Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Pääkirjoitus: Ko­ti­mais­ta mar­ja-alaa ra­vis­tel­lut ri­kos­tut­kin­ta on valmis ja siirtyy nyt syy­te­har­kin­taan – mai­ne­hait­ta on jo varma, eikä sen kor­jaan­tu­mi­ses­ta ole takeita

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kurt­tu­ruu­sut saivat kyytiä – Ro­va­nie­mi aloitti tänä kesänä hai­tal­lis­ten ruu­su­pen­sai­den pois­ta­mi­sen, työt jat­ku­vat ensi vuonna

Rovaniemen kaupunki poisti tänä kesänä yli 1600 neliömetriä kurtturuusua. Poistotyöt jatkuvat jälleen ensi vuonna.

Kurtturuusu sai lähteä muun muassa Toripuistikon liikenteenjakajista, joss ruusua kitkettiin 662 neliömetrin matkalta. Tilalle kylvettiin nurmikko.
Kurtturuusu sai lähteä muun muassa Toripuistikon liikenteenjakajista, joss ruusua kitkettiin 662 neliömetrin matkalta. Tilalle kylvettiin nurmikko.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemen puistoissa ja katujen varsilla on ollut havaittavissa kaljuuntumista kesän kuluessa, kun Rovaniemen kaupunki on hävittänyt niistä urakalla haitallista vieraslajia, kurtturuusua.

Kurtturuusua on havaittu kaupungin omistamilla alueilla yhteensä 25 kohteessa. Pensaita on tänä kesänä poistettu yhdeksästä kohteesta, joista näkyvimmät lienevät Konttisenpuisto, Ounaspuistikko ja Toripuistikko.

Kaupunki poisti kurtturuusua tänä kesänä yhteensä 1643 neliömetrin alueelta.

– Urakka on edennyt aikataulussa ja työt tämä kesän osalta on nyt suoritettu, kertoo kaupunginpuutarhuri Mirja Vääräniemi.

Kurtturuusu on haitallinen vieraslaji.
Kurtturuusu on haitallinen vieraslaji.
Kuva: Jussi Leinonen

Vieraslaji leviää sitkeästi

Kurtturuusujen kasvusto on kaivettu juurineen pois niissä kohteissa, joissa se on ollut mahdollista. Poistettujen pensaiden tilalle istutetaan korvaavia istutuksia tai kylvetään nurmikko.

Työn kustannuksen ovat tänä kesänä noin 25 000 euroa ja ensi kesänä noin 10 000 euroa. Työn on toteuttanut Alltime oy.

Kurtturuusu voi otollisissa olosuhteissa kasvattaa juurensa jopa kahden metrin syvyyteen. Vääräniemen mukaan hankalimmat poistokohteet ovat olleet vilkkailla liikennealueilla, joissa maassa olevat kaapelit ja puiden juuret ovat estäneet juuriston ylöskaivamisen.

– Tällainen katuosuus oli esimerkiksi Toripuistikko. Kaikkia juuria oli mahdotonta saada pois maasta, Vääräniemi kertoo.

Vaikeimmissa kohteissa pintamaata poistettiin ja ruusujen tilalle kylvettiin nurmikko. Kurtturuusun kasvua näivetetään jatkossa nurmikon niitolla.

– Näin kurtturuusu ei pääse kasvamaan yhteyttävää lehtipinta-alaa ja lopulta sen juuret kuihtuvat pois.

Kurtturuusua kasvaa kaupungin kohteissa yhteensä arviolta 2370 neliömetrin alueella ja poistotyöt jatkuvat taas ensi kesänä 11 kohteessa. Sen lisäksi jälkitorjunta jatkuu jo käsitellyillä alueilla.

– Kurtturuusu leviää sitkeästi pienistäkin juuren palasista, joten jälkitorjuntaa joudutaan tekemään vielä useiden kesäkuukausien ajan muiden puistojen hoitotöiden yhteydessä, Vääräniemi kertoo.

Myös valkokukkaiset kurtturuusut pitää hävittää.
Myös valkokukkaiset kurtturuusut pitää hävittää.
Kuva: Jussi Leinonen

Älä sekoita sallittuun hansaruusuun

Kurtturuusu on vieraslajilaissa velvoitettu hävittämään 1.6.2022 mennessä, minkä jälkeen kurtturuusun kasvattaminen on kiellettyä. Myynti- ja maahantuontikielto astui voimaan kesäkuun alussa.

– Hävitettävien listalla on sekä puna- että valkokukkaiset kurtturuusut, Vääräniemi kertoo.

Yksityiset kiinteistöt vastaavat lajin poistamisesta itse. Kurtturuusun saattaa helposti sekoittaa sallittuun hansaruusuun, joka on yleinen puutarhakasvi.

Kurtturuusun sekoittaa helposti hansaruusuun (kuvassa). Hansaruusu on yleinen puutarhakasvi ja sen kasvattaminen on sallittua. Eron huomaa kukinnosta: kurtturuusussa se on yksinkertainen ja hansaruusussa kerrottu.
Kurtturuusun sekoittaa helposti hansaruusuun (kuvassa). Hansaruusu on yleinen puutarhakasvi ja sen kasvattaminen on sallittua. Eron huomaa kukinnosta: kurtturuusussa se on yksinkertainen ja hansaruusussa kerrottu.
Kuva: Jussi Leinonen

Kasvit erottaa toisistaan niiden kukinnasta.

– Hansaruusulla on samanlainen lehti kuin kurtturuusulla, mutta kurtturuusun kukka on yksinkertainen ja hansaruusussa kukinto on kerrottu.

Kurtturuusun lisäksi myös haitallista persianjättiputkea torjutaan parhaillaan kaupungin katu- ja puistoalueilta.

Kurtturuusun poisto

Nämä tehtiin 2020, 1643 m²

Lainaanpuisto, nurmetus

Lainaan venesatama, uudet istutukset keväällä 2021

Lapinkävijäntien leikkipuisto, uudet istutukset keväällä 2021

Lapinkävijäntie

Kajaanintie, nurmetus

Konttisenpuisto, nurmetus

Käpypuisto (Ratantaus), uudet istutukset keväällä 2021

Toripuistikko, nurmetus

Ounaspuistikko

Työt alkavat 2021, 727 m²

Asuntomessualue, uudet istutukset

Jotoksen kevyenliikenteenväylä (Ounasrinne), uudet istutukset

Juppotie (Syväsenvaara), nurmetus

Katajikon leikkipaikka (Lapinrinne), nurmetus

Kihlakankaan leikkipaikka (Ylikylä), uudet istutukset

Kirkkolammenpuisto, nurmetus

Konttijaakonpuisto, nurmetus (3. kaupunginosa, Koskikatu)

Korkalonkatu, uudet istutukset

Linja-autoasema, uudet istutukset

Maakuntakatu uudet istutukset

Monitoritalon kasviallas (3. kaupunginosa, Pohjolankatu)

Ounasrinteentie, nurmetus

Poromiehentie/Hallituskatu, nurmetus

Siljonpuisto (rautatieasemaa vastapäätä), nurmetus

Syväsenpuisto (Syväsenvaara), nurmetus

Viirinkankaantie, nurmetus