Pääkirjoitus: Suomi joutuu nou­dat­ta­maan vii­su­mi­pää­tök­sis­sään yhdessä so­vit­tu­ja Schen­gen-sään­tö­jä – EU:n on otet­ta­va tiu­kem­pi linja ve­nä­läis­tu­ris­miin

kolumni: Päi­vä­kir­ja: Re­ser­vi­läis­toi­min­ta tuo so­pi­vas­ti jän­ni­tys­tä ta­sai­seen arkeen

Tilaajille

Kuol­lei­suus­en­nus­teet olivat vailla pohjaa – Pro­fes­so­ri Heikki Peltola tiesi jo ke­vääl­lä, ett­ei­vät koronan kovat en­nus­teet voineet pitää paik­kaan­sa

Professori Heikki Peltola kritisoi päätöstä panna koko yhteiskunta kiinni "On kummallista, että hallitus oli tässä haalinut ympärilleen porukan, jossa ei ole yhtään lääkäriä."

Korona on erilainen tauti kuin influenssa, mutta esimerkiksi jälkitauteja on molemmilla.
Korona on erilainen tauti kuin influenssa, mutta esimerkiksi jälkitauteja on molemmilla.
Kuva: Jussi Leinonen

Professori Heikki Peltola oli keväällä ihmeissään, kun kuuli ennusteet tuhansista suomalaisista, jotka tulisivat kuolemaan koronaan. Tartuntatautien asiantuntijana hän tiesi, etteivät ennusteet voineet pitää paikkansa. Peltola toimi toistakymmentä vuotta infektiotautiopin professorina Helsingin yliopistossa. Eläkkeelle siirtymisen jälkeen hän on edelleen aktiivisesti seurannut alan tieteellistä keskustelua.

Ennusteita olivat laatineet muuan muassa Aalto-yliopiston matematiikan ja systeemianalyysin laitoksen apulaisprofessori Pauliina Ilmonen. Peltola kirjoitti Ilmoselle ja kysyi, mihin ennuste perustui. Tämä vastasi, että oli olettanut infektioiden kasvavan eksponentiaalisesti eli jatkuvasti kiihtyvää vauhtia. Peltolan mukaan olettamus oli kummallinen.