Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kuka neu­vot­te­lee työ­eh­to­so­pi­muk­set jat­kos­sa?

Suomessa ammattiliittojen jäsenmäärä on laskenut ja pelkän kassan jäsenyys on nostanut suosiotaan. Lähivuosina on edessä tilanne, missä työnantajajärjestöt lähtevät voimakkaasti heikentämään työehtosopimuksia, koska järjestäytymisprosentin pudottua heikentyy myös ammattiliiton voima neuvotella parannuksia työehtoihin.

Työntekijän näkökulmasta pelkkä kassajäsenyys tuntuu aluksi hyvältä, koska liiton jäsenmaksuun verrattuna maksut putoavat. Muut alan työntekijät takaavat työehtosopimukset myös heille, jotka eivät kuulu ammattiliittoon. Pidemmällä aikavälillä tilanne johtaa liittojen heikentymiseen ja hyviä työehtoja takaavien työpaikkojen häviämiseen.

Tilanne heijastelee suomalaisen yhteiskunnan suuntauksia, missä itsekeskeisyys ja oman edun tavoittelu ovat hyveitä. Tämä näkyy kauttaaltaan niin järjestökentässä kuin vapaa-ajan harrastuksissa, missä yksittäiset henkilöt joutuvat raatamaan yksin ja saavat vielä kokea vapaamatkustajien jatkuvan arvostelun.

Tulevaisuudessa heikommassa asemassa ovat nuoret, koska heillä ei ole työehtosopimuksien takaamia minimiehtoja.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.