Pääkirjoitus: Suden kan­nan­hoi­dol­li­nen jahti on aloi­tet­ta­va Suo­mes­sa mah­dol­li­sim­man pian

Viikon kuva: Ruuhkaa Jää­me­ren­tiel­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Lännen Media haas­tat­te­li kol­mas­osaa Suomen ko­vim­man van­ki­lan var­ti­jois­ta, ja lähes jo­kai­nen koki vä­ki­val­lan uhan kes­kel­lä samoin – "Tur­val­li­suu­des­tam­me ei vä­li­te­tä"

Vajaan puolentoista vuoden aikana 17 vanginvartijaa on joutunut sellaisten pahoinpitelyjen kohteeksi, joissa tekoihin kytkeytyy järjestäytynyt rikollisuus. Riihimäen vankilan vartijoista uhreiksi on joutunut lähes joka kymmenes. Vartijat esittävät vakavia väitteitä Rikosseuraamuslaitoksen toiminnasta. Heidän mielestään organisaatio on haluton panemaan vartijoihin kohdistuvaa väkivaltaa kuriin. He näkevät, että jos järjestäytynyttä rikollisuutta ei kyetä torjumaan vankiloissa, se vahvistuu myös niiden ulkopuolella. Vastuussa oleva johto kiistää väitteet ja kertoo ottavansa väkivallan uhan vakavasti.

Vuoden ja kolmen kuukauden aikana 17 vanginvartijaa on joutunut väkivallan kohteeksi Suomessa. Viimeisin hyökkäys tapahtui tiistaina.

Kahdeksan väkivallan kohteeksi joutuneista vartijoista työskentelee Suomen kovimmassa vankilassa Riihimäellä.

Lännen Median tietojen mukaan kaikkiin näihin pahoinpitelyihin kytkeytyy järjestäytynyt rikollisuus, tarkemmin liivijengit.

Viranomaisiin kohdistuva systemaattinen väkivalta on poikkeuksellista, joten LM kysyi vanginvartijoilta, mitä laitoksessa tapahtuu. Juttuun on haastateltu 32:ta Riihimäen vankilan vartijaa, mikä on noin kolmasosa kyseisen laitoksen valvontahenkilökunnasta.

Toimitus ei kerro haastateltavien nimiä turvallisuussyistä. Kaikki haastateltavat ovat työskennelleet laitoksessa pitkään, osa vuosikymmeniä.

Lisäksi juttuun on käytetty tietoja muista viranomaislähteistä ja -asiakirjoista ja rikollisilta kuten liivijengi United Brotherhoodin (UB) sisältä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.