Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

KRP epäi­lee, että yli tu­han­nen ihmisen hen­ki­lö­tie­to­ja on tal­len­net­tu lain­vas­tai­ses­ti edus­kun­nan tur­val­li­suus­osas­tol­la – epäilty on pi­dä­tet­ty virasta

Keskusrikospoliisin mukaan ei ole viitteitä siitä, että väärin säilytettyjä tietoja olisi käytetty rikolliseen toimintaan.

Helsinki

Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee, että yli tuhat ihmistä on joutunut tietosuojaloukkauksen kohteeksi tapauksessa, jossa eduskunnan viranhaltijaa epäillään turvallisuusselvitysasiakirjoihin liittyvistä väärinkäytöksistä. KRP:n mukaan ei kuitenkaan ole viitteitä siitä, että väärin säilytettyjä tietoja olisi käytetty rikolliseen tai muuhun vahingolliseen toimintaan.

Rikoksesta epäillyn naisen epäillään tallentaneen ja säilyttäneen turvallisuusselvityksissä käytettäviä henkilötietoja lainvastaisesti. Epäiltyjen rikosten ajankohta on vuodesta 2017 tammikuuhun 2023.

Epäillyn rikoksen uhrien suuri määrä johtuu poliisin mukaan siitä, että tekovuosina eduskunnassa työskenteli laaja joukko virkamiehiä, rakennusurakoitsijoita ja aliurakoitsijoita. Heille kaikille tehtiin turvallisuusselvitykset.

– Tässä vaiheessa poliisi keskittyy asianomistajien tavoittamiseen sekä heidän vaatimustensa selvittämiseen. Esitutkinnan ennakoidaan valmistuvan kevään aikana, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila KRP:n maanantaina julkistamassa tiedotteessa.

Kansanedustajille ei tehdä turvallisuusselvityksiä, joten heidän ei epäillä joutuneen rikoksen uhreiksi.

Epäilty pidätettiin virantoimituksesta

Epäilty on työskennellyt eduskunnan kanslian turvallisuusosastolla. Hänet pidätettiin maanantaina virantoimituksesta rikostutkinnan ajaksi.

Eduskunnan tiedotteen mukaan häntä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja tietosuojarikoksesta. Epäillyt rikokset tulivat esille sisäisessä tarkastuksessa.

Eduskunnan pääsihteeri Antti Pelttari kertoi STT:lle, että keskusrikospoliisi aloitti tapauksen esitutkinnan viime vuonna. Tarkempaa ajankohtaa hän ei kertonut. Pelttari ei kertonut sitäkään, miten pitkään rikoksista epäilty on ollut eduskunnan palveluksessa.

Virantoimituksesta pidättämistä koskevassa eduskunnan kanslian muistiossa epäiltyjä rikoksia luonnehditaan vakaviksi ja sanotaan rikosepäilyjen liittyvän suoraan epäillyn virkatehtävien hoitamiseen.

Eduskunta on supon vakioasiakas

Suojelupoliisi (supo) kertoo kotisivuillaan, että turvallisuusselvityksen tarkoitus on estää Suomen turvallisuuden kannalta olennaisten tietojen päätyminen vääriin käsiin.

Turvallisuusselvityksessä tarkastellaan esimerkiksi sitä, onko ihminen syyllistynyt rikoksiin tai onko hänellä taloudellisia vaikeuksia, jotka voisivat altistaa hänet painostukselle tai muulle epäasialliselle vaikuttamiselle.

Ministeriöt, eduskunta, tasavallan presidentin kanslia ja useat virastot ovat suojelupoliisin pysyviä turvallisuusselvitysasiakkaita. Turvallisuusselvitys tehdään esimerkiksi ministerien erityisavustajille ja kansanedustajien avustajille.