Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kut­su­muk­se­na olla kä­si­pa­ri

Hoitoalasta puhutaan kutsumusammattina. Idea hoitotyöstä kutsumusammattina tuli modernin sairaanhoidon perustajalta Florence Nightingalelta, joka pääsi ulos ylhäisönaisen ahdingosta kutsumukseensa vedoten.

Hoitoalan oppilaitoksissa on tapana ollut kysellä opiskelijoilta sitä, miksi he ovat alalle hakeutuneet. Oletukseen kutsumuksesta on sisältynyt näkemys siitä, että ammattia harjoittava tulee toimeen pienellä palkalla ja tekee pyyteettömästi kaikki eteen tulevat työt.

Tämä ajatus näyttää olevan vallalla vieläkin, koska kieltäytyminen ylitöistä ja vuoronvaihdosta katsotaan huonoksi käytökseksi ja siitä uutisoidaan, vaikka korona-aikana ylitöiden tekeminen on ollut hoitoalalla tavallista. Jatkuva epäsäännöllinen vuorotyö verottaa voimia ja rasittaa terveyttä. Ylipitkät työvuorot haittaavat työssä tarvittavaa vireystilaa. Stressaantunut hoitaja ei ole työssään parhaimmillaan.

Vuosia on puhuttu hoitoalan työvoimapulasta ja siitä, että nyt pitää hankkia hoitajia.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita