pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät hy­väk­syi kiis­tel­lyn saa­me­lais­la­ki­esi­tyk­sen lähes yk­si­mie­li­ses­ti – vas­taa­vaa komp­ro­mis­si­ha­lua toi­voi­si löy­ty­vän edus­kun­nas­ta­kin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Lapin poliisi muis­tut­taa vapun pe­li­sään­nöis­tä: van­hem­pien on huo­leh­dit­ta­va, että nuoret nou­dat­ta­vat ko­koon­tu­mis­kiel­to­ja

-
Kuva: Jouni Porsanger

Lapin poliisi pyytää huoltajia kiinnittämään vappuna huomiota huollettaviensa tekemisiin. Vanhempien vastuulla on huolehtia siitä, että lapset noudattavat kokoontumiskieltoja ja -ohjeistuksia.

Poliisin toive on, että vanhemmat viettäisivät vappua pienissä porukoissa ja huolehtisivat siitä, että koronan hillitsemisen puolesta tehty työ ei menisi hukkaan.

Myös kotiintuloajoista on syytä sopia etukäteen ja pitää niistä kiinni. Rovaniemen kaupunki on jo vuosia antanut suosituksen nuorten kotiintuloajoista: 1–6-luokkalaisilla kello 20 ja 7–9-luokkalaisilla kello 22. Viikonloppuisin yhdeksäsluokkalaisten on oltava kotona viimeistään kello 24.

Rovaniemen kaupungin nuorisopalvelut yhteistyössä Lapin poliisilaitoksen kanssa organisoi vapun ajaksi Rovaniemen nuoriso-ohjaajien ja etsivän nuorisotyön mukana tapahtuvaa vapaaehtoisten aikuisten jalkautumista.

Poliisi toivoo lappilaisilta vastuullisuutta

Vapun osalta julkisten kokoontumisten kielto koskee kaikkia kokoontumislain yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia, joissa olisi enemmän kuin 10 henkilöä.

Tämän lisäksi poliisi arvioi erikseen enintään 10 henkilön yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet, jos niistä aiheutuu välitöntä vaaraa ihmisten turvallisuudelle tai terveydelle.

Poliisi muistuttaa, että fyysisten kontaktien tulee nyt olla minimissä, vaikka laki niitä ei suoraan kieltäisikään.

– Vaikka vappusää suosisi meitä, on turvallisempaa jäädä kotiin ja huikata hyvän vapun toivotukset naapureille ja ohikulkijoille riittävän välimatkan päästä omalta kotipihalta, toteaa Lapin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Esa Heikkinen

Vaihtoehtoista vapputapahtumia löytyy Sisäministeriön ja poliisin käynnistämän #virtuaalivappu-kampanjan sivuilta.

Juttua muokattu 24.4. klo 13:21: Lisätty tarkennus yli 10 hengen kokoontumisrajoituksista ja Esa Heikkisen kommentit.

Lue myös:

Vappua vie­te­tään vir­tuaa­li­ses­ti – Kemin vap­pu­mars­si pe­ru­taan en­sim­mäis­tä kertaa sotien jälkeen