Luppo: Jari Kan­gas­nie­mi sai pe­don­tap­pa­jia kiik­kiin jopa ken­gän­nu­me­ros­ta

Tähtijuttu: Ro­va­nie­me­läi­nen Juha Salla löysi piir­tä­mi­ses­tä apua ma­sen­nuk­seen­sa

Pääkirjoitus: Lo­hen­ka­las­tus­kiel­to pa­kot­taa Uts­joel­la pai­kal­li­set ra­ken­ta­maan uu­del­leen arkensa

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Ky­syim­me Ro­va­nie­men leik­ki­pai­kois­ta – Toi­veis­sa vessa ja lisää eväs­paik­ko­ja

Kyselimme käyttäjien kokemuksia Rovaniemen leikkipaikoista. Suosikeiksi nousivat Konttisenpuiston ja Vanhan torin leikkipaikat, mutta parannettavaakin riittää.

Vaijeriliu'ut innostavat monen ikäisiä liikkumaan ja niitä toivottiinkin nykyistä useampaan leikkipaikkaan. Arkistokuvassa Kuutti ja Elina Palmgren Konttisenpuistossa.
Vaijeriliu'ut innostavat monen ikäisiä liikkumaan ja niitä toivottiinkin nykyistä useampaan leikkipaikkaan. Arkistokuvassa Kuutti ja Elina Palmgren Konttisenpuistossa.
Kuva: Jussi Leinonen

Kysyimme kokemuksia Rovaniemen leikkipuistoista Facebookissa Rovaniemen mammat -ryhmässä ja Uuden Rovaniemen sivulla. Aihe koettiin selvästikin tärkeäksi, sillä vastauksia tuli runsaasti, vajaassa vuorokaudessa yli 60.

Odotetusti moni kaipasi leikkipuistoon wc:tä, erityisesti Angry Birds -puistona tunnettuun Konttisen puistoon ja Heppapuistoon eli Vanhalle torille, joihin tullaan usein leikkimään kauempaakin.

Lasten lisäksi vessaa tarvitsevat aikuiset. Vastauksissa mainittiin, että esimerkiksi suolistosairaus voi olla pakottava syy päästä nopeasti vessaan, tai jos asuinpaikka on yli 50 kilometrin päässä, ehtii vessahätä tulla jo matkan aikana.

Myös vesipisteen tarve nousi esiin niin korona-aikana korostuneeseen hygieniaan kuin vaipanvaihtoon liittyen.

Leikkipaikoista vastaava kaupunginpuutarhuri Mirja Vääräniemi Rovaniemen kaupungilta ei viime aikoina ole saanut palautetta aiheesta.

Vuonna 2013 wc:n rakentamisesta tehty valtuustoaloite kaatui kustannussyistä. Kesäisin puiston käyttäjät ovat voineet hyödyntää Konttisen kesäteatterin wc:tä sen aukioloaikoina.

Toinen yleinen aihe vastauksissa oli turvallisuus: etenkin useamman pienen lapsen kanssa aitaus leikkipaikan ympärillä koetaan tärkeänä.

– Aitaamisen tarve arvioidaan tapauskohtaisesti. Turvallisuuden lisäksi huomioidaan mahdollisuus vapaaseen liikkumiseen ja toisaalta talvikunnossapito, jota aitaukset huomattavasti hankaloittavat, Vääräniemi avaa.

Leikkiessä tulee nälkä

Penkkien lisäksi leikkipaikkojen läheisyyteen kaivataan pöytiä eväiden syömistä varten.
Penkkien lisäksi leikkipaikkojen läheisyyteen kaivataan pöytiä eväiden syömistä varten.
Kuva: Jussi Leinonen

Etenkin keskustan isoimpiin leikkipuistoihin toivottiin nykyistä enemmän pöytiä ja penkkejä eväiden syömistä varten. Toiveina mainittiin myös muissa kaupungeissa leikkipuiston yhteydessä nähty grillipaikka, jossa voi paistaa vaikkapa makkaraa sekä sisätila, jossa voisi lämmittää omia eväitä tai vauvan maitopulloa.

Jokunen vastaaja toivoi myös maksutonta puistoruokailua kesäisin.

Osassa Suomen kaupunkeja järjestetään ohjattua toimintaa ruokailuineen leikkipuistojen yhteydessä. Varhaiskasvatuksen palvelualuepäällikkö Tarja Kuoksa muistaa, että kaupunki on järjestänyt Rovaniemellä ohjattua kesätoimintaa puistoissa viimeksi 1980–1990-luvuilla.

– Tämän tyyppistä ei meillä nyt ole suunnitteilla, vaan resurssit painottuvat varhaiskasvatukseen ja avoimeen päiväkotiin, Kuoksa toteaa.

Maksuton, alle kouluikäisille suunnattu ulkoleikkikerho on sekin kesäisin tauolla.

– Ruokailun järjestämiseenhän meillä ei ole puistoissa soveltuvia tilojakaan, Kuoksa jatkaa.

Konttisen kesäteatteri järjesti Konttisen puistossa viime kesänä puistotoimintaa, jolle on luvassa jatkoa tänäkin kesänä. Kaupungin nuorisopalvelut puolestaan järjestää kesätoimintaa Liikennepuistossa.

Esteettömiä laitteita ja kartta nettiin

Eniten peukkuja keräsi kommentti, jossa toivottiin Rovaniemelle esteettömiä leikkipuistovälineitä: niitä ei ole kaupungin leikkipaikoissa tällä hetkellä lainkaan.

Useampi vastaaja toivoi myös, että kaikista kaupungin leikkipaikoista olisi saatavilla älypuhelimessakin helposti avautuva listaus ja kartta.

Keskustan suosikkien lisäksi leikkipaikkoja on ympäri Rovaniemeä, kaikkiaan lähes 80. Arkistokuvassa Ilmari ja Varpu Lepikkö Vanhantorin eli Heppapuiston leikkipaikassa.
Keskustan suosikkien lisäksi leikkipaikkoja on ympäri Rovaniemeä, kaikkiaan lähes 80. Arkistokuvassa Ilmari ja Varpu Lepikkö Vanhantorin eli Heppapuiston leikkipaikassa.
Kuva: Anssi Jokiranta

Monipuolista puistoa, jossa olisi tekemistä kuten skeittauspaikkoja myös isommille lapsille, sekä kuntoilupaikkoja aikuisille toivottiin myös. Onnistuneina esimerkkeinä koko perheen toiminnallisista puistoista tapahtumineen mainittiin Ainolan puisto Oulussa sekä Kupittaan seikkailupuisto Turussa.

Mirja Vääräniemen mukaan eri ikäisten huomioiminen on tätä päivää leikkipuistojen suunnittelussa myös Rovaniemellä.

– Turvallisuussyistä ne mielellään sijoitetaan hieman etäämmälle leikkivälineistä, kuten esimerkiksi Keskuskoulun puistossa on tehty.


Uusi leikkipaikka Vennivaaraan, Puistolampi peruskorjataan
Veera Vasara

Viime kesänä Rovaniemellä peruskorjattiin Kirkkolammen ja Ruokasenpuiston leikkipaikat keskustassa sekä Aatenharjun leikkipaikka Vennivaarassa.

Tänä kesänä vuorossa on Nivavaaran Kaukonlammella sijaitsevan Puistonlammen leikkipaikka. Peruskorjaus aloitetaan uimarantakauden jälkeen elokuun alussa, ja valmista on määrä olla syyskuun lopussa.

Heposuontien ja Vennivaarantien läheisyyteen rakennettavassa leikkipaikassa on avaruusteema. Tältä näyttävät sinne tulevat leikkivälineet.
Heposuontien ja Vennivaarantien läheisyyteen rakennettavassa leikkipaikassa on avaruusteema. Tältä näyttävät sinne tulevat leikkivälineet.
Kuva: Vasara, Veera

Leikkipaikan kaikki leikkivälineet ja valaisimet vaihdetaan, uimakopit ja huvimaja kunnostetaan. Lisäksi lammen alueelle pystytetään kolme kuntoiluvälinettä. Pääurakoitsijana toimii Alltime Oy.

Kokonaan uusi leikkipaikka rakennetaan Vennivaaran uudelle alueelle Vennivaarantien ja Heposuontien läheisyyteen. Leikkikalusteiden lisäksi sinne pystytetään kuntoiluvälineitä ja valaisimet ja muotoillaan maakumpare. Pääurakoitsijana toimii Kaukomaa Oy.

– Suunnittelija valitsi teemaksi avaruuden, sillä alueelta löytyy katuja kuten Aurinkotie, Päiväkierto, Sateenkaari ja Pilvenhattara, kaupunginpuutarhuri Mirja Vääräniemi valottaa.

Kaupunki ostaa leikkipaikkojen suunnittelun suunnittelutoimistolta kilpailutuksen kautta.

Vaikka Rovaniemellä toimii leikkikalustevalmistaja Lappset, ei sen tuotteita suosita hankinnoissa.

– Urakoitsija hankkii laitteet kilpailutuksen perusteella, Vääräniemi toteaa.

Uusien hankintojen lisäksi voidaan myös kunnostaa jo olemassa olevia, korjauskelpoisia leikkikalusteita.

Takavuosien leikkikentiltä tuttujen soran ja hiekan sijaan pohjamateriaalina suositaan nykyään esimerkiksi keinonurmea.

– On huomattu, että sora ja -hiekka kuluttavat nopeasti leikkivälineiden pintoja, Vääräniemi perustelee.

Laskennallisesti leikkipaikka suunnitellaan sadan lapsen käyttötarpeisiin. Käyttöikä on keskimäärin parikymmentä vuotta.

Leikkipaikkojen kunto tarkastetaan joka kevät ja silmämääräinen tarkastuskierros tehdään kerran viikossa. Rikkonaiset välineet korjataan tai vaihdetaan sitä mukaa, kun niitä tulee ilmi. Laitteet maalataan viiden vuoden välein.

Näin aihetta kommentointiin

UR kysyi kokemuksia ja toiveita Rovaniemen leikkipaikoista Facebookissa Rovaniemen mammat -ryhmässä ja UR:n sivulla. Tässä poimintoja vastauksista.

Toiveissa wc

Wc-tiloja ei taida olla yhdessäkään puistossa. Monta kertaa on käynyt niin, että puistosta pitää lähteä kesken kaiken harmistuneen lapsen kanssa, kun iskee joko lapselle tai aikuiselle wc-hätä. Itselläkin on suolistosairaus, niin monet kerrat ”paettu” puistosta. Ja monessa muussa kaupungissa on myös tila, missä voi hoitaa vauvaa, syödä ja säilyttää kylmässä eväitä.

Tässä vessahommassa pitää huomioida se, että tilat pysyy siistinä. Itse olisin valmis maksamaan käytöstä. Mutta pikkulapsen kanssa, joka kerkeää käskeä joka paikkaan, ei ole kiva mennä epäsiistiin tilaan.

Samaa mieltä. Ja joku mobiilisovellus pitäisi olla vessamaksua varten. Mekin on usein lähdetty kesken kaiken puistosta, kun vessahätä iskenyt lapsella tai itsellä.

Ei varmaankaan ole yksi eikä kaksi lasta, jota on käytetty Änkkäripuiston reunoilla puskapissalla. Vessan puuttuminen on kyllä iso miinus, varsinkin kun Änkkäripuistoon tullaan naapurikunnistakin käymään kaupunkireissuilla.

Aita tuo turvaa

Aidatut puistot olisi myös hyviä. Heppapuisto on aidattu, mutta Änkkäriä esimerkiksi ei ole, vaikka vaarallisessa paikassa.

Huomio puistojen ympärillä oleviin aitauksiin, pitäisi olla kunnossa ja portteja lukuun ottamatta aukottomat: selvä turvallisuustekijä. Uusi Ruokasenpuisto tämän suhteen aivan huippu!


Teinien kanssa ei enää kovin aktiivisesti puistoja kierrellä. Silloin, kun olivat pieniä, tuli monesti valittua puisto, jossa oli aidat. Meinaan, että kolmen lapsen kanssa se oli usein turvallisin vaihtoehto.

Kaipaisin aidattuja leikkipuistoja enemmän. Heppapuisto olisi kiva, mutta kovasti vahtimista ettei pienet juokse tielle. Halvarinrannan leikkipuistoa Saarenkylässä käytettäisiin enemmänkin, mutta siellä sama ongelma.

Pöytiä ja tuoleja tarvitaan

Tarvittaisiin lisää istumapaikkoja pöydillä, wc, vesipiste, ruokakoju.

Pöytiä, että voi kunnolla syödä retkieväitä.

Pöytä tai pari penkkeineen ruokailua varten, myös syöttötuoli.

Leikkipaikka viiveellä uudelle asuinalueelle

Uusille kaava-alueille tulisi rakentaa leikkipuistoja jo varhaisessa vaiheessa! Edellisestä talosta kun muutettiin, ei koko uusimman Vennivaaran alueelle rakentunut yhtään puistoa, vaikka lapsia oli kuinka. Mekin varattiin talonpaikka tontin vieressä olevan leikkipuistokaavailun vuoksi, mutta koko puistoa ei ehtinyt tulla ennen kuin muutettiin pois. Uusille alueille muuttaa paljon nimenomaan pikkulapsiperheitä, joille ne lähipuistot olisivat kullanarvosia!

Muutimme ensimmäisten joukossa uuden Vennivaaran uudelle alueelle, vuonna 2017. Näitä puistoja olisi hyvä toteuttaa lapsiperheitten suosimille alueille vähän joutuisammin. Parasta arkiliikuntaa lapsille!

Lappsetilta lippulaiva

Minusta on hassua, kun Lappset on kuitenkin Rovaniemeltä, että täällä ei ole sellaista lippulaivapuistoa, missä olisi aina firman uudet hienot jutut esillä.

Esteettömyys unohtunut

Välitän erään ystäväni viestin: hän toivoi Rovaniemelle edes yhtä puistoa, missä esteellisyys olisi huomioitu. Että pienelle liikuntarajoitteiselle olisi leikkipuistossa jotakin muutakin kuin hämähäkkikeinuilua. Erityiskoulussa liikuntarajoitteisten lasten kanssa työskennelleenä allekirjoitan kyllä tämän täysin. Ystävän sanoin: tarvitaan mielikuvitusta ja kykyä nähdä asiat pienestä pyörätuolista käsin.

Tämä! Jo reilu 10 vuotta sitten ihmettelin kun yhdessäkään puistossa ei ollut normaaliportaita, että olisi päässyt liukumäkeen tai kiipeilytelineisiin jne. Liikuntarajoitteinen lapsi, mutta pystyy kävelemään, ei kuitenkaan kiipeä esimerkiksi heiluvissa tai pystysuorissa tikkaissa.

Eri ikäisille tekemistä

Olisi hyvä, että muistettaisiin niitä jo vähän isompiakin lapsia, joita ei hiekkalaatikko välttämättä enää kiinnosta, että olisi vaikka vaijeriliukua tai isompaa liukumäkeä tai korkeampaa kiipeilytelinettä.

Isommille lapsille, koululaisille myöskään ei ole kovin paljon tekemistä puistoissa, vain keinuja. Kiipeilytelineitä, skeittaulupaikkoja, kehittävää tekemistä tarvitaan!

Ne leikkipuistot, joissa kaikenikäisten aktivointi on otettu huomioon, ovat toimivimpia. Eli leikkipuiston kylkeen on laitettu muutama hiihto- ja pyöräilylaite, hieman painoja tai muun tyyppisiä aikuisia ja ikäihmisiä ”liikuttavia” elementtejä. Tämän avulla saadaan lasten huoltojoukotkin liikkeelle ja leikkipaikoista alueiden ”yhteisiä liikkumiskeskuksia”.

Konttisen kesäkiska on tuonut kaivattua kesätoimintaa Konttisenpuistoon. Arkistokuva on viime kesältä.
Konttisen kesäkiska on tuonut kaivattua kesätoimintaa Konttisenpuistoon. Arkistokuva on viime kesältä.
Kuva: Pekka Aho

Mallia Turusta, Oulusta ja Jyväskylästä

Täällä voisi olla semmoinen isompi alue, josta löytyisi esimerkiksi seuraavia asioita: lasten liikennepuisto, leikkipuisto, paviljonkiravintola tai kesäkahvila. Skeittiramppeja! Vessakin tietysti.

Juuri tällä idealla on Turun seikkailupuisto. Siellä kuluu aikaa, ja todella mukava kokonaisuus. Tuli monet kerrat otettua piknik-eväät mukaan ja vietettyä päivä siellä. Alueella oli kioski, josta sai myös purtavaa.

Kaipaan leikkipuistoa, jossa voisi olla lapsille kesällä ruokailu. Hyvä esimerkki toimivasta monipuolisesta leikkipuistosta on Turun seikkailupuisto.

Itse ainakin olin aivan pöyristynyt Jyväskylän leikkipuistosta, missä oli monta eri aluetta eri leikkipaikkoja, sekä myös kesäkeittiön tapainen alue, missä pysty pitämään piknikkiä ja grillamaan. Semmoinen olisi huippu juttu tännekin!

Olikohan se Oulussa Ainolanpuisto vai mikä, missä samassa leikkipuisto, liikennepuisto, skeittiparkki, pyöräilyrata, jumppalaitealue ja muutakin, semmoinen tännekin!

Kartta ja kunnon pyörätelineet

Listaus, mieluiten karttaversiona, leikkipuistoista ja niiden sijainneista.

Ollaan kierretty kovasti eri leikkipuistoja kesäisin ihan kokeilumielessä. Helposti löydettävämmät kartat olisi hyvä juttu. Aika monessa yleinen siisteys on vähän noin ja näin, ja kunnostettavaa olisi paikoittain. Lappsetin läsnäolo näkyy täällä tosi huonosti, mikä olis kyllä ehdottomasti korjauksen paikka. Koko perheelle, myös isommille lapsille ja vanhemmille lisää toiminnallisuutta voisi useisiin puistoihin tulla enemmänkin.

Tarvitaan pyöräilytelineet, joihin mahtuisivat paksummat pyörärenkaat, ja pyörän saisi lukittua telineeseen.

Suosikkeja Heppapuisto, Änkkäri ja Kivalonpuisto

Paras puisto meidän perheen mielestä on Heppapuisto eli Vanhan torin leikkipuisto. Siellä on kesällä ja talvella puitteet kohillaan, kaiken ikäisille tekemistä, pääsee varjoon jos on kovin paahteinen keli, iso kenttä missä vaikka potkia palloa tai pyöräillä, jos ei leikkitelineet enää kiinnosta ja talvella luistelu ja mäenlasku samassa osoitteessa.

Paras puisto ehdottomasti Heppapuisto, varsinkin pienemmille. On niin lapsen kuin vanhempienkin lemppari. Sen kopin kun saisi vielä hyötykäyttöön, (vessa tai kioski) ja voisi olla vaikka monipuolisempia kuntoiluvälineitä aikuisille. Tosi kivasti täällä minusta on puistoja, mutta vielä monipuolisempia voisi olla.

Änkkäripuiston on kiva ja monipuolinen. Ankein on uimahalli Vesihiiden vieressä, kun on vain keinut ja yksi karuselli. Siinä olisi kyllä tilaa yllin kyllin ja aina on lapsiakin, mutta ei välineitä. Aidan takana uimahallin pihassa kyllä on, jossa niissä ei ikinä ole ketään.

Kivalonpuisto on kivempi vähän pienempi puisto. Hyvä valikoima pieneen puistoon, pöytä ja penkit evästelyyn, puistoalue vieressä ja aidattu.

Lähipuistoissa parannettavaa

Aronrinteen leikkipuisto korjailtiin vasta kaupungin toimesta. Hyvä että korjattiin. Ei minusta kuitenkaan aivan mennyt putkeen. Lasten suosima monipuolinen iso kiipeilyteline/liukumäki, jossa myös pikku kopit ylhäällä ja alhaalla sekä ”palomies” tanko purettiin ja tilalle laitettiin onnettoman pienikokoinen kiipeilylaite. Nimitystäkin piti miettiä, koska meidän lasten mielestä on niin onneton, että miettivät voiko sitä edes nimittää miksikään. Lasten mielestä paras asia puistosta vietiin ja aika olematon on nyt kyllä käyttökin. Ennen viihtyivät puistossa pitkiä aikoja, nykyään todella vähän ja senkin melkein pakosta.

Ylikylän Raanionkankaan puisto on kaiken kaikkiaan surkea. Ei ole edes kunnon liukumäkeä... paljon olisi kehitettävää. Yksi normi keinu, vauvakeinu, verkkokeinu, tasapainolankut ja ihme häkkyrä jossa palloja... Vanha oli parempi.

Voisikos Saaruanpuiston leikkipaikan viereen entisen Sinisen talon pihalle tyhjälle kentälle rakentaa esimerkiksi auralumista talvisin lapsille pulkkamäen taikka tehdä pienen tekomäen?

Kyliinkin voisi tulla enemmän leikkipuistoja, ettei ole vain päiväkodin piha tai yksi ihan toisella puolella kylää, nimittäin ainakin Sinetässä on juuri näin. Yksi leikkipuisto päiväkodin lisäksi ja matkaa toisesta päästä Sinettää tulee melkoisesti.

Kun puistoja on uusittu lähiaikoina (esim. Ruokasenkadun ja Kirkkolammen puisto), on niistä raivattu kaikki ”lisukkeet” pois, kuten puut ja pensaat, joten niistä puuttuu luonnon tarjoamat huvit. Tämä on mielestäni huono kehitys.