tähtijuttu: Saa­me­lais­kä­rä­jien päätös ei muut­ta­nut Lapin kan­san­edus­ta­jien nä­ke­myk­siä

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kvee­nit­kin ovat al­ku­pe­räis­kan­saa

Telken rauhansopimus ruotsalaisten ja kveenien välillä solmittiin 1328, koska karjalaiset ja venäläiset tekivät ryöstö- ja hävitysretkiä Tornionlaaksoon. Ruotsalaiset joutuivat viikinkien ja tanskalaisten hävitysretkien kohteeksi. Suomea ei tuolloin ollut, vain muutamia heimoja, kuten karjalaiset, hämäläiset, pirkanmaalaiset ja pohjalaiset.

Tornionlaakso on ollut kveenien ydinaluetta. Sopimuksen myötä Lapin ja Lannan raja muodostui nykyisen Pellon kuntakeskuksen pohjoispuolelle Sorvinkosken kohdalle. Pohjoispuolella asuivat mettälappalaiset esi-isiämme, joita sanottiin lantalaisiksi, koska heillä oli metsästyksen ja kalastuksen lisäksi pienimuotoista maanviljelystä ja karjanhoitoa.

Me Juusot olemme yksi vanhimmista suvuista Tornionlaaksossa, samoin Kyröt ja Nivat. Olli Juuso perusti uudistilan Lainionjokivarteen Kangoskosken rannalle 1600-luvun puolivälissä. Heikki Mikon poika Kyrö Pellon kylästä Alasaukko-ojan talosta perusti 1674 uudistilan Vittankiin sukunsa entisille kalakentille. Kittilän rajalle muutti Mikko Jussinpoika Kyrö.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.