Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Nuorten median käyttö: Tik­to­kin suosio uu­tis­läh­tee­nä kasvaa no­peas­ti, mutta nuoret myös suh­tau­tu­vat kriit­ti­ses­ti sen luo­tet­ta­vuu­teen

Lahjoitus: Lapin moot­to­ri­kelk­kai­li­jat saivat vielä yhden jun­nu­kel­kan va­ras­te­tun tilalle

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lää­kä­ri­kop­te­rei­den koh­ta­los­ta ennen joulua kysynyt Pauli Kiuru ih­met­te­lee, miksi vas­tuu­mi­nis­te­rin vastaus on myö­häs­sä – "Onko vii­vyt­te­ly tar­koi­tuk­sel­lis­ta?"

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) allekirjoitti vastauksen kysymykseen perjantaina. Viipymisen taustalla ovat "aikataulusyyt". Pitkään jatkunut kiistely lääkärihelikoptereista on kärjistynyt siihen, kuka järjestää kopteritoiminnan, kun se siirtyy valtionyhtiölle.


Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei ole vielä kommentoinut lääkärikopterikiistaa. Arkistokuva.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei ole vielä kommentoinut lääkärikopterikiistaa. Arkistokuva.
Kuva: Joel Maisalmi

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) jätti kirjallisen kysymyksen lääkärihelikopteritoiminnan jatkosta joulukuun lopussa, mutta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) vastaus puuttuu edelleen. Pauli Kiuru kertoo asiasta Facebook-päivityksessään.

Kansanedustaja Kiurun mukaan hän jätti eduskunnan keskuskansliaan perjantaina 20. joulukuuta kirjallisen kysymyksen, joka on toimitettu ministeriöön maanantaina 23. joulukuuta.

Eduskunnan työjärjestyksen mukaan vastaus kirjalliseen kysymykseen annetaan 21 päivän kuluessa siitä, kun kysymys toimitettiin valtioneuvostolle.

Kiuru huomauttaa, että ministerin vastaus on myöhässä.

– Saamani tiedon mukaan valmisteleva virkamies on tehnyt työnsä säntillisesti. Kysymykseen on laadittu vastaus ja se on toimitettu ministerille. Ministerin on se vielä allekirjoitettava. Työ on tekemättä, Pauli Kiuru kirjoittaa Facebookissa.

– Onko viivyttely tarkoituksellista? Kunnioitatteko eduskunnan työjärjestystä ja kansanedustajan oikeuksia saada tietoja?

Krista Kiurun vastauksen viipymisen taustalla ovat "aikataulusyyt", kertoo ministerin erityisavustaja Sampo Varjonen. Hänen mukaansa ministeri on allekirjoittanut vastauksen, joka on lähdössä ministeriöstä tänään perjantaina. Avustaja arvelee, että vastaus voisi olla eduskunnassa kirjattuna maanantaina.


STM:n kansliapäälliköltä mielipidekirjoitus ennen vastausta

Kiista lääkärihelikoptereista liittyy siihen, että toimintaa pyörittävä FInnhems on siirtymässä sairaanhoitopiirien omistuksesta valtionyhtiöksi. Nyt väitellään siitä, siirtyykö itse kopteritoiminta STM:n suunnitelmien mukaisesti valtionyhtiölle vai ei.

Lännen Media on pyytänyt vastuuministeri Krista Kiurulta kommenttia kiistaan ennen joulua julkaistun STM:n selvityksen jälkeen, mutta ministeri on vastannut, että asiasta tiedotetaan, kun se on ajankohtainen.

Pauli Kiuru viittasi perjantaina Facebookissa siihen, että sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila on kirjoittanut jo 8. tammikuuta Aamulehden mielipidesivulle, että jatkuva väittely ensihoidon ilmailupalvelun järjestämistavasta pitäisi saada päätökseen.

Varhila kertoo kirjoituksessaan, että valtio siirtää tulevalle valtionyhtiölle 18,5 miljoonan euron pääoman tukikohtien rakentamiseen ja oman lentotoiminnan valmisteluun sen jälkeen, kun Finnhemistä on tullut valtionyhtiö kuluvan vuoden alussa. Sosiaali- ja terveysministeriö ja Finnhems ovat valmistelleet tulevaa toimintamallia ilmailun lupaviranomaisen Traficomin ja lentäjäyhdistyksen kanssa.

(https://www.aamulehti.fi/a/40c04f82-c8d6-496f-b67c-1410f9966ac7)

Tästä on kyse

Kuka järjestää kopteripalvelut jatkossa?

Lääkärikopteritoimintaa pyörittää sairaanhoitopiirien yhtiö Finnhems, jolla on kuusi tukikohtaa.

Yhtiötä ollaan siirtämässä valtion omistukseen. Lääkäripalvelut tulevat jatkossakin sairaanhoitopiireiltä.

Nyt Finnhems ostaa kopteripalvelut yksityisiltä operaattoreilta.

STM:n suunnitelmana on siirtää kopteritoiminta perustettavalle valtionyhtiölle.

STM:n selvitysmiehen mukaan valtiolle tulisi edullisimmaksi perustaa vain hallinnointiyhtiö, joka hankkisi kopterioperoinnin yksityisiltä toimijoilta kilpailutuksen perusteella myös vuodesta 2022 eteenpäin.

Selvitysmies ei usko, että toiminnan siirtäminen valtionyhtiölle tuottaisi sosiaali- ja terveysministeriön tavoittelemia kustannussäästöjä.

Myös yksityiset yhtiöt vastustavat kopteritoiminnan siirtoa ainakin suunnitellulla aikataululla.

Kirjallinen kysymys

Joulukuun lopussa jättämässään kirjallisessa kysymyksessä kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) penää perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta vastausta siihen, miksi nykyinen kopterioperoinnin ostopalvelujärjestely pitäisi purkaa ja hankkia kopterit valtion omistukseen.

Pauli Kiuru kysyy, millaiset toiminnalliset ja kustannusvertailut ministeri voi esittää eduskunnalle, kun näin mittavaa, "ilmeisesti jopa sadan miljoonan euron hanketta" ollaan esittämässä rahoitettavaksi.