kolumni: Uusiin ta­loi­hin lisää pyö­rä­ti­laa, miten van­hoi­hin? – Si­joi­tus pyö­rä­va­ras­toi­hin voi nostaa talon arvoa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kuka kohtaa työt­tö­män työe­lä­mä­pal­ve­luis­sa?

Työvoimapalvelumalli muuttuu ja astuu uudistettuna voimaan vapun jälkeen. Sen keskeisenä uudistuksena ovat työttömän ja työttömyysuhan alla olevan henkilökohtainen kohtaaminen, määritelty työnhakuvelvoite sekä muistutus työttömyyspäivärahakarenssin lievempänä rangaistuksena.

Uuden mallin tavoitteena on lyhentää työttömyyden kestoa. Silti esimerkiksi määräaikaisesta työstä työttömäksi jäävän mahdollisuutta ilmoittautua jo etukäteen palveluiden ja työnhaun tuen piiriin ei mallissa ole kehitetty. Vaikka juhlapuheissa sanktiot lievenevät karenssista muistutukseen, kohtaamiemme työttömien huoli yksittäisten virkailijoiden tulkinnoista ja esimerkiksi mielenterveyshaasteista ja kielitaidon puutteista johtuvista väärinkäsityksistä eivät mallin avulla vähene. Työttömyyden kuntakokeilut ovat osoittaneet, että kohtaamisen tavoitteisiin ei laajalla rintamalla olla päästy. Mikä nyt siis muuttuisi?