Työelämä: Tornion Prisman työn­te­ki­jät pitivät mi­nuu­tin mit­tai­sen työn­sei­sauk­sen

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Lähes mil­joo­na suo­ma­lais­ta on täy­den­tä­nyt ko­ti­va­raan­sa tänä keväänä – moni hank­ki­nut kotiin myös tas­ku­lam­pun tai ot­sa­lam­pun

Kotivaraan kuuluu ruuan lisäksi tarvikkeita, joiden avulla voi pärjätä poikkeustilanteessa.
Kotivaraan kuuluu ruuan lisäksi tarvikkeita, joiden avulla voi pärjätä poikkeustilanteessa.
Kuva: Sari Pelttari-Heikka

Lähes miljoona suomalaista on hankkinut kevään aikana kotiinsa aiempaa enemmän elintarvikkeita ja pullovettä eli kotivaraa. Tämä käy ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) tilaamasta kyselystä.

Lisäksi puoli miljoonaa suomalaisista on käynyt ostamassa taskulampun tai otsalampun sähkökatkon varalta. Lähes yhtä moni on täydentänyt lääkekaappiaan.

Varautumiseen on vaikuttanut se, että uutisissa on käsitelty kotitalouksien häiriötilanteisiin varautumista.

– Uutisissa on kerrottu, mitä tarvikkeita kotona olisi hyvä olla pitkittyneiden sähkökatkojen tai vedenjakeluhäiriöiden varalle, ja suomalaiset ovat selvästi seuranneet uutisointia ja tarttuneet toimeen, sanoo SPEKin varautumisviestinnän asiantuntija Sanna Räsänen.

Kotitaloudet ovat ostaneet myös kannellisia ämpäreitä ja kanistereita, jos vettä joudutaan hakemaan jostakin kauempaa.

Lähes viidennes kyselyyn vastanneista kertoi miettineensä, minne voisi siirtyä, jos kotona ei olisi turvallista.

Kolmannes vastaajista kokee olleensa jo valmiiksi niin hyvin varautuneita erilaisiin häiriötilanteisiin, ettei heillä ole ollut tarvetta hankkia mitään uutta. Lähes saman verran totesi, ettei uutisointi ole vaikuttanut heihin mitenkään eivätkä he koe varautumista tärkeäksi.

SPEKin tilaama kysely tehtiin huhtikuussa.

Marraskuussa 2021 tehdyssä kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että 18 prosenttia suomalaisista tuntee 72 tunnin varautumissuosituksen. Huhtikuussa varautumissuosituksen tunsi 44 prosenttia suomalaisista.