Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Kolumni: Turha kuolema herätti ruot­sa­lai­set

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lähes vii­des­osa suo­ma­lai­sis­ta vien­ti­yri­tyk­sis­tä ennakoi vien­tin­sä pu­toa­van lop­pu­vuon­na jopa yli 20 pro­sent­tia – eri­tyi­ses­ti mat­kus­tus­ra­joi­tuk­set ai­heut­ta­vat on­gel­mia

Erityisesti hallituksen asettamat matkustusrajoitukset huonontavat vientiyritysten tulevaisuudennäkymiä.
Erityisesti hallituksen asettamat matkustusrajoitukset huonontavat vientiyritysten tulevaisuudennäkymiä.
Kuva: Joel Maisalmi

Jopa 56 prosenttia Suomen keskeisistä vientiyrityksistä pelkää vientinsä laskevan merkittävästi loppuvuoden aikana. 18 prosenttia yrityksistä ennakoi viennin pudotuksen olevan peräti yli 20 prosenttia.

Tiedot ilmenevät Keskuskauppakamarin tuoreesta valtakunnallisesta kyselystä, joka tehtiin Kauppakamarin Vientiyritysverkostolle. Verkostossa on mukana 200 suomalaista johtavaa vientiyritystä ja työnantajayritystä isoista keskisuuriin yrityksiin eri toimialoilta.

Erityisesti Suomen asettamat matkustusrajoitukset aiheuttavat ongelmia lähes 86 prosentille vientiyrityksistä. 66 prosenttia ilmoittaa kärsivänsä yhä logistiikkaongelmista, koska kuljetuskulut ovat nousseet, ja Suomen kansainvälisiä lento- ja laivaliikennereittejä on karsittu.

Myöskään maakunnista ei ole enää riittävästi lentoja viennin tarpeisiin.

Lähes kolmannes yrityksistä, 29 prosenttia, kokee tähän mennessä kärsineensä jonkin verran hallituksen tähänastisista koronatoimista. Erityisesti matkustusrajoitukset ja niistä johtuvat työntekijöiden liikkumisvaikeudet ovat haitanneet yritysten toimintaa.

Vientiyritykset pelkäävät, että syksyllä valtiovalta asettaa uusia rajoituksia eikä saa riittävän ripeästi esimerkiksi työmatkustamisen kannalta tärkeitä erityisjärjestelyitä kuntoon.

– Vientiyritykset ymmärtävät Suomen keväällä toteuttamat tiukat rajoitustoimet, mutta toivovat nyt hallitukselta tarkkaa harkintaa uusissa koronatoimissa, sanoo tiedotteessa Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori.

Viennin osuus Suomen bruttokansantuotteesta on 40 prosenttia. Vientiyritysten mukaan kaikkea ei voi enää hoitaa virtuaalisesti, mikäli niiden halutaan jatkossakin voittavan vientikauppoja ja pitävän asiakkuuksia.

Keskuskauppakamarin mukaan vientiyritykset osaisivat toimia vastuullisesti elintärkeillä ulkomaan työmatkoilla, jos viranomaisten toimet muun muassa testauksessa ovat nopeita ja ennakoitavia.

– Matkailuvienninkin osalta on löydettävissä keinoja minimoida koronariskit. Emme voi enää sulkea Suomen taloutta ja eristäytyä muusta maailmasta, Vuori sanoo.

Myös positiivisia näkemyksiä

Toisaalta jopa 41 prosenttia vientiyrityksistä uskoo vientinsä kasvavan jo ensi vuonna, vaikka 26 prosenttia yrityksistä arvioi vientinsä laskevan joko merkittävästi tai jonkin verran vuonna 2021. 

Vientiyritykset kiittelevät keväällä toteutettua lomauttamisen joustavoittamista, mutta polttoaineverotuksen korotuksia kritisoidaan.

EU:n elpymispaketin uskotaan tuovan kasvua 19 prosentissa vientiyrityksistä, mutta 71 prosenttia ei vielä osaa ottaa asiaan kantaa. 

Eri maiden kansalliset elvytystoimet avaavat uusia markkinoita 36 prosentille vientiyrityksistä. 23 prosenttia pelkää hankkeiden valuvan paikallisille toimijoille ja protektionismin kiristyvän.