Lapin kan­sa­ne­dus­ta­jat: "Lak­kau­tu­suu­ti­nen oli kova isku"

Markus Lohi vaatii äkillisiä rakennemuutoksen valmisteluja.

Markus Lohi
Markus Lohi
Kuva: Pekka Aho

Lapin liiton puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) valmistautui tiistaina pitämään palaveria Stora Enson johtohenkilöiden kanssa. Hänellä ei ollut etukäteen luonnollisestikaan tietoa tehtaan alasajosta, koska kyse on pörssiyhtiöstä. Aivan puun takaa suunnitelma sellun ja paperin tuotannon pysyvästä lopettamisesta ei Lohellekaan tullut. Paperin kysyntä Euroopassa on laskenut yli vuosikymmenen ajan.

– Tätä on pelätty, mutta olihan tämä pettymys ja järkytys koko Lapille, eritoten Meri-Lapille.

Kansanedustaja Markus Lohi vaatii, että valtio aloittaa välittömästi äkillisen rakennemuutoksen valmistelut  sekä aloittaa Kemin kaupungin, ely-keskuksen ja Stora Enson kanssa hakemaan toimivinta mallia uudelleenkoulutukseen ja työllistymiseen.

Stora Enson päätös sulkea Veitsiluodon tehtaat on Suomen historian suurin metsäteollisuuden yksikön sulkeminen Suomessa. Työpaikkoja menetetään Veitsiluodossa yli 600.

– Metsä Fibren jätti-investointi ei kata tämän päätöksen tuomia työpaikkamenetyksiä. Valtion pitää nyt ottaa huomioon Kemin kaupungin tekemät omat investoinnit Metsä Fibren tehtaan osalta ja tulla vastaan investointikuluihin. Kaupungin talous joutuu koville Stora Enson päätöksen vuoksi, Lohi sanoo.

Veitsiluodon tehtaan sijaitsevat logistisesti hyvällä paikalla sataman kupeessa.

– Toiveena on, että Veitsiluotoon tulisi jatkossa investointeja esimerkiksi jonkin muun teollisuuden muodossa. Nyt työntekijät ja Kemi tarvitsevat monenlaista tukea, jotka katse voidaan suunnata tulevaisuuteen ja kohti uusia työpaikkoja, Markus Lohi sanoo.

Metsäyhtiö Stora Enson päätös ajaa alas Veitsiluodon tehdas Kemissä on järkyttävä isku perinteiselle paperipaikkakunnalle, tehtaan työntekijöille ja koko yhteisölle Meri-Lapin alueella, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) toteaa.

Stora Enso on sulkemassa Veitsiluodon tehtaan Kemissä, jossa työskentelee lähes 700 henkeä. Lisäksi alueella työskentelee alihankkijoita. Kyseessä on tiettävästi suurin metsäteollisuuden sulkeminen Suomessa.

– Uutinen on pysäyttävä. Tämä on murheellinen päivä Kemille ja koko Lapille. Nyt tarvitaan kipeästi Marinin hallitukselta ja Euroopan globalisaatiorahastolta tukea, jotta tilanteesta selvitään mahdollisimman vähin vaurioin. Työntekijöille tarvitaan kaikki mahdollinen tuki uudelleen työllistymiseen ja kouluttautumiseen. Veitsiluodon tehtaalla on 120-vuotinen perinne, jossa työtä on riittänyt sukupolvelta toiselle ja toivon, että teollinen toiminta voisi paikkakunnalla jatkua jossain muodossa, Ojala-Niemelä toteaa.

– Työntekijöiden tukemiseen ja alueen elinvoiman vahvistamiseksi tarvitaan vahvaa yhteistyötä valtiovallan, Lapin elinkeinoelämän, yhtiön ja kuntien kesken, jotta työnsä menettävien toimeentulo ja usko tulevaan voidaan turvata. Stora Enson on osaltaan kannettava vastuuta irtisanottavista. Peräänkuulutan muutosturvaa työntekijöille, jotta iskusta selvitään. Nyt on yhteiskuntavastuun aika, Ojala-Niemelä linjaa.

– Valtiovallan viimeaikaiset yritys- ja energiaverotusta koskevat ratkaisut, tuoreimpana esimerkkinä teollisuuden sähköveron alentaminen, ovat vahvistaneet kilpailukykyä. Myös työmarkkinaratkaisut ovat olleet erittäin maltillisia. Päätös on selkeästi seurausta strategisesta valinnasta olla panostamatta tuotekehitykseen ja uudistumiseen.

– Metsäteollisuus on jatkossakin elintärkeä toimiala maallemme. Sen vuoksi mm. energiaverotusta kevennetään, väylämaksuja alennetaan ja päästökauppakompensaatiota kehitetään. Tässä tilanteessa Metsä Groupin päätös investoida Kemiin osoittautuu kultaakin arvokkaammaksi, mutta se ei valitettavasti kompensoi Veitsiluodon lakkauttamista, Ojala-Niemelä päättää.

Keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk) piti synkkää uutista odotettuna.

– Tätä päivää Kemin seudulla on pelätty pitkään. Jos alkuvuonna iloitsimme metsäteollisuushistorian suurimmasta investoinnista, tänään suremme metsäteollisuushistorian suurinta sulkemista, Kulmuni sanoi.