Kannanotto: Por­mes­ta­ri ei innosta kaikkia Enon­te­kiöl­lä – vii­si­tois­ta val­tuu­tet­tua vaatii, ettei por­mes­ta­ria edes har­kit­tai­si

Historia: Pi­ka­luis­te­lun kul­tai­set vuodet osuivat 1960-lu­vul­le – Lapin Lukko oli ai­koi­naan Suomen joh­ta­via luis­te­lu­seu­ro­ja ja kas­vat­ti monta olym­pia­edus­ta­jaa

Koronarajoitukset: Ko­ro­na­mi­nis­te­ri­työ­ryh­mä pidensi ruo­ka­ra­vin­to­loi­den au­ki­olo­ai­ko­ja kol­mel­la tun­nil­la – mi­nis­te­reil­lä haluja jatkaa ra­joi­tus­ten ke­ven­tä­mis­tä myös esi­mer­kik­si teat­te­reis­sa ja kun­to­sa­leil­la

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ku­vit­teel­li­nen tarina

Olen Jonna Pakisjärvi ja ehdolla aluevaaleissa Lapin hyvinvointialueella. Minulla on Sote alan kokemusta sairaanhoitajan työtehtävissä yli 20 vuotta perusterveydenhuollossa.

Kerron teille tarinan, joka on kuvitteellinen.

”Pekka oli töissä ja lähdössä ruokatunnille saatuaan puhelun. Vaimon synnytys oli käynnistynyt ja sairaalaan oli lähdettävä heti. Poistuessaan tehdasalueelta Pekka kaatui loukaten pahasti jalkansa. Ohi ajanut rekka-auton kuljettaja soitti hätäkeskukseen, josta esitietojen kyselyn jälkeen kerrottiin ambulanssin olevan matkalla. Kuljettaja jäi odottamaan ambulanssin tuloa Pekan kanssa. Aika tuntui matelevan, mutta ambulanssia ei vain kuulunut paikalle, sillä se oli lähtenyt matkaan Rovaniemeltä vietyään edellisen potilaskuljetuksen.

Sillä aikaa vaimolla alkoi kotona olla jo kovat tuskat. Kotiin koulusta palannut ekaluokkalainen soitti hätäkeskukseen äidin ollessa hätäinen. Jälleen sanottiin ambulanssin olevan matkalla. Pekan kyyti tuli ja matka Kemistä kohti Rovaniemen keskussairaalan päivystystä alkoi. Pekka kertoi, että vaimo odottaa kotona tuskissaan synnytyksen käynnistyttyä.

Ensihoito henkilöstö kertoi, että apua on menossa paikalle. Pekka huokaisi helpotuksesta. Vaimon synnytys alkoi kuitenkin olla jo tosi lähellä ja ekaluokkalaisen kanssa odottelivat apua paikalle. Ambulanssia ei kuulunut ja oli tilattava taksi. Taksi lähti ajamaan kohti Oulua, sillä Kemissä ei synnyttäviä voitu hoitaa. Synnytys alkoi taksissa ja äidin sekä lapsen henki oli vaarassa. Tarinalla ei ole onnellista loppua.”

Tämä on skenaario, mitä voisi tapahtua, jos meillä ei Kemissä ole sairaalaa, päivystystä ja leikkausvalmiutta. Pitkät etäisyydet tuovat haasteita ja lisäävät kustannuksia. Meri-Lapin alueen erityispiirteiden takia päivystävä sairaala on tärkeä. Teollisuus, satamat, raskasliikenne ja junaliikenne. Mitä vain milloin vain voi tapahtua ja silloin avun on oltava lähellä.

Pidän myös tärkeänä, että turvaamme peruspalvelut koko Lapin alueella. Kohtuutonta vaatia ihmisiä matkustamaan pitkän matkan päähän lääkäriin. Rajayhteistyötä voitaisiin kehittää, erityisesti pohjoisella rajalla, turvattaisiin ihmisten hoitoon pääsy lyhyemmän matkan päähän.

Jonna PakisjärviLapin Sitoutumattomat