Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kuopion miek­ka­is­kun tekijä sai elin­kau­ti­sen mur­has­ta ja 20 murhan yri­tyk­ses­tä – Nyt 26-vuo­tias Joel Marin pas­si­te­taan Kuopion van­ki­laan

Joel Marin hyökkäsi Savon ammattiopiston tiloihin kauppakeskus Hermannissa lokakuun 1. päivä viime vuonna ja ryhtyi lyömään viattomia opiskelutovereitaan ja opettajaansa yli metrisellä sapelimiekalla. Yksi opiskelija kuoli ja useita loukkaantui.

Kuopion koulusurman oikeudenkäynti Kuopion käräjäoikeudessa. Joel Marinia syytetään 20 murhan yrityksestä, tuhotyöstä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Syytetty Joel Marin.
Kuopion koulusurman oikeudenkäynti Kuopion käräjäoikeudessa. Joel Marinia syytetään 20 murhan yrityksestä, tuhotyöstä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Syytetty Joel Marin.

Kuopiossa viime vuoden lokakuussa raa'an kouluhyökkäyksen tehnyt Joel Otto Aukusti Marin on tuomittu elinkautiseen vankeuteen Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Vuonna 1994 syntynyt Marin tuomittiin muun muassa murhasta ja 20 murhan yrityksestä. Hän on myöntänyt rikokset.

Marin määrätään pidettäväksi edelleen vangittuna. Hänet passitetaan vankilaan rangaistusta suorittamaan, jos hän tyytyy ratkaisuun tai muutoin siellä säilytettäväksi, kunnes rangaistuksen täytäntöönpano alkaa tai asiasta toisin määrätään. Passituspaikkana on Kuopion vankila.

Mies hyökkäsi Savon ammattiopiston tiloihin kauppakeskus Hermannissa lokakuun 1. päivä viime vuonna ja ryhtyi lyömään opiskelutovereitaan ja opettajaansa yli metrisellä sapelimiekalla. Iskussa kuoli nuori naisopiskelija, vuonna 1996 syntynyt Ukrainan kansalainen. Yhdeksän henkilöä loukkaantui, osa vakavasti.

Kouluhyökkäys oli kosto, johon ryhtymiseen vaikuttivat miehen mielenterveysongelmat. Keskusrikospoliisin esitutkintapöytäkirjassa hän kuvailee, että motiivina tekoon oli kosto koko maailmaa kohtaan tappamalla muita ihmisiä. Hänen tarkoituksenaan oli lopulta tappaa itsensä poliisin kautta.

– Tuntui epäreilulta, että minulla on asiat huonommin kuin muilla, mies kertoi järjettömän tekonsa syyksi poliisin kuulusteluissa.

Kouluiskua käsiteltiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa Kuopiossa useita päiviä syyskuun alussa. Syyttäjä vaati miehelle elinkautista. Oikeuskäsittelyn alkaminen venyi, koska syyttäjä haki viime talvena puoli vuotta lisää aikaa syyteharkinnalle muun muassa mielentilatutkimuksen vuoksi.

Mies suunnitteli tekoa muutamia vuosia

Murhaaja kertoi kuulusteluissa suunnitelleensa tekoa pitkään. Ensimmäiset ajatukset koulusurman toteuttamisesta hän sai jo vuonna 2017.

Mies valmisteli käsittämätöntä tekoaan huolellisesti hankkimalla tarvikkeita. Suunnitelman julmuudesta kertoo sekin, että hän aikoi toteuttaa sivullisten ihmisten vahingoittamisen alun perin moottorisahalla. Miekka valikoitui aseeksi, koska moottorisaha oli miehen mielestä liian kömpelö tappamiseen. Poliisi löysi miehen asunnosta uuden moottorisahan.

Mies oli hakeutunut opiskelemaan nimenomaan koulusurman takia. Hän sanoi valinneensa luokkatoverit kohteikseen, vaikka kertoi heidän suhtautuneen häneen hyvin.

Lain mukaan terveystiedot ovat viranomaiselle salassa pidettäviä tietoja, joten miehen mielenterveyttä koskevat kohdat on peitetty esitutkintapöytäkirjassa. Julkisiksi jääneistä kuulustelijan kysymyksistä ja miehen vastauksista voi kuitenkin päätellä, että tämä oli ennen tekoon ryhtymistä joutunut koulukiusatuksi ja kärsinyt pitkään vakavista mielenterveysongelmista.

Mies alkoi silpoa miekalla omassa luokassaan

Mies haki miekan tekopäivän aamuna postista. Hän oli valmistanut polttopulloja tarkoituksenaan sytyttää koulun tiloissa tulipaloja ja heittää polttopulloja ihmisiä päin. Hänellä oli mukanaan koulussa myös ilmapistooli.

Hyökkääjän tarkoituksena oli tappaa mahdollisimman monta ihmistä ketään erityisesti valikoimatta. Hän aloitti teot oman opiskeluryhmänsä luokkahuoneessa ja sytytti luokassa tulipalon. Sitten hän jatkoi oppilaitoksessa kiertelyä.

Miehen tarkoituksena oli tappaa häntä kiinni ottamassa ollut poliisi. Hän ei pysähtynyt poliisin käskytyksestä vaan lähti hyökkäämään poliiseja kohti miekka kädessään. Yhtä poliisia hän ehti lyödä miekalla käteen. Poliisit ampuivat hyökkääjää, ja laukaukset osuivat reiteen. Poliisit käyttivät etälamautinta, ennen kuin hyökkääjä saatiin taltutettua ja otettua kiinni.

Ilman poliisin nopeaa toimintaa uhreja olisi todennäköisesti enemmän, sillä miehen mukaan ainoastaan poliisin luodit saivat hänet lopettamaan ihmisten summittaisen vahingoittamisen.