuden ehdoilla.
Kuva: Anssi Jokiranta

Rovaniemen kaupunkikuvaa ja identiteettiä ovat muokanneet voimakkaasti Lapin sota, jälleenrakennus ja Alvar Aalto. Toivoisin Rovaniemelle rohkeutta olla erilainen kuin muut Suomen kaupungit. Omaleimaisuus, arktisuus ja lappilaisuus tulisi näkyä myös kaupunkikuvassa.

Rovaniemen ei tule tavoitella rakennuksia, kuten liian korkeita torneja, jotka eivät sovi muuten matalaan kaupunkikuvaan. Pelkän korkeuden tavoittelu ei ole kunnianhimoista, eikä omaleimaista Lapin rakennusperinteelle. Kerroskorkeuksia rakennuksissa voidaan nostaa, mutta niin, että Rovaniemeä ympäröivät kauniit vaarat ja luonto näkyvät yhä hallitsevana kaupunkikuvassa. Rovaniemi asuu vaarojen sylissä ja joki virtaa kauniisti sen keskellä.

Toivoisin Rovaniemelle lisää puurakentamista, persoonallista pohjoisen tyyliä. Meillä on Lapissa omaa tuotantoa hirsi- ja puuteollisuudessa – tämä tulisi hyödyntää.

Matkailija ei tule Lappiin katsomaan samaa korkeaa kaupunkikuvaa, mitä on tarjolla joka maailman kolkassa. Rovaniemen tulisi ammentaa perinteestä ja historiastaan sekä vuodenaikojen vaihtelusta. Miltä näyttäisi talvisen luminen kaupunki, jossa puurakentamisella on vahva osa kaupunkikuvassa?

Rovaniemen rakentamisen ja lupien tulee olla kaikkia yrittäjiä tasapuolisesti kohtelevia. En hyväksy minkäänlaista eriarvoistavaa kohtelua eri hankkeiden kesken. Toivon Rovaniemelle rohkeutta, sinnikkyyttä ja kunnianhimoa tavoitella kaunista, lappilaisen näköistä kaupunkikuvaa.

Sara Seppänenkansanedustaja, Rovaniemen kaupunginvaltuutettu (ps.)