Län­si-Poh­jan näyt­teet tut­ki­taan kol­mes­sa kii­reel­li­syys­luo­kas­sa – ko­ro­na­näy­te na­pa­taan nenästä drive in -kais­tal­la

Koronanäytteiden ottajia Johanna Paloa ja Paula Tyystälää ei maskien ja visiirien takaa tunnista. Johanna Palo työskentelee normaalisti suuhygienistinä Keminmaassa.
Koronanäytteiden ottajia Johanna Paloa ja Paula Tyystälää ei maskien ja visiirien takaa tunnista. Johanna Palo työskentelee normaalisti suuhygienistinä Keminmaassa.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Länsi-Pohjan koronatestauskapasiteettia on lisätty. Mehiläinen Länsi-Pohjan akuuttiklinikan osastonylilääkäri Merja Grev kertoo, että tällä hetkellä Länsi-Pohjassa testataan nelisenkymmentä asiakasta päivässä.

– Suurin osa heistä, 25-30, käy testattavana niin sanotulla drive in -kaistallamme. Loput testataan muualla, esimerkiksi osastoilla, kuntien terveyskeskuksissa tai palvelukodeissa, Grev kertoo.

Koronatestauksen drive in -autokaista sijaitsee Kauppakadulla, josta on kulku sairaalan infektiopoliklikalle. Näytteen antajan ei tarvitse nousta autosta, vaan hän ajaa pihalla sijaitsevaan näytteenottotelttaan.

Nenänielunäyte otetaan nenästä pientä pulloharjaa muistuttavalla pitkällä näytetikulla. Samalla hoitaja kyselee vointia ja mittaa happisaturaation, joka mittaa keuhkojen toimintaa.

– Auto on hyvä paikka näytteenottoon. Asiakas voi tukea päätään auton niskatukeen, Grev kertoo.

Näytteenottaja on sonnustautunut järeisiin suojavarusteisiin, jotka saattavat säikäyttää asiakkaan. Varustautuminen on tarpeen, sillä näytetikku nenässä alkaa helposti aivastuttaa ja yskittää.

Näytteenottajia on aina kaksi: vain toinen ottaa näytteet ja on kontaktissa asiakkaisiin ja toinen huolehtii näytteenottovälineistöstä.

Ennen näytteenottamista asiakas on soittanut koronapuhelimeen, jossa hoitaja on häntä haastatellut.

– Asiakkaalta kysytään tietty kysymyspatteristo perussairauksista, oireista, työpaikasta ja mahdollisesta altistumisesta virukselle. Jos näytteenottokriteerit täyttyvät ja vointi on hyvä, ohjataan hänet suoraan testaukseen. Jos vointi on huono, ohjataan potilas lääkärin arvioitavaksi ja testattavaksi, Grev selvittää.

Koronatestit otetaan sairaalarakennuksen ulkopuolella.
Koronatestit otetaan sairaalarakennuksen ulkopuolella.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Meri-Lapissa näytteet tutkitaan kolmessa eri kiireellisyysluokassa.

Päivystysnäyte on kiireellisin. Se otetaan huonokuntoiselta potilaalta, joka on joutumassa teho- tai vuodeosastolle. Näytteet analysoidaan Nordlabin Kemissä sijaitsevassa analysointilaitteessa. Näistä näytteistä vastaukset saadaan 70 minuutissa, kerrallaan voidaan analysoida neljä näytettä.

Kiireelliset näytteet otetaan esimerkiksi oireilevalta koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvalta ja terveydenhuollon työntekijöiltä. Nämä näytteet kuljetetaan Ouluun tutkittaviksi ja vastaukset saapuvat vuorokauden sisällä.

Kiireettömät näytteet tutkitaan Nordlabin alihankintalaboratorioissa. Näiden tulokset valmistuvat 2­–5 vuorokauden sisällä. Tuloksen tietoja pitää odottaa kotona karanteenissa.

Mikäli tulos on negatiivinen, eli koronaa ei löydy, lähetetään potilaalle tekstiviesti.

Jos näytteistä löytyy COVID-19 -virusta, ilmoitetaan tuloksesta päivystävälle lääkärille, joka vie viestiä korona-asioista vastaavalle lääkärille. Potilaaseen ollaan heti yhteydessä puhelimitse.

Myös kaupunkien ja kuntien tartuntataudeista vastaaviin virkalääkäreihin ollaan yhteydessä.

– He tekevät päätökset koronapotilaan eristämisestä ja määräävät lähipiirin karanteeniin.

Testi otetaan pientä pulloharjaa muistuttavalla tikulla.
Testi otetaan pientä pulloharjaa muistuttavalla tikulla.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio
Sauvosaaren sairaala on infektiosairaala

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella positiivisia koronavirustartuntoja on todettu 29.4. mennessä 113. Kaikki tartuntaketjut eivät ole tiedossa ja tartuntariski on siis aiempiin viikkoihin nähden lisääntynyt koko sairaanhoitopiirin alueella – ei pelkästään Ylitornion kunnassa. Uusien COVID-19 -tapausten ilmaantuvuus (todettuja tapauksia/100 000 asukasta) on ollut edellisen viikon aikana Länsi-Pohjan alueella suurempi kuin Uudellamaalla.

Tällä hetkellä koronatapauksia on todetty Kemissä 48, Torniossa 33, Keminmaassa 5 ja Ylitorniolla 24.

Koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin on menehtynyt Länsi-Pohjan alueella tähän mennessä yhteensä kuusi iäkästä henkilöä.

Rajoittamistoimenpiteet ovat olleet voimassa kuusi viikkoa. Alueellisen pandemiatyöryhmän mukaan rajoitteiden noudattaminen on juuri nyt erittäin ajankohtaista. Ikäihmisten ja riskiryhmään kuuluvien suositellaan käyttävän oman kunnan tarjoamia palveluja esimerkiksi ruokaostosten kotitoimitusten suhteen.

Epidemia-aikana Kemin kaupungin Sauvosaaren sairaala on sairaanhoitopiirin kaikkien kuntien käytössä infektiosairaalana potilaille, jotka eivät tarvitse erikoissairaanhoitoa.

Muusta syystä vuodeosastohoitoa tarvitsevat kemiläiset hoidetaan toistaiseksi muiden kuntien terveyskeskusosastoilla. Kemiläisiä pyritään sijoittamaan ensisijaisesti Keminmaan ja Tornion vuodeosastoille ja toissijaisesti Simon, Tervolan ja Ylitornion vuodeosastoille.