Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Pääkirjoitus: Koronapassi on pahasti myöhässä, mutta siitä voi olla yhä apua koronasta irtautumisessa

Kuopion kou­lu­hyök­käyk­ses­tä epäil­lyn van­git­se­mis­oi­keu­den­käyn­ti alkoi — Hyök­käyk­ses­tä epäil­tyä ei salissa näkynyt edes vi­deo­yh­tey­del­lä

Kuopion kouluhyökkäyksestä epäilty vangitaan tänään todennäköisin syin epäiltynä murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä. Oikeus käsittelee vangitsemisen suljetuin ovin.

Poliisi esittää parhaillaan kuopiolaista 25-vuotiasta Joel otto Aukusti Marinia vangittavaksi todennäköisin syin epäiltynä murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä.

Poliisi otti miehen kiinni tiistaina Savon ammattiopistossa, kun tämä oli hyökännyt opiskelutovereidensa ja opettajansa kimppuun miekan kanssa.

Vangitsemisoikeudenkäynti alkoi perjantaina aamuyhdeksältä Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Paikalla on runsaasti mediaa.

Media pääsi kuvaamaan oikeudenkäynnin alkamista, mutta varsinainen vangitsemiskäsittely julistettiin salaiseksi. Oikeus käsittelee asian siis yleisön ja median läsnä olematta.

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa oli perjantaina aamulla paikalla runsaasti mediaa.
Pohjois-Savon käräjäoikeudessa oli perjantaina aamulla paikalla runsaasti mediaa.
Kuva: Matias Honkamaa

Tämä on normaali käytäntö, sillä oikeussalissa käsitellään rikosten esitutkintaan liittyviä yksityiskohtia ja näiden julkiseksi tuleminen saattaisi häiritä poliisin työtä.

Oikeus tiedottaa vangitsemisratkaisustaan heti oikeudenkäynnin jälkeen. Rikosepäilyjen vakavuuden takia on kuitenkin epätodennäköistä, etteikö miestä vangittaisi.

Epäilty yhä sairaalahoidossa

Hyökkäyksestä epäilty mies on yhä sairaalahoidossa ja osallistuu poliisin torstaina antamien tietojen mukaan oikeudenkäyntiin todennäköisesti videoyhteyden välityksellä. Medialle häntä ei näytetty edes videon välityksellä.

Hän on saattanut pyytää tätä itse esimerkiksi yksityisyydensuojaan liittyvistä syistä, sillä miestä hoidetaan yhä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Mies loukkaantui vakavasti, kun poliisi ampui häntä virka-aseella kiinnioton yhteydessä.

Hyökkääjän lisäksi neljä väkivallanteon uhria oli torstai-iltana yhä sairaalahoidossa. Teosta epäillyn miehen lisäksi yhden uhrin tila on edelleen vakava.

Hyökkääjä sytytti myös tulipalon

Poliisi pääsi kuulemaan epäiltyä ensimmäisen kerran keskiviikkona.

Timosen mukaan poliisilla alkaa olla jo "jonkinlainen käsitys" tapahtuneesta. Poliisi on kuullut myös teosta epäiltyä miestä.

– Epäilty on kertonut tiistaipäivän tapahtumien kulusta, mutta kuulemisen sisältöä ei tutkinnallisista syistä pystytä avaamaan. Epäiltyä kuulustellaan vielä useita kertoja, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs Keskusrikospoliisista tiedotteessa.

Epäilty hyökkäsi kuluvan viikon tiistaina pitkän sapelimaisen teräaseen kanssa Savon ammattiopiston tiloihin. Poliisin ensitiedotteiden mukaan hänellä oli tilanteessa mukanaan ampuma-ase, joka tarkentui myöhemmin ilma-aseeksi.

Vangitsemisoikeudenkäynti tapahtuu suljetun oven takana.
Vangitsemisoikeudenkäynti tapahtuu suljetun oven takana.

Hyökkääjä sytytti koulun tiloissa myös tulipalon. Poliisin epäillyn kotiin tekemässä kotietsinnässä löytyi polttopulloja ja niiden tekemiseen käytettäviä aineita.

Poliisi ei ole kertonut, sytyttikö epäilty tulipalon koulun tiloissa polttopullolla tai mikä palon tarkoitus oli.

Keskusrikospoliisin tutkintaryhmä sekä paikallisen poliisin tutkijat jatkavat tapauksen tutkintaa tänään perjantaina. Poliisi kuulee tilanteessa mukana olleita henkilöitä.

– Kuulusteltavia on edelleen useita, joita emme ole vielä edes päässeet kuulemaan. Lisäksi jo jotain sellaisia henkilöitä, joita pitää kuulla uudelleen, joten tiivis tutkintatyö jatkuu edelleen, Timonen sanoo.

Poliisi pyytää edelleen silminnäkijähavaintoja

Poliisi kaipaa edelleen silminnäkijähavaintoja, vihjeitä sekä kuva- ja videoaineistoa tapahtuneesta. Tietoja voi lähettää Keskusrikospoliisin WhatsApp-numeroon 050 306 8875.

– Esitutkinta jatkuu loppuviikon ajan laajoilla kuulemisilla ja puhutuksilla, teknisillä tutkinnoilla sekä tähän mennessä saatujen vihjeiden ja materiaalin läpi käymisellä, tutkinnanjohtaja Töyräs kertoo.

Rinne vierailee Kuopiossa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) vierailee perjantaina Savon ammattiopistossa Kuopiossa.

Vierailunsa aikana hän tapaa kaupungin viranomaisia, oppilaitoksen ja nuorten edustajia. Lisäksi hän tapaa hoito- ja kriisityöhön osallistuneita ihmisiä.

Rinteen vierailu Kuopiossa alkaa ennen ilta kuutta.