Kuun­te­le Lap­pi-rap puhuu: Uuden levyn jul­kai­se­va Rau­ha­tä­ti räppää, opettaa ja antaa äänen alis­te­tuil­le – entä miten räp­pi­po­lii­sit suh­tau­tu­vat räp­pää­vään nai­seen?

Hanna Yli-Tepsa aka Rauhatäti.
Hanna Yli-Tepsa aka Rauhatäti.
Kuva: Tapio Nykänen

Hanna Yli-Tepsa alias Rauhatäti tunnetaan räppärinä kenties paremmin nykyisessä kotikaupungissaan Helsingissä kuin Lapissa. Tämä on erikoistakin, sillä Rauhatädin musiikissa ja varsinkin sen kielessä soi vahvana synnyinseutu Sodankylässä. Selvä on selevä ja minä on mie, erityisesti silloin, kun Rauhatäti räppää itsestään tai ainakin kaupunkilähiöön päätyneestä nuoresta naisesta, joka kovasti muistuttaa räppäriä.

Kuuntele podcast, jossa Rauhatäti kertoo myös sen, miten keikkojen räppipoliisit nykyään suhtautuvat räppäävään naiseen:

Pääkaupunkiseudulle keskittynyt tunnettuus selittyy sillä, että Rauhatäti on asunut Etelä-Suomessa jo yli kaksikymmentä vuotta. Tanssista ja musiikista innostunut Yli-Tepsa muutti etelään opiskelemaan peruskoulun jälkeen ja jäi sille tielle.

– Sodankylässä oli kyllä kaikki tosi hienosti järjestetty ja lapsuus siellä oli kaunista aikaa. Sodankylän tanssi ry,joka edelleen toimii, oli minun kasvattajayhteisö. Musiikillista itseäni pääsin toteuttamaan Lapin musiikkiopistossa, jossa soitin pianoa, Rauhatäti kertoo.

– Mutta halusin ammattiin tanssipuolelle ja ajattelin, että täällä pystyn vielä monipuolistamaan omaa tanssiosaamista.

Monien etelään muuttaneiden tapaan Yli-Tepsa pitää itseään edelleen lappilaisena tai oikeastaan sodankyläläisenä ja myös pyrkii käymään synnyinseudulla silloin, kun arki sen sallii.

– Jouluna, pääsiäisenä ja tänä vuonna hiihtolomalla. Kun saan lomaa töistä, niin kyllä nokka meidän perheellä usein kääntyy pohjoista kohti.

Thaimaalaiset seksityöläiset työpajassa

Rauhatäti on paitsi räppäri myös opettaja ja pedagogi. Ison osan hänen työajastaan muodostavat tanssinopetus ja rap-työpajat, joita Yli-Tepsa on järjestänyt erilaisille yhteisöille, järjestöille ja kouluille jo toistakymmentä vuotta.

Työpajoissa harjoitellaan räppäämistä ja tekstien tuottamista. Perimmäisenä tarkoituksena on usein oman elämäntilanteen työstäminen ja varsinkin heikossa asemassa olevien voimaannuttaminen.

– Riippuu aina porukasta, minkälainen työpaja on ja mikä on sen tarkoitus. Välttämättä räppi ei ole pääasia, vaan semmoiseksi saattaa muodostua kuuntelemisen ja lukemisen taito. Pääpointti on yleensä kuitenkin siinä, että saadaan ihmisen oma ääni kuuluviin, Rauhatäti kuvailee.

– Monille erityisryhmille, kuten lastensuojelun lapsille, päihdeongelmaisille tai vangeille työpaja saattaa olla tosi tärkeä kokemus, kun tuntuu siltä, että kukaan ei kuuntele. Olin esimerkiksi pitämässä vuosia sitten räppityöpajaa Helsingin Pro-tukipisteellä thaimaalaisille seksityöntekijöille. Jälkeenpäin monet sanoivat, ettäensimmäistä kertaa tuntui, että juuri minun ajatuksillani on jotain merkitystä.

Vuonna 2017 Rauhatäti järjesti räppityöpajan myös Ivalon lukiossa.

– Mukana oli esimerkiksi kaksi sellaista nuorta, jotka olisivat olleet muuten poroerotuksissa, mutta halusivat osallistua pajaan. Räppäsimme poronhoidosta ja ivalolaisesta elämästä. Se oli tosi hieno kokemus, hän sanoo.

Rauhatäti ja Biolapset

Tänä keväänä Rauhatäti on nähty keikalla myös kokonaan uuden ja ehkäpä hieman tavanomaisesta poikkeavan kokoonpanon, nimittäin Biolasten kanssa.

– Biolapset ovat kaksitoista 7-11 vuotiasta roihuvuorelaista lasta, jotka ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta. He ovat työstäneet omia räppitekstejä räppäri Rauhatädin avustuksella ja ohjauksessa. Heidät nähtiin ensimmäistä kertaa esiintymässä ilmastomarssilla huhtikuun alussa, luettelee Yli-Tepsa Biolasten virallista kuvausta.

– Jotenkin olen saanut koottua näin hienon kokoonpanon. No, vähän siinä on auttanut se, että heistä yksi on minun oma tytär ja loput on hänen luokkakavereitaan ja heidän sisaruksiaan, hän nauraa.

Aluksi Biolapset esiintyivät yhdessä Rauhatädin kanssa, mutta sittemmin he ovat nousseet lavalle myös ilman mentoriaan. Ryhmä esiintyi itsenäisesti keväällä jopa televisiossa, Ylen Puoli Seitsemän -ohjelmassa.

– Ei ne enää tarvitse minua melkein mihinkään. Mahtava porukka! Yli-Tepsa sanoo.

Katso ja kuuntele toukokuun lopussa julkaistavan Palasia -levyn sinkkulohkaisu Lasitalossa:

Kuuntele Biolasten musiikkivideo Ota pallosta kii

Sarjan aikaisemmat osat voit kuulla täältä:

Muista myös muut podcastimme:

Lapin Kansa julkaisee useita podcast-sarjoja joka viikko, tunnetko jo ne kaikki? – Lue esittelyt tästä