Mainos

Kyl­mä­lait­tei­den huk­ka­läm­pö läm­mit­tää pian Ro­va­nie­men K-Ci­ty­mar­ke­tin – ”Uu­dis­tu­neen kaupan suun­nit­te­lus­sa yhtenä kul­ma­ki­ve­nä on ollut vas­tuul­li­suus ja eko­lo­gi­suus”

Mittavan remontin myötä K-Citymarket Rovaniemi on tehnyt suuria satsauksia tulevaisuuteen. Miten ekologisuus ja vastuullisuus näkyvät uudistuneessa liikkeessä ja sen kulisseissa?

Vornasten kauppiaisperhe odottaa innoissaan remontin lopputulosta. Uudistuneessa kaupassa on pakaste- ja kylmätilaa yli 400 metriä. ”Asiakkaiden toiveesta pakasteosasto on siirtynyt yli puolen myymälän lähemmäs kassoja.”
Vornasten kauppiaisperhe odottaa innoissaan remontin lopputulosta. Uudistuneessa kaupassa on pakaste- ja kylmätilaa yli 400 metriä. ”Asiakkaiden toiveesta pakasteosasto on siirtynyt yli puolen myymälän lähemmäs kassoja.”

Viime keväällä alkaneen K-Citymarket Rovaniemen remontin loppusuora jo häämöttää. Uudenkarheita laitteita ja koneita on ehtinyt saapua asiakkaiden ja työntekijöiden iloksi kaupan eri osastoille.

Yksi uutuuksista on kylmätekniikkalaitteisto. Edellisestä kylmälaitteiden investoinnista on ehtinyt kulua 12 vuotta.

– Laitteiden tekniikka on ottanut tässä ajassa monta askelta eteenpäin. Valitsimme energiatehokkaat ja ympäristöystävälliset kylmälaitteet, joiden kylmäaineena käytetään teollisuuden sivutuotteena syntynyttä hiilidioksidia, kauppias Jukka Vornanen valottaa.

– Ovelliset kylmäkaapit ovat energiatehokkuudeltaan jopa 50 % tehokkaampia verraten aiempiin avoimiin kalusteisiin, Vornanen lisää.

Mitä uudet satsaukset tarkoittavat sitten asiakkaan näkökulmasta?

– Melkein kaikki uudet kylmäkaapit ovat ovellisia ja ne sulkeutuvat itsestään. Tuoteturvallisuus paranee siis huomattavasti. Lämpötilan säätely on tehokkaampaa ja tasaisempaa, Vornanen kertoo.

Kylmäosastojen käytäviä on levennetty uusien kylmähyllyjen myötä. ”On tärkeää, että asiakkaat pääsevät kulkemaan sujuvasti. Myös työntekijät saavat lisää tilaa tavaroiden hyllyttämiseen”, Laura Vornanen esittelee.
Kylmäosastojen käytäviä on levennetty uusien kylmähyllyjen myötä. ”On tärkeää, että asiakkaat pääsevät kulkemaan sujuvasti. Myös työntekijät saavat lisää tilaa tavaroiden hyllyttämiseen”, Laura Vornanen esittelee.

Vornasten kauppiasperheelle on ollut alusta asti tärkeää päästä toteuttamaan asiakkaiden toiveita remontin yhteydessä. Monet pyynnöistä ovatkin liittyneet kylmäkaappeihin.

– Olemme kuunnelleet asiakkaita herkällä korvalla jo vuosien ajan. Lisääntynyt tila ja uudet kylmälaitteet mahdollistavat meille juomavalikoiman lisäämisen uusiin isoihin kylmäkaappeihin some- ja markkinointivastaava Laura Vornanen kertoo.

Vähemmän hävikkiä, enemmän kierrätystä

K-Citymarket Rovaniemellä hävikin minimointi ja kierrätys ovat olleet jo pitkään keskeisessä roolissa.

Yksi kaupan tärkeimmistä tehtävistä on hävikin hallinta. Ennakoiva tilausjärjestelmä on tässä erittäin hyvä työkalu henkilökunnalle. Tuotteet myydään päiväysten lähestyessä edullisemmin ja päiväysvanhat tuotteet lahjoitetaan ensisijaisesti eteenpäin ruoka-apuun.

– Olemme antaneet kalatiskiltä perkuujätettä paikallisille valjakkokoira-yrityksille, joilla varsinkin korona-aikana ruoasta oli huutava pula. Ruoka-apuun kelpaamattomia hevi-tuotteita annetaan taas eteenpäin esimerkiksi metsästysseuroille, Jukka Vornanen kertoo.

Hävikin vähentämisen lisäksi kauppa pyrkii kierrättämään kaiken mahdollisen.

– Kierrätykseen menee niin pahvi, kirkas muovi, keräyspaperi, metalli, biojäte kuin lasikin. Myös grillirasva jatkaa matkaa meiltä jatkokäsittelyyn, jossa siitä valmistetaan esimerkiksi moottorisahojen teräketjuöljyä, Jukka Vornanen esittelee.

Pakkausmateriaaleja on myös vaihdettu ekologisempiin vaihtoehtoihin. Kauppa on sitoutunut vähentämään muovin ja muiden pakkausmateriaalien käyttöä kaupassa.

– Tavarantoimittajat ovat tehneet hyvää työtä etsiessään kestävämpiä ja ekologisempia vaihtoehtoja tuotteiden pakkausmateriaaleihin ja pakkaamiseen. Esimerkiksi palvelutiskille tulevista kaloista jo iso osa toimitetaan pahvisissa laatikoissa styroksin sijaan.

Jotta kierrätys olisi helppoa myös asiakkaille ja kaupunkilaisille, on K-Citymarket Rovaniemen parkkipaikalla sijaitsevalle Rinki-ekopisteelle suunniteltu parempaa sijaintia.

– Ihmiset voivat viedä muovia, metallia, lasia, tekstiiliä ja pahvia kierrätettäväksi ekopisteelle. Tällä hetkellä se sijaitsee kuitenkin hieman hankalasti liittymän vieressä. Alkukesän aikana piste tullaan siirtämään tontin nurkalle parempaan paikkaan, Laura Vornanen kertoo.

Kauppa on saanut remontin myötä myös uuden Tomra R1 -pullonpalautusautomaatin, johon tölkit ja muovipullot voi kaataa suoraan pussista. Kauppiaan mukaan automaatti on saanut paljon hyvää palautetta asiakkailta.

– On tärkeää, että kierrättämisestä tehdään kaikille mahdollisimman sujuvaa, vaivatonta ja mukavaa.

Vastuullisesti ja huolella valittu valikoima

Kun K-Citymarket Rovaniemellä asioi, voi asiakas luottaa siihen, että tarjoamasta löytyy runsaasti vastuullisesti tuotettuja tuotteita. Tämä on havaittavissa erityisesti palvelutiskillä.

– Tällä hetkellä koko palvelutiskimme on sertifioitu eli myymme vastuullisesti sertifioituja tuotteita aina kun mahdollista. Varmistamme näin erityisesti tuontikalojen sekä -äyriäisten vastuullisuuden, Laura Vornanen toteaa.

Palvelutiskillä työskentelevä henkilökunta noudattaa lisäksi WWF:n Kalaopasta, johon on merkitty liikennevaloin, mitä on suositeltavaa myydä ja mitä taas ei.

– Emme myy ollenkaan punaisella olevia tuotteita. Mietimme valikoimaa tarkoin etukäteen ja valitsemme vain tuontikaloja, jotka on vastuullisesti pyydetty. Näin voimme edistää omalta osaltamme kalakantojen kestävyyttä, Laura Vornanen esittelee.

Luomu- ja erikoistuotteet merkitään värilapuin hintalapun viereen.
Luomu- ja erikoistuotteet merkitään värilapuin hintalapun viereen.

Remontin tuomien uudistusten myötä luomu- ja ympäristöystävällisiä tuotteita on lisätty reippaasti K-Citymarketin valikoimaan. Kotimaisuus ja paikallisuus korostuvat myös asiakkaiden esittämissä toiveissa.

– Valikoimamme erityisesti luomutuotteiden osalta on kasvanut: olemme tilanneet jo nyt yli 150 uutta luomutuotetta hyllyihimme ja pyrkineet huomioimaan luomunäkökulman jokaisen tuoteryhmän kohdalla, Laura Vornanen kommentoi.

Myös kasviperäisille tuotteille on raivattu lisätilaa. Esimerkiksi viime viikolla Vornanen tilasi kolme uutta vegaanista pestoa asiakkaan antamasta vinkistä.

– Tällä hetkellä vege on kasvava tuotepuoli, johon haluamme panostaa tulevaisuudessakin.

Kiinteistö lämpimäksi hukkalämmön avulla

Energiatehokkaat kylmälaitteet, hävikin minimointi, aktiivinen kierrätys ja vastuullisesti valitut tuotteet muodostavat vahvasti K-Citymarket Rovaniemen vastuullisen yritystoiminnan kulmakivet. Kaiken tämän päälle kauppa on valinnut myös lämmitysmuodokseen energianerokkaan ratkaisun.

– On hienoa, että voimme kerätä talteen kylmäkoneiston tuottaman lämmön. Tämän toiminnon avulla pystymme lämmittämään kiinteistömme hukkalämmön avulla, Jukka Vornanen esittelee.

Uusittu kylmäkoneisto tuottaa samalla hukkalämpöä, joka käytetään hyödyksi kiinteistön lämmityksessä.
Uusittu kylmäkoneisto tuottaa samalla hukkalämpöä, joka käytetään hyödyksi kiinteistön lämmityksessä.

Pian valmistuvan remontin ja sen aikana luotujen ratkaisujen avulla ekologisuus ja vastuullisuus tulevat olemaan tulevaisuudessakin kaupan toimintaa ohjaavia arvoja.

– Haluamme kantaa omalla toiminnallamme kortemme kekoon, jotta myös asiakkaidemme olisi helpompi tehdä vastuullisia valintoja, Vornaset summaavat.

– Olemme sitä mieltä, että kauppa ei ole koskaan valmis, vaan haluamme kehittää sitä jatkuvasti ja tehdä kaupastamme asiakkaidemme näköisen. Otamme kaikki palautteet ja tuotetoiveet ilolla vastaan, jotta voisimme palvella asiakkaitamme parhaamme mukaan nyt ja jatkossa.

K-Citymarket Rovaniemi haluaa kuulla, mitä muita vastuullisia valintoja kauppasi tulisi tehdä.

Kerro toiveistasi meille: