Kou­lu­lais­ten näyt­te­ly Saa­ren­ky­län kir­jas­tol­la ja kir­jas­ton pihalla kertoo onnesta

Luonto ja hyvinvointivaltio ovat oppilaiden mukaan suomalaisten onnen lähteitä.

Puita halaavat mollamaijat ovat osa Saarenkylän kirjaston onni-aiheista taidenäyttelyä.
Puita halaavat mollamaijat ovat osa Saarenkylän kirjaston onni-aiheista taidenäyttelyä.
Kuva: SIRPA KUUSELA

Koululaisten näkemyksiä suomalaisten onnesta esitellään taidenäyttelyssä Saarenkylän kirjastossa lokakuun ajan.

Näyttelyn tekijöinä ovat Napapiirin yläasteen 7.–9. luokat ja Nivavaaran ala-asteen 6. luokka.

Oppilaat ovat keksineet monta näkökulmaa onneen. Tarkasteltavana on se, millä perustein Suomi on valittu YK:n tutkimuksessa jo toisena vuotena peräkkäin maailman onnellisimmaksi valtioksi.

Koulussa onnen salaisuutta etsittiin taiteen keinoin. Ruusunpunaisia silmälaseja ei työhön tarvittu, vaan onni näyttäytyi välähdyksinä tavallisessa arjessa sekä siinä, miten saamme toimia tasa-arvoisina ja ilmaista itseämme vapaasti.

Oppilaiden havaintojen mukaan myös suomalaisen luonnon rauha ja kauneus tekevät meidät onnellisiksi.

Napapiirin yläasteen oppilaat kertovat teoksissaan onnen aiheista kotien arjessa. Äitiyspakkausta pidetään maailmalla suomalaisen hyvinvoinnin symbolina, joten sen sisältämistä vauvan hoitotarvikkeista ja leluista tehtiin piirustusmalleja ja yritettiin niiden kautta kurkistaa takaisin pikkulapsen kokemusmaailmaan.

Suomalaiset ovat oppilaiden mukaan myös puuhakasta kansaa, joka saa voimaa puista. Metsät liittyvät kiinteästi suomalaisten hyvinvointiin, niin henkisesti kuin vaurauden lähteenä.

Kuudeluokkalaisten Onnen puut kuvaavat suomen puuteollisuuden uusimpia innovaatioita, mutta saman työn kääntöpuolella pohditaan myös tasapainon hakemista luonnonsuojelun ja talouden arvojen välillä.

Suomalainen onni -näyttely jatkuu sisätilojen jälkeen ulkona kirjaston puistossa, missä onnelliset puunhalaaja-mollamaijat nojautuvat upeita koivuvanhuksia vasten. Voiko onnellisempi olla – saa halata puuta, kuunnella lehtien putoamista ja katsella Saarenputaan verkkaista virtaa?

Onni-aiheisen työskentelyn ovat ohjanneet opettajat Sirpa Kuusela, Niina Kivelä, Perttu Kantola ja Tiina Särkelä.

Suomalainen onni, koululaisten kuvataidenäyttely 31.10. saakka Saarenkylän kirjastossa.