Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Ku­nin­ga­tar Eli­sa­be­tin hau­ta­jai­sis­ta odo­te­taan mas­sii­vis­ta ta­pah­tu­maa – kirk­ko­jen kellot soivat tänään, po­lii­ti­kot muis­te­li­vat edes­men­nyt­tä ku­nin­ga­tar­ta

Brittiparlamentti piti tänään perjantaina hiljaisen hetken kuningattaren muistolle. Tykit ampuivat 96 kunnialaukausta.

Kuningatar Elisabetin kuolema käynnisti perjantaina Britanniassa mittavat valmistelut valtiollisia hautajaisia varten.

Maahan julistetaan kansallinen suruaika, joka brittilehdistön mukaan kestää noin puolitoista viikkoa.

Elisabet kuoli torstaina 96-vuotiaana Balmoralin linnassa Skotlannissa.

Hautajaispäivä julistettaneen lomapäiväksi

Yleisradioyhtiö BBC:n ja muiden brittimedioiden mukaan kuningattaren valtiolliset hautajaiset järjestetään suruajan aikana. Britannian hovin sekä hallituksen on määrä vahvistaa vielä päivämäärä.

Independent-lehden sekä muiden brittimedioiden mukaan viimeisimmät valtiolliset hautajaiset on järjestetty Britannian entiselle pääministerille Winston Churchillille vuonna 1965.

Kuningattaren hautajaispäivästä odotetaan Britanniassa julistettavaksi lomapäivää, jolloin koulutkin suljetaan.

Hautajaiset järjestettäneen Westminster Abbeyssa, kuuluisassa lontoolaisessa kirkossa, jossa on pidetty Englannin kuninkaallisten kruunajaisia ja hautajaisia.

Westminster Abbeyssa järjestettiin myös Elisabetin omat kruunajaiset kesällä 1953, kun hänestä oli tullut edellisenä vuonna kuningatar isänsä kuningas Yrjö VI:n kuoleman jälkeen. Tuolloin paikalla oli yli 8 000 kutsuvierasta.

Charles hyväksyy hautajaisjärjestelyt

Hovi on avannut surunvalittelukirjan kuningatar Elisabetin kuoleman muistoksi. Kirja löytyy hovin verkkosivuilta, ja sinne voi kirjoittaa vapaamuotoisen tervehdyksen torstaina kuolleen kuningattaren muistolle.

Hautajaisjärjestelyistä ei toistaiseksi ole ilmoitettu, mutta kyseessä on massiivinen tapahtuma, joka pysäyttää koko Britannian ja jota seurataan ympäri maailman.

Kuningas Charlesin on määrä hyväksyä hänelle esitellyt yksityiskohtaiset hautajaisjärjestelyt.

Kuningattaren arkku kuljetetaan ensimmäiseksi Balmoralista maanteitse Holyroodhousen palatsiin Edinburghissa. Palatsista se kuljetetaan seremoniallisen kulkueen saattamana St. Gilesin katedraaliin Edinburghissa, jossa kuninkaallisen perheen jäsenet osallistuvat jumalanpalvelukseen.

Guardian-lehden mukaan arkku kuljetetaan myöhemmin Lontooseen lentokoneella.

Ensimmäisessä hautajaisia ​​edeltävässä suuressa seremoniassa kuningattaren arkku viedään Buckinghamin palatsista Westminster Halliin, jossa arkkua pidetään useamman päivän ajan.

Tänä aikana yleisöllä on tilaisuus heittää jäähyväiset kuningattarelle. Arkku asennetaan katafalkille eli korokkeelle Westminster Hallin keskelle, ja tila on avoinna yleisölle lähes ympäri vuorokauden.

Windsoriin odotetaan paljon yleisöä

Hautajaispäivänä arkku on määrä kuljettaa kulkueessa Westminster Abbeyhin. Britannia hiljenee tuolloin kahden minuutin ajaksi. Tunnin jumalanpalveluksen jälkeen arkku vietäneen seremoniallisessa kulkueessa Hyde Parkin puistoon, jossa se siirretään ruumisautoon ja kuljetetaan Windsoriin. Windsorin läpi kulkevan kulkueen jälkeen Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelissa pidetään jumalanpalvelus, jonka aikana arkku lasketaan kuninkaalliseen hautaholviin.

Viimeksi kun Lontoossa järjestettiin kuninkaalliset hautajaiset 99-vuotiaana kuolleelle kuningattaren puolisolle prinssi Philipille, tilaisuudessa noudatettiin tarkkoja koronarajoituksia. Tällä kertaa koronarajoituksista ei ole toistaiseksi ollut puhetta.

Brittiparlamentti piti hiljaisen hetken

Britanniassa kirkkojen kellot soivat puoliltapäivin eri puolilla maata kuningatar Elisabetin muistoksi. Samaan aikaan parlamentin ylä- ja alahuone pitivät istuntonsa aluksi hiljaisen hetken eilen kuolleen monarkin kunniaksi.

Pääministeri Liz Truss totesi puheessaan kuningatar Elisabetin olleen suurimpia johtajia, joita maailma on koskaan tuntenut. Hän muistutti nuoren kuningattaren luvanneen omistaa koko elämänsä kansansa palvelemiselle. Koskaan ei ole lupausta niin täydellisesti lunastettu, Truss sanoi.

Mustiin pukeutuneet kansanedustajat kuuntelivat vakavina puheita edesmenneen kuningattaren menetyksestä kansakunnalle. Oppositiojohtaja, työväenpuolueen Keir Starmer päätti puheensa samoihin sanoihin kuin pääministeri.

– God Save The King (Jumala varjelkoon kuningasta)!

Vakavassa tilaisuudessa koettiin myös hauskoja hetkiä, kun entiset pääministerit muistelivat kohtaamisiaan huumorintajuiseksi tiedetyn kuningattaren kanssa.

Boris Johnson, tuolloin vielä Lontoon pormestari, kertoi kuningattaren olleen vilpittömästi riemuissaan, kun oli kuullut Lontoon 2012 olympialaisten avajaisfilmin menneen ihan täydestä "ystävällismielisen Lähi-idän maan" johtajaan.

Kyseisessä filmissä kuningatar muka lentää helikopterilla James Bondia esittävän Daniel Craigin seurassa ja näyttäisi hyppäävän stadionille laskuvarjolla samassa asussa, jossa hän oikeastikin esiintyi olympialaisten avajaisissa.

Tykit ampuivat 96 kunnialaukausta

Johnsonin edeltäjä Theresa May muistutti olevansa yksi monista briteistä, jotka eivät ole koskaan tunteneet toista valtionpäätä kuin Elisabetin. Pääministerinä hän tapasi viikoittain Elisabetin, joka ei ollut Mayn mukaan mikään etäinen ja mahtava monarkki vaan viisas ja kokenut nainen.

– Hän tunsi kaikki maailman johtajat, monessa tapauksessa myös heidän isänsä, May sanoi.

– Nuo olivat lisäksi ainoita tapaamisia, joista olin varma, ettei niiden sisältöä vuodeta ulos, ex-pääministeri hauskuutti kansanedustajia.

Juhlallisuuksien osana kello 13 paikallista aikaa Britanniassa ammuttiin perinteisiä kunnialaukauksia edesmenneen kuningatar Elisabetin muistoksi.

Tykkipatterit Belfastista Yorkiin, Edinburghista Cardiffiin ja Lontoosta Gibraltarille ampuivat jokainen yhteensä 96 laukausta eli yhden Elisabetin jokaiselle elinvuodelle.

Parlamentin muistoistunto keskeytetään illalla kello 20 Suomen aikaa, jolloin kansanedustajat kuuntelevat kuningas Charlesin ensimmäistä tv-puhetta kansakunnalle. Puhe välitetään myös St. Paulin katedraaliin, jossa pidetään samaan aikaan muistojumalanpalvelus.