Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Mainos : Kaleva Median ja­ka­ja­na saat vai­kut­taa omaan työ­mää­rää­si ja tienaat sen mu­kai­ses­ti. Klikkaa tästä täyt­tä­mään työ­ha­ke­mus.

Kolumni

Kuka päättää Kemi teat­te­rin tu­le­vai­suu­des­ta? - ti­la-asiaa on pyö­ri­tel­ty kohta kaksi ja puoli vuotta ilman rat­kai­sua

-
Kuva: Teija Laurinolli

Esittävien taiteiden valtionosuusjärjestelmän uudistus on valmis ja uuteen järjestelmään haetaan tammi-helmikuussa. Jotta Kemin kaupunginteatteri voi päästä toistaiseksi voimassa olevaan rahoitukseen kiinni, tarvitaan toiminta- ja rahoitussuunnitelma tuleville vuosille.

Tämän laatiminen on vallitsevissa olosuhteissa vähintäänkin haastavaa. Ensi vuodelle rahoitus on 666 000 euroa, joten tässä ei puhuta ihan pienistä summista.

Teatterin tilakysymykseen lupailtiin ratkaisua vuoden loppuun mennessä, mutta asia on edelleen täysin auki. Sen mukana ovat auki myös toiminta- ja hallintomallit eli käytännössä koko teatterin tulevaisuuden näkymä. Nyt ministeriölle kirjattava toimintasuunnitelma ja henkilökunnan määrä kuitenkin uhkaavat määritellä teatterin rahoituksen seuraavalle kuudelle vuodelle.


Käsillä ovat viimeiset hetket virittää kaupungin puolelta keskustelua siitä minkä muotoista teatteria, missä tiloissa ja millä rahoituksella Kemissä tulevaisuudessa halutaan ylläpitää.

Ehdollisesti korvamerkitty 2,5 miljoonan euron arvoinen valtion rahoitus uudelle kulttuuritalolle raukeaa, ellei toukokuun loppuun mennessä ministeriölle lähetetä lopullisia piirroksia ja budjettia, esitetä uusia suunnitelmia tai anota lisäaikaa.

Rahoitus on kuitenkin myönnetty vuosille 2021–23, joten aivan uusi hanke ei tuohon aikaikkunaan ehdi. Mikäli ministeriön kanssa on käyty aiheesta keskustelua, siitä ei ole ainakaan teatterinjohtajalle kerrottu.

Tila-asiaa on pyöritelty kohta kaksi ja puoli vuotta ilman ratkaisua. Teatterilaiset eivät voi tehdä muuta kuin odottaa päätöksiä, joita ei vain kuulu. Väistötilat rajoittavat toimintaa ja tulojen hankintaa. Henkilökuntaa on vaikea saada rekrytoitua, kun tulevaisuus on auki. Liikuntarajoitteiset teatterin ystävät joutuvat odottamaan esteetöntä päänäyttämöä vuodesta toiseen. Korona ja ahdistavan isot talousleikkaukset ovat vain mausteita pitkään jatkuneen epävarmuuden keskellä.

Myrskyn silmässä taide kuitenkin voi hyvin, henkilökunta on sitoutunutta ja kehutut näytelmämme odottavat esitysvalmiina rajoitusten hellittämistä. Työhön keskittyminen ja uskolliset katsojat pitävät meidät teatterilaiset järjissämme. Kiitos kaikille tuesta näinä erityisen vaikeina aikoina, nähdään pian!