Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Krp: "Teon mo­tii­via vielä liian ai­kais­ta kom­men­toi­da" – Kuopion vä­li­koh­tauk­ses­sa kuoli yksi nainen ja kym­me­nen ihmistä louk­kaan­tui

Savon ammattiopistossa kiinniotettua miestä epäillään murhan yrityksestä

Savon ammattiopistossa tapahtuneen väkivallanteon tutkinta jatkuu.
Savon ammattiopistossa tapahtuneen väkivallanteon tutkinta jatkuu.

Savon ammattiopistossa tapahtuneen väkivallanteon tutkinta siirtyi tiistai-iltana Keskusrikospoliisille. KRP:n tutkintaryhmä saapui Kuopioon tapahtumapaikalle illan aikana.

– Tutkintaryhmä on paikan päällä tiistai-illasta ja aloittaa tutkinnan saman tien, KRP:n viestintäpäällikkö Jukka Matilainen totesi Lännen Medialle.

Hänen mukaansa teon motiivista tai mahdollisista viitteistä terrorismiin on vielä liian aikaista kommentoida.

– Tässä vaiheessa en pysty ottamaan kantaa tutkinnallisiin asioihin, hän sanoo.

Poliisipartiot paikalla kahdeksassa minuutissa

Itä-Suomen poliisilaitos järjesti tiedotustilaisuuden kello 17. Tiedotustilaisuudessa eri viranomaiset kävivät läpi, mitä Savon ammattiopiston tiloissa tapahtui. Hätäkeskus sai ilmoituksen epäillystä puukotuksesta kello 12.29.

Epäilty väkivallanteko oli tapahtunut kauppakeskus Hermannissa, jossa myös Savon ammattiopiston tilat ovat.

Poliisipartiot olivat paikalla kahdeksan minuutin kuluttua hälytyksestä. Kaiken kaikkiaan tapahtumapaikalla oli kymmeniä viranomaisia.

Ensihoidon kenttäjohtaja Tommi Partanen kertoi illan tiedotustilaisuudessa, että ensihoito oli saanut hälytyksen joukkosurmakoodilla.

– Tässä on hyödynnetty myös poliisin erityisryhmiä, ja kaikki käytettävissä olevat resurssit olivat käytössä, Itä-Suomen poliisilaitoksen edustaja kertoi.

Motiivista ei tietoa

Tiedotustilaisuudessa kävi ilmi, että teosta epäillyn miehen motiivista ei ole vielä tietoa. Poliisi kertoo takavarikoineensa teosta epäillyn miehen atk-laitteet.

Poliisi ei vahvistanut julkisuudessa ollutta tietoa siitä, että välikohtauksessa kuollut nainen olisi ollut teon varsinainen kohde.

Poliisi vahvisti ainoastaan sen, että välikohtauksessa kuollut oli nainen.

Välikohtauksessa loukkaantuneiden määrä oli kymmenen. Loukkaantuneista kahden tila on vakava. Loukkaantuneiden joukossa on koulun henkilökuntaa, oppilaita ja yksi poliisi.

Itä-Savon poliisi piti tiedotustilaisuuden Kuopion tapahtumista tiistaina.
Itä-Savon poliisi piti tiedotustilaisuuden Kuopion tapahtumista tiistaina.
Kuva: Matias Honkamaa

Poliisi käytti kiinniotossa ampuma-asetta

Itä-Suomen poliisi otti teosta epäillyn miehen kiinni kello 12.37. Kiinnitoton yhteydessä poliisi käytti ampuma-asetta. Epäilty mies loukkaantui kiinnioton yhteydessä.

Epäilty on hoidettavana Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

– Hämeen poliisilaitos suorittaa tutkinnan tämän osalta. Kyse on normaalista protokollasta, kun poliisi käyttää asetta, apulaispoliisipäällikkö Seppo Korhonen Itä-Suomen poliisilaitokselta sanoo.

Poliisi kertoi selvittävänsä epäillyn taustoja yhdessä Suojelupoliisin kanssa.

– Suojelupoliisiin ei ole vielä oltu yhteydessä epäillyn taustojen selvittämiseksi, rikosylikomisario Mikko Lyytinen sanoi.

Epäillään murhan yrityksestä

Poliisin mukaan teosta epäilty mies on vuonna 1994 syntynyt mies, joka on syntyperäinen Suomen kansalainen.

Epäilty on ollut ammattiopiston oppilas eikä hänellä ole aiempaa rikostaustaa. Poliisilla ei ole myöskään tietoa mahdollisista rikoskumppaneista.

Häntä epäillään murhan yrityksestä sekä useista muista väkivaltarikoksista ja niiden yrityksistä. Rikosnimikkeet voivat muuttua vielä poliisitutkinnan aikana.

Poliisi vahvistaa vain sen, että teosta epäilty mies käytti pitkää teräasetta. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan kyseessä olisi ollut miekka. Lisäksi epäilyllä oli ollut mukana ampuma-ase.

– Aseenkantolupa-asia on nyt selvityksessä. Poliisilla ei ole viitteitä siitä, että hän (epäilty) olisi harrastanut ammuntaa, poliisi totesi illan tiedotustilaisuudessa.

Presidentti otti osaa Twitterissä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osoitti surunvalittelunsa pikaviestipalvelu Twitterissä. Hän osoitti syvän osanottonsa menehtyneen omaisille.

Myös pääministeri Antti Rinne osoitti hallituksen surunvalittelut Kuopion tapahtumien vuoksi.

– Savon ammattiopistossa Kuopiossa tapahtunut väkivallanteko on järkyttävä ja täysin tuomittava. Olen keskustellut poliisiylijohtajan kanssa ja hallitus on seurannut tilannetta tarkasti. Esitän omasta ja koko hallituksen puolesta surunvalittelut ja tukemme kaikille omaisille, hän totesi valtioneuvoston tiedotteessa illalla kello 17.53.

Evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma tviittasi elämän olevan hauras lahja.

Kuopion keskussairaala purki suuronnettomuushälytyksen kello 14.

Omaiset voivat soittaa numeroon 017 172 000.  Kriisiapua saa myös sosiaalipäivystyksen numerosta 044 718 3930.