Ku­pil­li­nen mu­siik­kia juh­lis­taa kuuden tunnin kat­tauk­sel­la

Suositut ilmaiskonsertit alkoivat Auriga-kvintetin esiintymisellä viisi vuotta sitten.

Kuppikaupalla konsertteja. Reetta Kataja, Pekka Niskanen, Hannu Raudaskoski, Ilkka Puputti, Jari Karjalainen, Hannu Rahikainen ja Heli Haapala lukeutuvat juhlakonsertin runsaaseen esiintyjäkaartiin.
Kuppikaupalla konsertteja. Reetta Kataja, Pekka Niskanen, Hannu Raudaskoski, Ilkka Puputti, Jari Karjalainen, Hannu Rahikainen ja Heli Haapala lukeutuvat juhlakonsertin runsaaseen esiintyjäkaartiin.
Kuva: Pekka Aho

Viiden vuoden ikään ehtinyt Kupillinen musiikkia juhlistaa lauantaina 5.10. monipuolisella musiikkikattauksella, joka kestää peräti puolesta päivästä iltakuuteen.

Kaikki sai alkunsa Lapin kamariorkesterin puhaltajien Auriga-kvintetin esiintymisestä helmikuussa 2015. Korundin kahvilassa pidetty ilmaiskonsertti osoittautui onnistuneeksi konseptiksi.

– Aurigalla iski tarve soittaa mukava, ei kovin pitkä konsertti. Sen jälkeen ajattelin, että tällaisia olisi kiva tarjota kuulijoille muutenkin, kertoo Aurigan huilisti Heli Haapala.

Sittemmin konsertteja onkin pidetty jo kymmeniä. Vastuuroolissa on yhä Haapala: hän selvittää Korundin henkilökunnan kanssa sopivat konserttipäivät ja kutsuu niihin esiintyjät.

– Välillä jotkut ovat pyytäneet päästä esiintymään, mikä on tietenkin oikein mukavaa, huilisti kertoo.

Haapala kuitenkin tähdentää, ettei johda Kupillinen musiikkia -ohjelmistoa taiteellisesti, vaan esiintyjät saavat tehdä itsensä näköisiä ja kuuloisia konsertteja.

Matalan kynnyksen konsertteja

Vaikka Lapin kamariorkesterin muusikot ovat jo tottuneita esiintyjiä, on Kupillisessa musiikkia oma jännityksensä – vielä vuosien jälkeenkin

– Kupilliset ovat muusikoille erilaisia kuin esimerkiksi Korundin salissa olevat konsertit. Yleisöä on joka puolella, ja esiintyjät juontavat konserttinsa itse – ainakin minua tämä juontaminen jännittää kovasti, Heli Haapala tunnustaa.

Kupilliset ovat muusikoille erilaisia kuin esimerkiksi Korundin salissa olevat konsertit. Yleisöä on joka puolella, ja esiintyjät juontavat konserttinsa itse – ainakin minua tämä juontaminen jännittää kovasti.
Heli Haapala
Huilisti


Hänen mukaansa kuulijakunnassa on paljon kamariorkesterin vakioyleisöä, mutta myös vaihtelua aina esiintyjästä riippuen. Maksuttomuus, tiivis kesto, ja avoin tila madaltavat kynnystä heillekin, jotka eivät pitkiin iltakonsertteihin pääse.

– Konserttiin on helppo tulla vaikka lastenvaunujen kanssa, Haapala vinkkaa.

Järjestäjää ilahduttaa, että esiintyjät ovat innostuneet osallistumaan konsertteihin, vaikka palkkana ovat vain "pullakahvit, hyvää mieltä sekä mainetta ja kunniaa".

Juhlakonsertti tekee tähän tosin poikkeuksen, Pohjolan Osuuspankilta saadun avustuksen turvin esiintyjille tarjotaan myös keittolounas.

Kuoroja, kamarikokoonpanoja ja mestaripelimanni

Lauantaina Korundin kahvilassa esiintyy uljas joukko Rovaniemellä vaikuttavia taiteilijoita: Auriga-puhallinkvintetti, huilisti Heli Haapala sekä klarinetisti Pekka Niskasen että kitaristi Vesa Teittisen kanssa. Viulisti Riikka Silvonen ja tanssija Marjo Selin aktivoivat kuulijoita kirjainkisalla.

Myös rovaniemeläiset kuorot ja lauluryhmät osallistuvat innolla syntymäpäiväjuhlaan, laulun lumoa luovat Seitakuoro, Vocaliisat, Punctum, Ylioppilaskuoron kvartetti ja Kvarttia vailla -kvartetti.

Mestaripelimanni Hannu Rahikainen tuo kansanmusiikkipoljentoa kaksirivisellään, ja sellisti Juuli Holma tarjoaa rauhoittavan Bach-hetken. Käyrätorvisti Ilkka Puputilta saadaan kuulla harvinaista Kalevi Ahon soolokäyrätorvimusiikkia , ja hänen oppilaansa välkyttelevät vaskisoitintaan perinteisimmillä teoksilla.

Piazzollan tangoetydit  nautitaan sarjana, jossa soittamassa ovat alttoviulisti Taru Lehto, Heli Haapala, viulisti Nina Ronkainen, Ilkka Puputti, oboisti Jonna Staas ja sellisti Lauri Angervo.

Aino Helskyahon, Laura Raudaskosken, Petri Sindan ja Heli Haapalan muodostama huilukvartetti esiintyy ensimmäistä kertaa, ja konserttipäivän päättää Kunnan pojat rennolla otteellaan.

Kupillinen musiikkia viisi vuotta, juhlakonsertti Korundin kahvilassa la 5.10. klo 12–18 Korundin kahvilassa, Lapinkävijäntie 4. Vapaa pääsy.

Konsertti

Ohjelma

12.00 Auriga-puhallinkvintetti.

12.20 klarinetisti Pekka Niskanen ja huilisti Heli Haapala.

12.40 Kirjainkisa, viulisti Riikka Silvonen ja tanssija Marjo Selin – sopii pienillekin kuulijoille.

13.15 Ylioppilaskuoron kvartetti.

13.35 mestaripelimanni Hannu Rahikainen.

13.55 Helin Haapalan huilusoolot.

14.30 käyrätorvensoittaja Ilkka Puputti ja oppilaat.

14.50 jousitrio Reetta Kataja, Taru Lehto ja Lauri Angervo.

15.10 Taru Lehto, Heli Haapala, Nina Ronkainen, Ilkka Puputti, Jonna Staas ja Lauri Angervo.

15.45 Vanhan musiikin lauluyhtye Punctum.

16.05 sellisti Juuli Holma.

16.25 huilukvartetti Aino Helskyaho, Laura Raudaskoski, Petri Sinda ja Heli Haapala.

17.00 Seitakuoro.

17.20 Kvarttia vailla -lauluyhtye.

17.40 Kunnan pojat -yhtye.