Poliisitehtävät: Nelikko yritti anastaa jou­lu­kuu­sen Ro­va­nie­men kes­kus­tas­ta, si­vul­li­sen huuto esti yri­tyk­sen

Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 4. päivän luukku tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kuka voitti, kuka hävisi?

Jos satuit luulemaan, että kotikunnassasi sijaitseva sähköä tuottava voimalaitos – oli lähteenä vesi, tuuli tai ydinvoima – tarkoittaa, että siinähän se lähellä on eli ei hätää, ei sähkö minulta lopu, olet valitettavasti väärässä.

Kotikunnassasi tuotettava sähkö myydään sähköpörssiin. Se on markkinamekanismin ensimmäinen vaihe. Samainen kotikunnan sähköyhtiö ostaa sinulle myytävän sähkön samasta sähköpörssistä. Se on markkinamekanismin toinen vaihe. Joskin voit ostaa sähköä, mistä haluat. Tähän perustuu sähkömarkkinat.

Sähköpörssissä sähkö sekoittuu. Sähköyhtiöiden pitää tai pitäisi suojautua siltä, että joku muu on tyrinyt, vaikka valitsemasi sähköyhtiö ei olisikaan. Koska haluat vakaan sähkönhinnan määräaikaisen sähkösopimuksen muodossa, sähköyhtiö ostaa tulevaisuuden hintaa (futuuri). Tälle alustalle on luotu johdannaismarkkinat.

Spekulaation mahdollistaa ennustaminen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.