Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lapin sota his­to­rian mar­gi­naa­lis­sa?

Näkökulma

Lapin sotaa käsittelevät tutkimukset ja julkaisut – tai niiden puute – ovat saaneet palstatilaa Lapin Kansassa. Kirjoittajat ovat kaivanneet muun muassa laajempaa kertomusta ja objektiivista koostetta Lapin sodan vaiheista ja ihmiskohtaloista (LK 4.11. ja 12.11.).

On totta, että Lapin sota ja jälleenrakennus ovat kansallisen tason julkisessa keskustelussa jääneet vähälle huomiolle verrattuna talvi- ja jatkosotaan. Samoin Lapin ja Petsamon evakot karjalaisiin verrattuna.

Se ei ole totta, että Lapin sotaa ja jälleenrakennusta ei olisi tutkittu tai muutoin käsitelty. Muun muassa Toivo Kaila (1950), Wolf Halsti (1972), Jorma Etto (toim. 1975), Sampo Ahto (1980), Martti Ursin (1980), Maria Lähteenmäki (1999), Mika Kulju (2013; 2017) ja Onerva Hintikka (2016) ovat tehneet juuri sen tapaista koontia, joita mielipidepalstalla on kaivattu. Marita Hietasaaren julkaisu (2016) Sodan muisti: Talvi-, jatkosota ja Lapin sota 2000-luvun historiallisessa romaanissa osoittaa, miten monipuolisesti sotia on käsitelty nykykirjallisuudessa.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi