Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 5. päivän luukku tästä

Kuvatarina: Lapset har­ras­ta­vat enemmän lii­kun­taa kuin ai­kui­set – ky­syim­me heiltä, mitä neuvoja ai­kui­sil­le olisi

Tilaajille

Lähes to­taa­li­nen ro­ko­te­riip­pu­vuus pal­jas­tui ko­ro­na­krii­sis­sä – Afrikka val­mis­te­lee omaa ro­ko­te­tuo­tan­toaan nel­jäs­sä maassa EU:n ra­hoi­tuk­sel­la ja tuella

Vasta koronapandemian aikana moni huomasi, että Afrikka tuo 99 prosenttia käyttämistään rokotteista ja yli 90 prosenttia lääkkeistä. Riippuvuuden korjaamiseksi EU tukee nyt ponnisteluja rokotetuotannon käynnistämiseksi Ruandassa, Ghanassa, Senegalissa ja Etelä-Afrikassa. Kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen pitää yhteistyötä win-win-tilanteena.

Kun koronarokotteita annettiin Euroopassa ja muualla kehittyneissä maissa jo hyvää vauhtia, Afrikassa – ja kehittyvissä talouksissa muualla – havahduttiin vaaralliseen keskinäisriippuvuuteen. Rokotteita ei ollutkaan ostettavissa, eikä niitä omalla mantereella valmistettu.

Kuumeisen rokotekehittämisen ajan pulataloudessa vauraat teollisuusmaat hankkivat rokotetoimituksensa ensin. EU:lle yhteishankinta oli onnistuminen.

Pelkästä rahalla jonon ohi pääsemisestä ei köyhien maiden rokotepulassa ollut kyse. Maailman suurin rokotteiden tehdasvalmistaja Intia ilmoittikin keväällä 2021, että se varaa valmistuvat rokotteet ensiksi omalle melkein puolentoista miljardin väestölleen. Vientikieltoa kesti viisi kuukautta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.